• DOLAR 32.21
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2504.275
  • ...
Sahabe Der`den Şeyh Said Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Sahabe Der (Sahabe Kültürünü Yayma, Yaşatma, Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Genel Başkanı Abdurrahim Avut, Şeyh Said ve arkadaşlarının Diyarbakır Ulu Camii Önünde idam edilerek, şehit edilmelerinin 86. yıldönümünde basın açıklaması yaptı.


Cumhuriyet`in kuruluşuyla beraber halkın dinsizleştirildiği ifade eden Avut, halkın değerleri yok sayıldığı için Şey Said Hazretlerinin bir arayış içine girdiğini söyledi. Şeyh Said`in kendi döneminin büyük alimlerinden olduğuna dikkat çeken Avut, halk tarafından da sözünün dinlenildiğini söyledi.


Şeyh Said`in bölgedeki ve batıdaki büyük alimlerden ve aşiretlerden imza alarak Cumhuriyetin kurucularına bir mektup yazdığını belirten Avut, "Mektubunda dinin yok sayılmasının asla kabul edilemeyeceği ifade ediliyordu. Ancak Cumhuriyetin kurucuları bu mektuba cevap bile yazmadılar. Şeyh Said`in irşat çalışması yaparken, halkı bilinçlendirmeye çalışırken, sinsi oyunlarla kıyam başlatıldı" dedi.


Dinin ortadan kaldırılması yönünde Mecliste Ziyaattin Efendinin konuşmasını hatırlatan Avut, dönemin Milletvekili Ziyaattin Efendinin konuşmasını şöyle aktardı; "Bizim yeniliğimiz, iffet, dans ve plaj sefasından başka bir şey değildir. Fuhuş gittikçe artıyor, Müslüman kadınlar, edeplerini kaybetme yolundadırlar. Sarhoşluk teşvik ediliyor. Dini duygular rendice ediliyor, yeni rejin sadece ahlaksızlık getirmiş. Bunlar ilericilik veya medeniyetçilik adı altında yapılıyor. Bu rezil idare memleketi uçurumun kenarına sürüklemiş."


Kimi çevrelerin bu kıyamı "Kürtçülük veya devlet kurma" gibi mesnetsiz iddialar ile ilişkilendirmeye çalıştıklarını belirten Avut, oysa Şey Said idam edilmeden önce "Değersiz dallarda beni asmanıza pervam yoktur. Muhakkak ki Mücadelem Allah ve İslâm içindir" dediğini söyledi. Şey ve arkadaşlarının idam edildikten sonra da köy yakmaların başladığını belirten Avut, binlerce insanın dul ve yetim kaldığını söyledi.


İstiklal Mahkemelerinin kararlarıyla idam edilen Şeyh Said, Üstat Bediüzzaman, Atıf Hoca ve Seyit Rıza`nın naaşlarının geçmiş hükümetler tarafından bilinçli olarak gizlendiğini ifade eden Avut, Mezarlarının biran önce ortaya çıkartılmasını istedi.


Avut, Şeyh Said ve arkadaşlarının Diyarbakır Ulu Camii önünde idam edilerek şehit edilmelerinin 86. Yıldönümünde onları rahmetle yad ettiklerini belirtti.


Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi`nin İstiklal Mahkemelerinin zulümlerini tel`in etmek amacıyla 29 Haziran Çarşamba Günü Saat: 16.30`da Batıkent Meydanında yapacağı basın açıklamasına destek vereceklerini açıklayan Avut, tüm gönüllerini ve halkı etkinliğe davet ettiğini sözlerine ekledi.

M. Salih Keskin - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir