• DOLAR 32.222
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2454.047
  • ...
Çukurova Havalimanı 2014`te Hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Tarsus`a yapılması planlanan ve geçtiğimiz günlerde ihale süreci tamamlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı`nın 850 Milyon TL`ye mal olacağını, 10 Haziran 2014 tarihinde bitirilmesi hedeflenen proje inşaatında 4 bin 500 kişinin doğrudan istihdam edileceği belirtildi.

 

Türkiye`nin en büyük 2`nci havalimanı olarak inşa edilecek Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili yapılan ve yapılacak olan çalışmaların görüşüldüğü bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çukurova Bölgesel Havalimanı`nın Çukurova Bölgesi`nin ve Mersin`in ekonomik, sosyal, toplumsal yönden gelişimini doğrudan etkileyeceğine dikkat çekti.

Yatırımın bölgenin kalkınma ve kalkınmaya dönük tüm dinamiklerini çok daha ileriye götüreceğine inandığına vurgu yapan Vali Güzeloğlu, "Çukurova Bölgesel Havalimanı, Türkiye`nin küresel anlamda uluslararası gelişmeleri olumlu yönde geliştirebilecek stratejik bir yatırımdır. Tarsus sınırlarında gerçekleştirilecek bu yatırım sadece ilimize değil, çevre kentlere de bir değer katacaktır. Sadece yolcu ulaşımı ve sicil havacılık adına değil, bölgenin tarımsal ürünlerinin ihracatına, uluslararası pazarlara ulaşmasına ve üreticimizden başlayarak her düzeydeki insanımızın daha güzel bir gelecekle buluşmasına katkı sağlayacaktır."dedi.

"4 Bin 500 Kişi İstihdam Edilecek"
Söz konusu yatırımın yaklaşık 360 milyon Euro (850 Milyon TL) değerinde olduğunu ve havalimanı inşaatının 22 aylık bir sürede bitirilmesinin hedeflendiğini anlatan Vali Güzeloğlu, Çukurova Bölgesel Havalimanı yolcu kapasitesinin ilk etapta 10 milyon yolcu olarak düşünüldüğünü, bu sayının ikinci etapta ise 30 milyona ulaşacağını kaydetti. Havalimanının inşaat sürecinde 4 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağına dikkat çeken Vali Güzeloğlu, inşaatının bittiği tarihte de en az bin 200 kişinin havalimanının çatısı altında doğrudan istihdam edileceğini belirtti. Projenin tamamlanma süresi öne alınması muhtemel olmakla birlikte 10 Haziran 2014 tarihini işaret ettiğini ve Mersin`de tarım, ticaret, lojistik, turizm alanlarında yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında Çukurova Bölgesel Havalimanını hak ettikleri bir yatırım olarak gördüklerini belirtti.

"Yapılacak Olan Havalimanı Emsal Teşkil Edecektir"
Toplantı da konuşan işin yüklenici firma koordinatörü Necmi Bilgin ise kısa bir süre sonra yapımına başlanacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili olarak şunları söyledi: "Tarsus`a inşa edeceğimiz ve 8 milyon metrekare havaalanı sahasına sahip olacak havalimanımızın deniz seviyesinden yükseltilebilmesi için yaklaşık olarak 5 milyon metreküp stabilize dolgu, 1 milyon metreküp kırma taş ve beton, 50 bin ton betonarme demiri, 15 bin ton profil çeliği kullanılacaktır. 18 bin 500 metre çevre duvarı yapılacak Çukurova Bölgesel Havalimanı`nda 1 adet 3 bin 500`e 60 metrelik pist, 1 adet 3 bin 500`e 45 metrelik acil iniş pisti, 243 bin metrekarelik apron yer alacaktır. Ayrıca Türkiye`de ilk olarak kullanılacak birçok yenilik yapılacaktır. Havalimanımızda yolcuların beklemesi için yapılacak olan yapının üstü tamamen yeşil örtüyle kaplanacak, doğayla iç içe bir yaşam sunulması amaçlanacaktır. Öte yandan yine havalimanımızda uygulanacak çalışmayla yolcu bekleme salonlarındaki kolonların arası Türkiye`de ilk olarak 16 metre olacaktır."

A. Hakim Kurt - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir