• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Gece ateşi ve terleme Brusella belirtisi olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk arasında "Peynir Hastalığı" ve "Malta Humması" olarak da bilinen Brusella Hastalığı`nın Brusella adlı bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Kiraz, hayvancılıkla uğraşanların temas gerektiren durumlarda eldiven ve maske kullanımını önerdi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Kiraz, ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkan Brusella hastalığı konusunda vatandaşları uyardı.

Brusella hastalığının genellikle çiğ sütten yapılan ve taze olarak yenilen süt ürünlerinden bulaştığını belirten Kiraz, "Bu hastalığın bulaşmaması için sütün iyice kaynatılmadan peynir, tereyağı, kaymak ve yoğurda dönüşmesi gerekiyor. Süt iyi kaynatılırsa bu hastalık olmaz. Kaynatılmayan sütten peynir, tereyağı, kaymak yapılması başta Brusella olmak üzere, birçok mikrobun insana bulaşmasına neden olmaktadır." dedi.

Hastalıktan korunmak için sütün iyi kaynatıldıktan sonra içilmesi, yoğurt, tereyağı, kaymak ve peynir yapılması gerektiğini belirten Kiraz, "Aksi takdirde hastalığa yakalanma riski fazladır. Bu bakteri sütün içinde soğuk ortamda 10 gün, beyaz peynirde 2 ay, tereyağında 4 ay canlı kalır. Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığın görülme sıklığı daha fazladır. Hastalık, koyun ve keçilerin idrarıyla bulaşan gıdalarla temas edenlere de bulaşır. Bu hastalığa yakalanan insanların idrarında da bakteri çoktur. Bu nedenle idrarla insanlara bulaşma riski de fazladır. Çünkü bu bakteri sağlam deriden de vücuda girer." ifadelerini kullandı.

"Gece ateşiniz ve terlemeniz varsa doktora başvurun"

Hastalığın ateş, gece terlemesi ve vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerde gösterdiğine dikkat çeken Kiraz, "Mikrop vücuduna giren kişide ilk belirtiler terleme, ateş ve baş ağrısı ile başlar. Genelde ateş ve terleme geceleri görülür. Israrcı bir ateşiniz, baş ağrınız, kas ağrınız veya alışılmadık bir yorgunluğunuz varsa, hastalık için herhangi bir risk faktörü taşıyorsanız hemen doktora görünmeniz gerekir. Ancak her terleme ve ateş bu hastalığa yakalandığınız anlamına gelmez."şeklinde konuştu.

"Brusella hastalığının tedavisi mümkün"

Brucella hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu da söyleyen Kiraz, bu hastalıkta en sık gözlenen bulguların karaciğer, lenf bezlerinde büyüme ve dalak büyümesi olduğunu, hastalıkta erken teşhis ve tedavinin önemli olduğuna ve tedavinin aksatılması durumunda ya da aynı şartlara maruz kalınması durumunda hastalığın tekrar edebileceğini belirtti.

Brusella tedavisinde antibiyotik kullanıldığını belirten Kiraz, bu antibiyotiklerin kombinasyonlarının hekim tarafından hastalığın şiddeti, hastanın yaşı gibi etkenlerin göz önüne alınarak yapıldığını da sözlerine ekledi. (İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir