• DOLAR 32.251
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2418.465
  • ...
İsot işletmecileri sabit yerlerinin olmamasından şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de pul biber ihtiyacının büyük çoğunluğunun karşılandığı Şanlıurfa’da biber işletmecileri, kurutma işlemlerini gerçekleştirebilmek için sabit yerlerinin olmamasından dert yanıyor.

Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Birliği Başkan Yardımcısı ve biber işletmecisi Murat Mermer, sabit yerlerinin olmaması nedeniyle birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Bu yılki isot sezonunun yaklaşık 15 gündür başladığını belirten Mermer, “Şu an çekim ve hazırlık aşamasındayız. Yaklaşık olarak biberlerimiz 10 gün sonra kuru isot haline gelir. Öncelikli olarak işçilerimiz biberi temizliyorlar. Biber içindeki çöpler ayırdıktan sonra makineye koyuluyor. Makine içinde parçalandıktan sonra birkaç gün yerde bekletiliyor. Daha sonra terletmeye alıyoruz. Biberine göre siyah, mor ve kırmızı olarak üretiyoruz. Bu aşama 10 gün sürüyor. Daha sonra ise kullanıma hazır hale geliyor.” dedi.

Geçen yılla bu yıl arasındaki verimin hemen hemen aynı oranda olduğunu ifade eden Mermer, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen sene ile bu sene arasındaki verim aşağı yukarı aynıdır. Çiftçilerden alarak yetiştiriyoruz. Şanlıurfa yöresine ait olan biber var, cinsine göre tatlı olarak Bursa biberi var ve Bozova, Yaylak’ta ekilen ‘Maraş’ diye tabir ettiğimiz biber çeşitleri var. Verim olarak Şanlıurfa biberi 13 kiloda bir kilo isot verir. Tahminlerime göre Sırrın Mahallesi’nde 500-600 ton kurutulmuş isot çıkacak.”

İsot fiyatlarının, biberlerin kalitesine göre değiştiğini dile getiren Mermer, “Bir ve ikinci kalite var. 15 TL’den başlıyor 25 TL’ye kadar çıkıyor. Vatandaşlar bu kaliteyi, bakarak, tadarak ve kokusunu alarak anlar. Tabi, kandırma da olmadı mı daha iyi olur. Sergimizde şu an 25-30 kişi çalışıyor. Sırrın Mahallesi’nin genelinde yaklaşık 30 sergi var. İşçilik olarak çok büyük bir potansiyel var. En azından burada insanlar evlerine bir parça ekmek götürüyor. Suriyeli kardeşlerimiz çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa biberinin kaliteli ve insan vücuduna faydalı olduğunu söyleyen Mermer, başka hiçbir biberin, bu biberlerin yerini tutmadığını belirtti.

“Valilik ve belediye, isot üretimine katkıda bulunmuyor”

Bu sektörden birçok kişinin faydalandığını, bu nedenle çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve biber üreticilerine sabit yerler verilmesi gerektiğini ifade eden Mermer, “İsot üretimine valilik ve belediye katkıda bulunmuyor. Bu konuda çok ciddi sıkıntılarımız var. Zabıta gelip ‘Buradan serginizi kaldıracaksınız’ diyor. Ama biz müracaat ettik ve yer istedik, ‘Bize yer verin, orada yapalım’ dedik. Bu şartlarda çalışmak hoşumuza gitmiyor. Her yıl farklı yerlerde arsa kiralayıp sergimizi açıyoruz, belli bir yerimiz yok. Bize sabit bir yer verilmesini istiyoruz. Çünkü burada eksiklerimiz çok. Ne lavabo ne de tuvalet var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden gelerek ‘Bu şekilde yapmayın’ diyorlar. Dünyanın her yerinde biber bu şekilde kurutulur.” dedi.

Temiz ve hijyenik ortamlarda kaliteli ürün elde edebilmeleri için çalışabilecekleri sabit yerler isteyen Mermer, sorunlarının bir an önce giderilmesini istedi.

Mermer, sözlerini şöyle tamamladı: “Şanlıurfa'da yetişen biberler başka hiçbir yerde yetişmiyor olmasına rağmen tanıtımı yeterince yapılmıyor. Bunun için gerekli yerlerle görüştük. Valilik ve belediye bu konuda üstüne düşeni yapmalıdır. Güneş enerjisiyle kurutulacak makinalar var ama biraz pahalıdır. Temin edilmesi durumunda el değmeden daha güzel ve kaliteli biberler çıkarırız. En kaliteli biberi biz üretiyoruz ama reklam ve tanıtım olmadığından ürünlerimizi pazarlamada büyük sıkıntılar yaşıyoruz.” (Ramazan Casuk-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir