• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
İftar sofralarını vazgeçilmez içeceği: Aşlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana’da sıcak hava ve yüksek nemle birlikte Ramazan ayının da yaz aylarına denk gelmesi ile gündüzleri oldukça susayan Adanalılar, iftar sofralarından eksik etmedikleri soğuk içeceklerle serinliyor. Bazıları içecek olarak ayranı ve gazlı içecekleri tercih ederken aşlama satıcıları, meyan kökü ile yapılan içeceklerin de oldukça rağbet gördüğünü söylüyor.

Aşlama (meyan kökü) şerbeti satıcıları, Adana şehir merkezindeki işlek güzergâhlarda tezgâh kurarak bellerindeki aşlama ibriği ile soğuk aşlama satarken bazıları da akşam ve teravih namazları sonrası cami önlerini mesken tutuyor.

Camiden çıkan hayırseverlerin yaptığı sebil ile soğuk aşlama içen cami cemaati de gündüzleri sıcak geçen Adana’da, akşamları içtikleri meyan kökü şerbeti ile serinliyor.

Ramazanları iftar öncesi ve cami önlerindeki sebil uygulamasıyla satışlarından oldukça memnun olduğunu ifade eden aşlama satıcısı Niyazi As, iftarlarda tüketilen kola gibi gazlı içecekler yerine aşlama içilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Meyan kökü şerbeti sağlık açısından da çok faydalı

Adanalılarca sıklıkla içilen aşlama; hafif şekerli ve kendine has aroması ile çok seviliyor. Bilhassa yaz aylarında sıkça tüketilen içeceğin, sağlık açısından da faydaları biliniyor.

Asitli içeceklerin yerine tavsiye edilen ve tüketimi sıcaklarla birlikte artan geleneksel meyan kökü şerbetinin hücreleri yenilediği, vücuttaki sıvı açığını gidererek böbreklerin daha rahat çalışmasını sağladığı ifade ediliyor.

Özellikle güney illerinde yaz aylarında yoğun olarak tüketilen meyan kökünün dünyada biyolojik olarak en aktif bitkiler arasında yer aldığı ve çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtiliyor.  (Ayhan Kaya –İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir