Hizmette Sınır Yok, Sınırda Hizmet Var
Van merkez, ilçeler ve köylerde irşat hizmeti yapmak için oluşturulan Bayan İlim İrşat Ekiplerini göz dolduran hizmetinin mimarı Van müftüsü Nimetullah Arvas, "Yapılan hizmetler ile vatandaşa vefa borcumuzu ödüyoruz." dedi.
VAN - 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Yasasının tanımış olduğu hak çerçevesinde bağlı kurumların görevlerinden birisinin de din konusunda toplumu aydınlatma görevi olduğunu belirten Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Van ilinin 7 il ve 3 ülkeden göç aldığını bundan dolayı bu noktada görev ve sorumluluklarının ağır olduğunu ifade etti. " Bu noktada biz de teşkilat içerisinde mevcut kadroyla halkımıza karşı olan vefa görevimizi yerine getirmek için bayanlara yönelik böyle bir proje geliştirdik. Aile içerisinde ilim ve irşat konusunda vatandaşımızın sıkıntılarının olduğunu biliyoruz. Bilhassa bayanlarımızı dini hususlarda aydınlatmak görevi çok önemli bir vazifedir. Ve biz müftülük müfredatı içerisinde hem dini hususlarda eksikliği gidermek hem de okuma yazma noktasında destek olmaya çalışıyoruz." dedi. Sıkıntısı olmasına rağmen ekiplerin bu işi zevk alarak yaptıklarını dile getiren Arvas, "Bu hizmetler için ayırdığımız arabalarımız var. Basında takip etmişsinizdir. Geçenlerde bir köye giderken kardan dolayı yokuşu çıkamayan arabayı bayan hocalarımız inmiş arabayı arkadan itekliyor. Evet sıkıntı veriyor ama bu sıkıntılar tatlı bir anı olarak anılarda kalıyor." beyanında bulundu. Fikret Özkan - İLKHA
Bu Ekipleri Tekrar Tekrar Davet Ediyor Ve Takdir Ediyorlar
İl merkezinde yaptığımız çalışmalara ek olarak özellikle kırsal kesimlerde kalmış olan vatandaşlarımızın dini meselelerde sıkıntılarını gidermek için ilim irşat ekiplerini oluşturduk. Ekiplerimiz ilçe müftülerinin talebiyle ve belirledikleri yerlere sevk edilerek köy, ilçe fark etmeksizin gidip hizmet veriyorlar bilgisini bizimle paylaşan Arvas, ekiplerin gittikleri yerlerde programları çerçevesinde Kuran okuduklarını, ilahi söylediklerini, sohbet ettiklerini ve dini hususlarda sorulan soruları cevaplayarak programlarını en verimli bir şekilde icra ettiklerini belirtti. Arvas, " En güzel olan şey şudur ki gidilen her yer bu ekipleri tekrar tekrar davet ediyor ve takdir ediyor." Şeklinde konuştu.
Hizmeti Daha İleri Bir Seviyeye Taşımaya Çalışıyoruz
Bu ekiplerin en ücra köşelere kadar gittiğini ve bölge gözetmeksizin yöre gözetmeksizin hizmette sınır yok ancak sınırlarda hizmet vardır sloganıyla hareket ettiklerini belirten Arvas, "12 ekibimiz var. Her ilçeye bir ekip şeklinde düşünüldü. 4 ya da 5 kişiden oluşan bu ekipler gün içerisinde belirlenen yerlere giderek programlarını icra ediyor ve yerleşim yerinin eksiklerini gelip bizimle paylaşıyorlar. Bizde bu hususları değerlendirerek bu eksikleri bir sonraki programda giderecek şekilde bir çalışma yapıyoruz ve yapılan hizmeti daha ileri seviyeye taşımaya çalışıyoruz" dedi.
Bu Toplumda Yapılan Din Hizmetine Karşı Bir Tepkinin Geleceğini Sanmıyorum ve Beklemiyorum
Gidilen köylerde dil hususunda yaşanan sıkıntılarda sıkıntı yaşanmadığını neticede bu ekipler içerisinde bulunan personelin de bu bölgenin insanı olduğuna değinen Arvas, Kalbten kalbe yol olduğunu, bu yolunda inandığımız değerlerin olduğunu söyleyerek "bu husus hiçbir zaman bizim için bir sıkıntı ve engel değildir. Biz bu pencereden bakıyoruz. Bu güne kadar toplumdan yana bir sıkıntımız da olmadı bir tepkide gelmiş değil. Bu toplumda yapılan din hizmetine karşı bir tepkininde geleceğini sanmıyorum ve beklemiyorum" ifadelerini kullandı.
Evet Sıkıntı Veriyor Ama Bu Sıkıntılar Tatlı Bir Anı Olarak Anılarda Kalıyor
İlim irşat ekiplerinin ilmi olarak yaptıkları hizmetleri içerisinde sırasıyla itikadi hususlarda bilgilendirme, ilmihal bilgilerinin önem kazandığını belirten Arvas, "Bu hususta özellikler Bayanların özel hallerinden dolayı çok soru geliyor ve ihtiyaç da hasıl oluyor. Bunun yanı sıra çocuk eğitimi, kadın koca hakları yapılan bu programların genel eksenini oluşturuluyor" dedi.
Amacımız Varsa Bir Eksiklik Bu Şekilde Gidermektir
Din hizmetlerinde sürekliliğin esas olduğunu belirten Arvas, "caminin olduğu her yerde bizim personelimiz var. Bu da demektir ki toplumun her kesimine ulaşabiliyoruz. Ancak şu sıkıntımız var. Bazı hocalarımızın hanımları bu hususta kendisini iyi geliştirip bu noktada köylünün ve ya o civarda bulunanların sıkıntısını giderdiği gibi bazı hocalarımızın hanımları da bu hususta maalesef yetersiz. Amacımız bu noktada varsa bir eksiklik bu şekilde gidermektir. Ve bu vesileyle iyi bir toplum, iyi insanlardan oluşan bir nesil oluşturmaktır. Bu vesileyle topluma faydalı olalım ki, bu da insanların hayırlısı olma noktasında bizim bir çabamızdır" dedi.