• DOLAR 32.256
  • EURO 34.729
  • ALTIN 2405.211
  • ...
Bölgede özgür bir seçim yapılmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / Doğruhaber
Türkiye, yerel seçimleri geride bırakırken sonuçlar ilgili tartışmalar devam ediyor. Özellikle bölgede sandık başına gidenler, PKK’nin tehditlerine maruz kaldı.

PKK militanları seçimlerden önce köyleri gezerek insanları BDP dışında HÜDA PAR’a oy vermemesi yönünde tehdit ettiler. Çözüm sürecinin şartlarından birisi de PKK militanlarının sınır ötesine çekilmesiydi.

Ancak PKK seçimler için militanlarını bekletti. Birçok yerde açık bir şekilde oylar zorla BDP’ye verdirildi. BDP’nin ful çıktığı sandıklar zaten bunu gösteriyor. Halk özgür iradesiyle oy kullanamadı.

HÜDA PAR’IN İLK SEÇİMİ
HÜDA PAR’ın riski göze alarak yerel seçimlere girdiğini ve aldığı oyla toplumsal bir tabana sahip olduğunu gösterdiğini belirten Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, “HÜDA PAR’ın kuruluşunu ve siyasi bir parti olarak seçime girişini son derece olumlu ve değerli bir karar olarak bulduğumu her yerde belirttim.

HÜDA PAR’ın seçime girme kararı bölgede siyasetin normalleşmesi ve demokrasinin taksim edilmesi açısından doğru bir karardı. HÜDA PAR açısından kurulur kurulmaz seçime girmek riskti.

Çünkü eğer çok düşük bir oy alsaydı HÜDA PAR’ın kendine atfettiği gücü ve toplumsal tabanı ile ilgili bir sorgulama başlayabilirdi.

Ama ilk seçim olmasına rağmen HÜDA PAR iyi bir oy aldı ve iyi bir performans sergiledi. Batman’da, Diyarbakır’da ve başka illerde azımsanmayacak bir oy aldı. HÜDA PAR, seçmenin tercihini yönlendirebilecek bir parti olduğunu gösterdi. Bundan sonra HÜDA PAR’ın, toplumsal tabanını güçlendirmek için farklı toplumsal kesimlerle ilişkilerini geliştirerek onlardan destek almaya çalışması gerekiyor” diye konuştu.

HÜDA PAR’LA BÖLGE SİYASETİ RENKLENDİ
HÜDA PAR’la beraber bölgede siyasetin renklendiğini ifade eden Coşkun, “Bölgede iki partili bir siyasi yapı vardı. Bir taraftan Ak Parti’nin olduğu bir taraftan BDP’nin olduğu bir yapı vardı.

2014 seçimlerinden sonra şunu görüyoruz: Meclis’teki iki partiden AK Parti ve BDP bölgedeki oyların büyük çoğunluğunu aldı. MHP ve CHP’nin ise bölgede esamesi okunmuyor. Bölgede bir tabela partisine dönüşmüş durumdalar.

Bölgede çatışma ortamı ortadan kalktıkça ve siyaset normalleştikçe farklı grupların siyasete girme isteği ve hevesi artıyor. HÜDA PAR partileşerek seçime girdi. Azadi İnisiyatifi de partileşmek ve seçime girmek gibi bir perspektife sahip.

Bu hareketlerin iki temel önermesi var: Bunlar BDP’nin yeterince Müslüman hassasiyetine sahip olmadığını, Ak Parti’nin de yeterince Kürt hassasiyetine sahip olmadığını ifade ediyorlar.

Ve kendilerinin hem Kürt hem Müslüman hassasiyeti taşıyan yapılar olduklarını ifade ediyorlar. Bunu ifade etmek bir adımdır. Bu konuda halkı ikna etmek gerekiyor. Halkı ikna etmek için gidilecek yolda partilerin siyasette yol almaya devam etmesi gerekiyor. Farklı seslerin çoğalması bölgedeki siyaseti renklendirecek ve dengeleri yeniden şekillendirecek” diye konuştu.

BÖLGEDE ÖZGÜR BİR SEÇİM YAPILMADI
HÜDA PAR’ın seçim çalışmalarına terörist yöntemlerle engel olunduğunu söyleyen Gazeteci Erdal Şimşek, “Seçimin güvenliğinden sorumlu iç güvenlik birimleri HÜDA PAR’a yönelik bu baskı ve teröre karşı sessiz kaldılar.

Bazı yerlerde bunun içinde aktif olarak yer aldıklarını biliyoruz. Bu seçim gerçek bir seçim değil, sonuçlar da gerçek sonuç değil. Çünkü sandıkların güvenliği sağlanmadı. HÜDA PAR seçimlerin demokratik ve özgür olması halinde aldığı oylardan çok daha fazla oy alırdı” dedi.

BDP / PKK SADECE HÜDA PAR’I ENGELLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞTI
HÜDA PAR’ın pratikte bölgedeki ikinci parti olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Ak Parti’ye verilen oylar muhafazakar Kürtlerin verdiği ödünç oylardır. HÜDA PAR pratikte bölgede ikinci partidir.

PKK’nin siyasal uzantısı olan BDP ve silahlı kolu olan KCK tüm çalışmalarını HÜDA PAR’ı engellemeye yönelik yapmıştır. Bu da HÜDA PAR’ın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. HÜDA PAR kendisini yeterince anlatamadı” diye konuştu.

BASKILARA RAĞMEN HÜDA PAR BU KADAR OY ALDI
HÜDA PAR’ın ilk kez bir seçime girmesine ve yeterince bir tecrübesi olmamasına rağmen bölge genelinde iyi bir oy aldığını belirten Şimşek, “HÜDA PAR’ı yakından takip eden bir gazeteci olarak HÜDA PAR’ın bölgede alacağı oy oranının yüzde yirmi civarlarında olacağını düşünüyorum. Kürtler kendilerini temsil eden alternatif partilere sandıkta oy veriyorlar.

BDP’nin seçim paradigması soğuk savaş dönemindeki Marksist bir paradigma. Kürt halkı Marksizme kapalıdır. Bütün baskı ve sindirmelere rağmen HÜDA PAR’ın bu oyu büyük bir başarıdır” şeklinde konuştu.

PKK SİLAH ZORUYLA BDP’YE OY DEVŞİRDİ
HÜDA PAR’ın aldığı oy oranın doğru okunmadığını özellikle Türk ve Kürt siyasi elitlerinin HÜDA PAR’ı görmezden geldiğini belirten Şimşek, “Bunu görmezden gelmelerinin sebebi HÜDA PAR’ın Müslüman ve uhuvvet kimliğidir.

 

HÜDA PAR bu kimliği taşıdığı sürece görmezden gelinecektir. HÜDA PAR bundan sonra yapılacak seçimlerde çok daha fazla oy alabilir. Bölgedeki seçim PKK’nin Kürt oylarını silah zoruyla BDP’ye devşirmesi şeklinde oldu. Bu aynı zamanda devletin ayıbıdır” dedi.

HÜDA PAR’IN AÇILIM YAPMASI GEREKİYOR
HÜDA PAR seçimlere çok iyi ve profesyonelce hazırlandığını söyleyen Sıtkı Zilan da “HÜDA PAR’ın dışarıya doğru bir açılım yapması gerekiyor. Yapacağı ittifaklar HÜDA PAR’ı daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir