• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bölge’de seçmen iradesi sandığa yansımadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi - Doğruhaber
Bölgede seçim sandıklarında görev yapan müşahit ve seçimi takip eden gazetecilerin anlattıkları, seçimlerin nasıl kazanıldığını ortaya koydu. Tehdit, şantaj ve hilelerin etkili olduğu seçimde halk sandığa rahat bir şekilde gidemedi. Kolluk görevlileri ve jandarma, yaşanan tüm hukuksuzluklara sadece seyirci kaldı. İl ve ilçe merkezlerinde tehditler etkili olurken köy ve kırsal kesimlerde açıktan oy kullanma veya toplu oy kullanma gibi zorbalıklara başvuruldu.

En yaygın seçim hilesi ise oy kullanmaya gelmeyenlerin yerine kullanılan oylar oldu.

BDP’NİN BAŞARISI; TEHDİT ŞANTAJ VE HİLE
Birçok sandıkta açık oy kullanılırken bazı yerlerde kapı önlerinde duran görevli veya etkin kişilerin yönlendirmeleri etkili oldu. Adayların etkisi tehditlerin gölgesinde kaldı ve tehdit edilen birçok kişi sandıkta istemediği adaylara oy vermek zorunda kaldı. Birçok yerde seçim güvenliğinden sorumlu polis ve asker etkisiz kaldı. Duruma müdahale eden sandık görevlileri ve müşahitler darp edildi. Baskı ve tehdidin sandığa açık bir şekilde yansıdığı bölgede BDP genel oy ortalaması düşmesine rağmen 11 ilde belediye başkanı çıkardı. Büyükşehir belediyelerinde ise bu korku atmosferi kendisini daha açık bir şekilde gösterdi. Birçok büyükşehir merkezinde oy oranı düşük olan BDP tehdit ve baskıların etkili olduğu köylerden gelen oylarla öne geçerek belediyeleri aldı. Tüm bu yaşananlar “Seçmen iradesi sandığa tam olarak yansımadı” tespitine ulaştırdı.

İşte Bölgede sandıklarda müşahitlik yapanların konu ile ilgili beyanları:

KAPIDA TEHDİT ETTİLER
Mardin Nusaybin’de 1244 Nolu sandık müşahidi, “Okulların koridorlarında kimliği belirsiz, etrafı rahatsız eden gençler vardı. Yaşlı teyzelerin ve oy kullanmayı bilmeyen kadın ve erkekleri Ahmet Türk’e oy vermeleri yönünde yönlendiriyorlardı. Onların oylarını sandık başkanının oy kullanması gerektiği yönünde ikaz ettim. Ama hiçbir fayda vermedi. Sandık başlarında oy kullanma esnasında telefonla flaş patlamasına şahit oldum ve başkana telefonun yasak olduğunu ve gelenlerin telefonlarını masada bırakmalarının kural olduğunu dile getirdim. Açık bir şekilde okul ve sınıf önlerinde yönlendirmeler vardı. Bunlar sadece benim şahit olduklarım” dedi.

İTİRAZ EDENLERİ DARP ETTİLER
Yine Mardin Nusaybin’de 1239 Nolu sandık müşahidi, “Bizim görevli olduğumuz sandıklarda BDP’li sandık müşahitleri seçmenleri sandık başında yönlendirmeye çalıştı, biz buna müsaade etmeyince diğer sandıklara yöneldiler. Zaten okul önünde ve koridorda tehditlerle açık bir şekilde yönlendirme yapıyorlardı. Farklı sınıflarda oy kullanılan alana özellikle yaşlılarla biri daha gidiyor ve gösterdiği yere mühür vurmasını telkin ediyorlardı.

Yine görevli olduğum okulda bir sandık görevlisi yönlendirmelere itiraz ettiği için darp edildi, araya polisler girdi. Bazı köylerde toplu oy kullanıldığını duyduk. Yine bazı yerlerde açık oy kullanıldı. Yine sandıklarda geçersiz ve oy kullanmaya gelmeyenlerin yerine kendileri oy kullanarak bağımsız aday Ahmet Türk’e veriyorlardı. Özellikle okul içinde yönlendirmeler vardı ve hiç müdahale edilmiyordu. Zaten müdahale edecek kimse de yoktu. Çünkü birçok sandık başkanı birbirlerine ‘Heval’ diye hitap ediyordu” şeklinde konuştu.

ZORLA BDP’YE OY VERDİRTTİLER
Diyarbakır’da görev yapan bir sandık müşahidi yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Diyarbakır merkezinde HÜDA-PAR adına sandık başında duran sandık görevlisi, halkı zorla BDP’ye oy kullandırmaya zorlayanlara karşı çıktı. Kalabalık bir grup tarafından tehdit edildi. Aynı kişiler sandık görevlilerini de tehdit ettiler. Bunu fırsat bilen BDP’li grup halkı yönlendirerek zorla BDP’ye oy kullandırttılar.”

HASTANELİK ETTİLER
Ergani’nin birçok köyünde müşahit ve sandık görevlilerinin iddia ettiğine göre, Ergani’ye bağlı Olgun (Aşağı Çayanda) köyünde kurulu bulunan 1201 no’lu sandıkta, açıktan oy kullanıldı. Usulsüzlüğe itiraz eden sandık müşahidi Musab Ulu ve aynı sandıkta sandık görevlisi olan Enes Ulu, BDP’liler tarafından darp edildi. Bu arada darp edilen sandık görevlilerinin hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı ve doktordan darp raporu aldığı öğrenildi.

GAZETECİLERİ ENGELLEDİLER
Mazıdağı ilçesi Yunus Emre İlköğretim Okulunda yapılan oylamayı görüntülemek için okulda bulunan İlke Haber Ajansı muhabiri Erhan Aktimur, BDP müşahidi olduğunu iddia eden kişiler tarafından engellendi. Bina sorumlusunu dahi zor durumda bırakan BDP’liler, sandık başkanının itirazı olmamasına rağmen hukuki hiçbir gerekçe göstermeden İLKHA muhabirini zorla dışarı çıkarttı.

ASKER SADECE SEYİRCİ KALDI
Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış köyünde, köylüleri toplu oy kullandırmaya çalışan BDP`li grup, “Burada kadınlar gizli oy kullanamazlar. Toplu şekilde oy kullanılacaktır. Bu 30 yıldır bu şekildedir’ dediler. Bunu haber yapmak isteyen İlke Haber Ajansı muhabirine saldırıp hastanelik ettiler. Olay yerindeki askerler ise yaşananları izlemekle yetindi.

BURADA DEVLET YOK!
HÜDA PAR Bismil İlçe Belediye Başkan Adayı Abdussamed Yalçın, oyunu kullandığı Bismil Meslek Yüksekokulunda şahit olduklarını seçim günü Doğruhaber’e anlattı. Yalçın, “Okulların ve salonların önünde dolaylı olarak bazı yönlendirmelerin olduğunu fark ettik. Görevlileri uyardık. Burada devlet yok gibi.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir