• DOLAR 32.268
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2393.516
  • ...
Bingöl`de ağaç katliamı iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, karayolları alanında 70 yıllık ağaçların yok edildiğini ve kimsenin buna ses çıkarmadığını söyledi. Herkesin seçime kilitlendiği bu günlerde Bingöl Karayolları tesislerindeki ağaçların sessiz sedasız kesildiğini ifade eden Karaarslan, ağaçların kesilmek yerine başka bir alana taşınmasının daha doğru olacağını kaydetti.

“70 yıllık ağaçlar kereste niyetine kesiliyor”    

Bingöl Karayolları tesislerinin bina yıkımları yerine ağaç kesimi yapıldığını savunan Karaarslan, “Bu alanda yıkım karşılığı hurda değeri ile yıkım yapılırken, ağaçların yıkım ücreti mukabilinde verilmesi katliam gibi manzaralara neden oluyor. Karayollarının kuruluşundan beri orada olan 70 yıllık ağaçların kereste niyetine kesilerek TOKİ tarafından yıkım ekiplerine verildiğini ve bu alanın talan edildiğini, seçim dönemi telaşında hiç kimsenin sahip çıkmadığını müşahede ediyoruz. Başımıza ne geldiyse ya seçim ya da geçim derdinden gelmiştir. Allah bu ikisinden imtihan olanların gazabı ve umursamazlığından bizi korusun.” dedi. 

“Ağaçlar kesilmek yerine kökünden çıkarılarak başka yerlere taşınsın”

TEMA Vakfı olarak orada bulunan ağaçların kereste değerinden çok ekolojik ve yaşanabilir kentsel dokuya katkısını önemsediklerini ifade eden Karaarslan, “Bu alanda bina yapmak elbette önemlidir. Ama bina ve planları asgari ağaç kesimi, asgari yıkım ile planlamak bir erdem ve koruyucu anlayıştır. Bu asgari değerleri korumak mümkün değil ise, ağaçların uygun araçlarla taşınması ve başka alanlarda kent ormanı oluşturularak dikilmesi gerekli ve fazilet iken, yıkıcı anlayışın devam etmesi bu kentin sahipsizliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu günlerde çevre ve ekolojik değerlerin askıya alındığını gözlemliyoruz, ne mevcut belediye, ne orman işletme nede başka kesimler bu konulara sahip çıkmak yerine herkes içine düştüğü seçim yarışı ile bu aymazlığı es geçiyor. O ağaçların kesilmesi ve kereste olarak değerlendirilmesinin vebali, fonksiyonel, tarihsel, işlevsel, emek içeren her şeyi yok saymaktır. İnsanlık bu kış döneminde yaşanan kar yağışının azlığı ve yaşanabilecek kuraklık tehdidine rağmen, yağmuru iklimi düzenleyen b u doğal döngünün en değerli halkasının bu kadar rahat kesilmesini affetmeyecektir. Buna göz yumanların da bu suça ortak olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Seçim ile yoğunlaşılan bu günlerde unutulan bu değerlerin, kesilmesine mani olacak birileri çıkmalı, illa da kesilecek diye bir karara saygı duymuyoruz. Orası kentsel alan olarak dikili ağaçların korunması ile daha değerli bir alan olur. Kesilmek yerine o ağaçların kökünden çıkarılarak başka yerlerde değerlendirilmesi de sağlanmalıdır.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir