• DOLAR 32.468
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2435.93
  • ...

Başlıktan da anlaşılacağı üzere gelirin aşırı pahalılıkla erimesinden bahsedeceğiz. Bu yazımızda üniversiteli kardeşlerimizin sesi olmaya çalışacağız. Tanıdığım bazı öğrencilerden duyduğum şikâyetlerin çerçevesinde bu yazıyı yazmaya karar verdim. Umarım amacına ulaşır. Bir üniversite öğrencisi KYK’dan ya kredi ya da burs almaktadır. Ben burs veya kredi almadan öğrenimini tamamlayan bir babayiğit görmedim henüz.

Peki, 2022’de burslar ne kadar oldu? Şu anda KYK tarafından üniversite öğrencilerine 850 lira burs veya kredi ödeniyor. Şöyle bir hesap yaparsak 850 liraya neler alınabilir? Mesela öğrenci menüsünün olmazsa olmazı döner ayrandan başlayalım.

Bir tavuk döner + ayran şu anda ortalama 40 liradır. Üniversite öğrencisi günde bir öğün yemek yiyerek sadece ayın 21 günü bu parayla idare edebilir. Peki, yurt masrafını veya öğrenci evi giderlerini nasıl karşılayacak?  Bir de geriye kalan 9 günü nasıl idare edecek? Sınav zamanlarında fotokopiler, kantin masrafları ve kitaplara para kalmadı. 9 günün üçüncü öğün yemeği ve 21 günün iki öğün yemeğine de para kalmadı. Ya yol masrafları ne olacak? İçler acısı bir durum. Nereden tutarsanız elinizde kalıyor. Temel ihtiyaçları bile karşılamayan bir burstan bahsediyoruz.

Yukarıda aslında olmaması gereken durumdan bahsettik. Şimdi olması gereken nedir? Onu da dile getirmeden geçmek olmaz tabi. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde 4 kişilik bir öğrenci evinin masrafı ne kadar olur? Ona göre bir hesap yapalım ve aslında olması gereken zaten ortaya çıkar. Ev kirası en az 5 bin, elektrik, doğalgaz ve su ortalama 2 bin tutar. Mutfak masrafını minimum 2 binden hesaplarsak karşımıza 9 bin gibi korkunç bir rakam çıkıyor. Bunu 4’e böldüğümüzde kişi başına 2250 lira düşer. Şimdi 850 TL nerde 2250 TL nerde. Aradaki fark 1400 TL’dir. Bunu nasıl hal edeceğiz? Yani bir öğrencinin cebine aylık 3 bin para girmelidir ki ihtiyaçlarını gidersin.

Öğrenci kardeşlerimiz şalvarlı amcanın dediği gibi “ha ho” diyor. Aslında mecliste dile getirilmesi gereken konular köşe yazılarında dile getiriliyor. Bu da Milletin Vekillerinin duyarlılık seviyesidir. Asgari ücretlerin erimesi de ayrıca irdelenmesi gereken bir meseledir. Ülkemizde son açıklanan enflasyon rakamları yıllık yüzde 73,50 civarındadır. Bu rakamlarla vatandaşın rahat yüzü görmesi mümkün mü? Hazine ve Maliye Bakanı Aralık ayını bekleyin diyordu. Geçen aylarda da Haziran ayını beklememizi söylemişti. 1 Haziran sabahı gözümüzü zam haberleriyle açmıştık. Haziran sabahı hazana dönüştü; çünkü elektrik ve doğal gaza zam yapıldı. Aralık ayı bizim için hiç aydınlık görünmüyor. Zaten kışa girmiş olacağız. Kışın çilesi yaz aylarında yapılan zamlarla ikiye katlanacak gibi görünüyor. Allah yardımcımız olsun.