• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Avrupa'daki liderler defalarca Rusya'nın saldırganlığının sadece Ukrayna'da bitmeyeceği konusunda dünya kamuoyunu uyarmıştı. Batı’da üçüncü dünya savaşı ciddi olarak gündemi meşgul ediyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, haziran ayında verdiği röportajda Putin'in "bir NATO ülkesine bile saldırabileceğini" söyleyerek Federal Meclis'te, “2029 yılına kadar savaşa hazır olmalıyız”, demişti… Kasım ayında, Almanya'nın dış istihbarat teşkilatı başkanı Bruno Kahl, Moskova'nın "Batı ile savaşa hazırlandığı" görüşünü tekrarladı. Rusya zaten Ukrayna ile olan savaşını Moskova ile NATO arasında bir vekalet savaşı olarak çerçeveledi; ancak NATO tüzüğünün 5. maddesine göre yalnızca bir üyeye yönelik doğrudan saldırı toplu bir tepkiyi tetikleyebiliyor.

İsveç Sivil Savunma Bakanı Karl-Oskar Bohlin, ülkenin başkomutanı Mikael Büden'in İsveçlileri saldırganlığa "zihinsel olarak hazırlanmaları" konusunda uyardığı gün "savaş İsveç'e gelebilir" dedi. Batı'daki askeri analistler Avrupa'daki gelişmelere ilişkin en karanlık senaryolar üzerinde çalışıyor. North Central College'da siyaset bilimi profesörü olan William Mack, Newsweek'e şöyle konuştu: "Putin'in Avrupa'daki, özellikle de Doğu Avrupa'daki çıkarlarını agresif bir şekilde sürdürmeye devam edeceğine şüphe yok."

Amerika Birleşik Devletlerinde uzmanlar Avrupa kıtasının büyük bir bölümünü kapsayabilecek olası büyük ölçekli bir çatışmanın endişe verici bir analizini sundu. Newsweek, olası Üçüncü Dünya Savaşı senaryolarını gösteren ve Rusya ile Avrupa arasındaki çatışmanın nerede başlayabileceğini öne süren bir harita yayınladı. Sunulan haritaya göre, Avrupa'da askeri bir çatışma olması durumunda cephe Rusya'nın, Finlandiya ile olan kuzey sınırından Estonya, Letonya, Litvanya, İsveç ve Polonya üzerinden uzanabilir. Yayın, cephe hattının Danimarka ile Almanya sınırına ulaşabileceğini belirtiyor. Newsweek, Polonya ve Litvanya sınırında bulunan Suwalki koridoruna özel önem veriyor. İlk büyük çatışmanın Kaliningrad bölgesini Belarus'a bağlayan stratejik açıdan önemli bu bölgede yaşanabileceği varsayılıyor.

Ayrıca analistler, Karadeniz ve Azak Denizleri'nde aktif düşmanlık olasılığını da değerlendiriyor. Daha önce ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki düşmanlığın 24 saat içinde sona ermesi konusunda anlaşabileceğini defalarca belirtmişti. Ayrıca Üçüncü Dünya Savaşı'nın patlak vermesini önleyeceğine dair güvence vermiş idi. Trump'a göre 2020'deki başkanlık seçimini kazansaydı Moskova ile Kiev arasındaki savaş önlenebilecek idi. NATO da Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rusya topraklarına düzenlediği saldırılarla ilgili olası suçlamalarla ilgili endişelerini dile getirdi. Bu tür senaryoların önde gelen Batı medyasında yayınlanması, mevcut silahlı çatışmaların tırmanmasına ilişkin endişelerin arttığını gösteriyor. Rusya ve Batı arasında olası bir savaş belki de dünyayı kaosa sürükleyebilir ve belki de dünya sistemi tamamen çökebilir. Batı olası bir çatışmadan şimdiden endişelenirken, Gazze’de yapılan katliama sessiz kalmaya ve israile arka çıkmaya devam etmektedir. Rusya, Batı’ya ya da bir NATO ülkesine saldırır mı bilinmez ama; şu anda mevcut dünya siyasetinde değişiklik olmaz ise Rusya değil başkaları başta ABD olmak üzere tüm israil terör devletine yardım eden ülkelere ve devletlere saldırabilir. israilin vahşeti ve caniliğinin dünya kamuoyunu bezdirdiği aşikar. Artık herkesin sabrı tükeniyor. israilin sadece Gazze’ye değil, aynı zamanda Lübnan’a, şimdi de Suriye’ye  saldırması, israilin ‘kendimi savunmaya hakkım var’ şeklindeki tüm iddiaları çürütüyor. Gazze’ye selam, direnişe devam!