• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...

Ülkeyi 2004'ten beri yöneten Zayed El Nahyan BAE'nin ikinci Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emirliği'nin 16. hükümdarıydı. Şeyh Halife dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak kabul edilirdi...

ŞEYH HALİFE BİN ZAYED EL NAHYAN KİMDİR?

Zayed El Nahyan 7 Eylül 1948'de Abu Dabi'de doğdu. İngiltere'de Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi mezunu olan Nahyan, 1 Şubat 1969'da Abu Dabi Veliaht Prensi olarak atandı ve ertesi gün Abu Dabi Savunma Bakanlığı'nın başına getirildi. 1971'de BAE'nin kurulmasının ardından başbakanlık, savunma ve maliye bakanlıkları gibi görevlerde bulunan Şeyh Halife, Mayıs 1976'da BAE Silahlı Kuvvetleri'nin komutan yardımcılığını üstlendi. 1980'lerin sonunda Yüksek Petrol Konseyi'nin başkanı oldu ve ölümüne dek bu görevi bırakmadı. Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın ilk oğlu olan Şeyh Halife, 2 Kasım 2004'te babasının ölümü üzerine Abu Dabi Emiri oldu ve ertesi gün BAE'nin Devlet Başkanı görevine getirildi.

ŞEYH HALİFE BİN ZAYİD'İN SERVETİ

Şeyh Halife, 875 milyar dolarlık varlığı yöneten Abu Dabi Yatırım Otoritesi'nin başkanıydı. Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak kabul edilen Şeyh Halife ailesinin ise 163 milyar dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor. Londra ve Paris'te yaklaşık 2,1 milyar dolar değerinde lüks mülklere sahipti. Şeyh Halife 2018 yılında Forbes dergisinin yayınladığı "dünyanın en güçlü insanları" listesinde de yer aldı. Burc Dubai olarak bilinen dünyanın en uzun insan yapımı yapısı, Abu Dabi'nin borçlarını ödemesi için Dubai'ye 10 milyar dolar vermesinin ardından Halife bin Zayed el-Nehyan onuruna Burc Halife olarak yeniden adlandırıldı.

ŞEYH HALİFE BİN ZAYİD'İN EKONOMİ VE SİYASİ İCRAATLARI

Şeyh Halife dünyanın en kötü mali krizinin yaşandığı 2008'de ülkesinde maaş ayarlaması yaparak vatandaşları bu krizden etkilemesinden korudu. Şeyh Halife BAE'de modern bilim ve kapsamlı bilgi için yatırımlar gerçekleştirdi. Ülkeyi adeta turizm cennetine çevirdi. Ayrıca, kara paraların aklanması için ülkeyi adeta bir serbest bölgeye çevirdi. Şeyh Halife, BAE'yi 25 küresel ekonomi arasına sokmaya ve ikinci en büyük Arap ekonomisi haline getirmeyi başardı. BAE uzaya giden ilk Arap ülkesi oldu.

Ülkede bu güzel gelişmeler yaşanırken, Orta Doğu'da nerede bir karışıklık ve çatışma ortamı varsa, arkasında Şeyh Halife ve ailesinin adı anılıyordu. Şeyh Halife, Arap Baharı döneminde Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye yönelik silahlı isyanı ve NATO müdahalesini BAE Hava Kuvvetleri'yle destekledi. Aynı dönem Bahreyn'deki krallık yönetimine karşı isyanın bastırılmasında aktif rol oynadı. Suriye'de karanlık işler çevirdiler. Bu yıl şubat ayında israil'le normalleşme kapsamında turizm ve sağlık konularında Tel Aviv ile ticari iş birliğini destekleyen anlaşmaları imzaladı. Şeyh Halife, rahatsızlığının ardından devlet işlerinde daha düşük bir profil üstlendi ancak başkanlık yetkilerini sonuna kadar korudu. Şeyh Halife bin Zayed, hiçbir zaman ülkenin gerçek yöneticisi olmadı. 2014'te geçirdiği beyniyle ilgili yaşadığı ciddi sağlık sorunlarından sonra Muhammed bin Zayed'nin yönetici rolü öne çıktı. Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak kabul edilen Şeyh Halife'nin mezarı ve Dubai'de onuruna "Burc Halife" olarak yeniden adlandırılan insan yapımı en yüksek binası ibret alması için yeterlidir. Şeyh Halife bin Zayed bölgede İngiliz, ABD ve Siyonizmin bir elçisi olarak yaşadı. Beraberinde bulunanlar ve özellikle kardeşi Şeyh Muhammed bin Zayed da İngiliz, ABD ve İsrail'e karşı şefkatli, İslam ümmete gelince şiddetli ve acımasızdırlar. İngiliz Kraliçesinden lütuf ve rıza isteyerek onlara eğilirken ve isteklerini yerine getirmeye çalışır halinde görürsün. Batılıların onlara verdiği nişanlarıyla övüldüklerini yüzlerinden okuyabilirsin. Belki vardır gizlice Allah için yaptıkları da günahını almayalım adamın ama; son dönemde Filistin konusunda yaptıkları affedilecek davranış değildir. Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak yaşadı ama; hiçbir şey götüremedi... Geride bıraktığı her bir dinardan hesaba çekilecek ve yaptıklarından, gücü olduğu halde yapmadıklarından da sorguya çekilecek...

Riyad Makaev – Doğruhaber