• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Hz. Yusuf (as) nasıl bulunduğu zindânı medreseye çevirdiyse. Üstad Bediüzzaman nasıl bu ızdırap veren mekanlara Medrese-i Yusufîye deyip iman hakikatlerini gönüllere nakş ettiyse; o da sabırla, aşkla ve hikmetle bu medreselerden nasıl en iyi şekilde istifade edebiliriz diye alternatif yollar aradı ve en iyi şekilde de istifade etti. Okudu okuttu, sabretti dert yuttu, direndi saf tuttu, yusuflara umut, sorunlara çözüm oldu. Evet, zindanların piri Muhammed Şakir ağabey, nam-ı diğer Xalo’dan bahsediyorum. Muhammed Şakir ağabey; 90’lı yıllarda karanlık yapıların kumpası sonucu Güneydoğu’da gözaltına alınan, vahşi işkencelerden geçen ve uydurma delilerle ömür boyu hapse mahkum edilen yüzlerce Mustazaftan biridir.


Ekim 1992’de gözaltına alınan Xalo, haftalarca işkence gördü, uzun yıllar yargılandı. Sonunda hukuksuz uygulama ve uydurma delillerle ömür boyu hapse mahkum edildi. Böylece zindan hayatı başlamış oldu. Keyfi ve hukuksuz uygulamalar zindanda da devam etti. Şehirden şehire sürgün edildi ve uyduruk gerekçelerle ailesinden yüzlerce kilometre uzak cezaevlerine gönderildi. Diğer dava arkadaşlarına yapıldığı gibi sadece kendisi değil, ailesi de cezalandırmak istendi. Kar kış demeden bazen yüzlerce kilometre yol giden Yusuf’un Yakup’ları, saatlerce cezaevleri önünde bekletilerek sonunda görüştürülmeden geri gönderildiler... Zulüm üstüne zulme maruz kaldılar.


Bütün bunlara rağmen zindanın piri, metanetini hep korumuş ve izzetli bir duruş sergilemiştir. Kaderin bu cilvesine Üstad Bediüzzaman’ın nur penceresinden bakarak hem hayranla temaşa etmiş hem de yusufi kardeşlerine teselli kaynağı olmuştu. Hilmi, ilmi ve programlı çalışmasıyla bulunduğu zindanları adeta ilim yuvasına çevirerek koğuşundaki arkadaşlarına hem muallim hem ağabey hem de sırdaş oluvermiş. Görüşüne giden veya dışarıdaki dost, akraba ve arkadaşlarına nasıl faydalı olabilirim ve sorunlarını nasıl minimize edebilirim diye gah yüz yüze gah mektuplarla muhataplarına derman olmuş. Derken tam 30 yıl geçti. 26 yaşında zindana giren Xalo 56 yaşında azad oldu. Hicran 18 Şubat 2022 Cuma günü vuslatla son buldu. 30 yıllık zindan hayatını izzetle, sabırla ve ilimle geçiren zindanın piri ve onun gibi müstesna şahsiyetler bu ümmetin medar-ı iftiharıdır. Hüseyni mektebin bu aziz muallimleri zindanda olduğu gibi dışarıda da ışık olacak ve yolunu bulamayan veya karanlıkta kalanlara birer meşale olacaklar inşaallah.

Rabbim istikametimizi muhafaza etsin ve son nefese kadar bu aziz dava uğruna hikmetle mücadele edenlerden eylesin