• DOLAR 32.58
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.023
  • ...

Başlık ürkütücü değil mi?

Yıllarca varlığı ve talepleri bu kelime üzerinden örselenen “Sus! Pis yobaz diye ötekileştirilen” İslami kesim için bu kelime iç acıtıcıdır. Çünkü yobazlar bu kelime ile Müslümanları hedef aldı.

Kelimenin Türk Dili Kurumu sözlüğündeki karşılığı “ Dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen (kimse)” şeklinde geçiyor ki kanaatimce bu tanım problemli…

Kavram sadece din yorumundaki aşırılık ve baskıcılığı tanımlamamalı; tüm baskıcı ve aşırı fikirlere kapsamalı bu kelime… Mesele baskıcılık ve aşırılık ise Kemalist de yobazdır; sosyalistler içinden de bol miktarda yobaz vardır.

Üniversite önlerinde genç kızların örtüsüne müdahale eden yobaz değil de nedir?

Halkının kahir ekseriyetinin Müslüman olduğu bir ülkede insanların dinlerini hakkı ile öğrenme çabasını engelleyen ister devlet olsun ister fert olsun yobaz değildir de nedir?

Şüphesiz Kemalist ve sol mahallede olduğu gibi İslamcı mahallede de yobazlar vardır.

Misal bu mahallenin yobazına göre yeni bir şey söyleyen görüp-görülebilecek en tehlikeli kişidir.

İslam`ın kardeşler olun prensibini cemaat kardeşliği ile daraltan ve “cemaatimden olmayan sahih Müslüman değildir” kodları ile hareket eden yobaz değil de nedir?

İslam fıkıh külliyatını ve birikimini yok sayıp tek mezhep üzerinden “diğer” saydığı Müslümanları hedef almak yobazlığın zirvesi değil de nedir?

Yobaz tektipçidir, herkesin kendisi gibi düşünmesini savunur… Bununla yetinmez kendisi gibi düşünmeyene “hain, ajan, kâfir, fâsık, kontra” etiketlerinden birini ya da birkaçını yapıştırır.

Yobaz saldırgandır; edep bilmez, önüne gelenle dalaşır… Gündemde olabilmek ve kalabilmek için yapmayacağı edepsizlik yoktur.

Kimilerine göre yobazlık eğitimsizlikten kaynaklanıyor.  Elbette kısmi etkisi vardır ama yobazlığı eğitimsizliğe bağlamak meseleyi kavrayamamaktan kaynaklanıyor. Kişi okudukça yobazlıktan kurtulur felsefesi mantıklı bir felsefe değildir. Çünkü bu ülkede sırf kıyafetinden dolayı, sakalından dolayı öğrencilerin hayatını zehir eden yobaz dekanlar-rektörler gördük. Eğitim seviyesi olabilecek en üst noktaya gelmiş; buna rağmen uygulamada yobazlığın piri…

Kanaatimce mesele düşünmek ile alakalı… İşte bundan dolayı Kuran`ın pek çok ayetinde Rabbimiz düşünmenin önemine dikkati çekiyor… Düşünün ki yobaz olmayasınız.

Vahyin yeryüzüne şeref verdiği dönemde yobazlık müşriklerin tekelinde idi. Bırakın vahye iman edenlerle medeni bir tartışma içine girmeyi, vahyin gündem olmasını bile kabullenemiyorlardı.

İnkâr edenler: “Bu Kur`ân`ı dinlemeyin; okunurken gürültü çıkarın; belki üstün gelirsiniz!” dediler.”(Fussilet, 26)

Evet, şirk ideolojisinin mantığı bu…

Sözün karşısına gürültü ile çık… Baş edemiyorsan bağır, hedef haline getir, çamur at.

Yobazlık çamurlaşmadır, yobaz ise çamur…