• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Uzun bir süredir Katar'da, israil-HAMAS arasında devam eden savaşla alakalı ateşkes görüşmeleri bir türlü neticeye varmıyor. İsrail adına orada MOSSAD ve CIA vekâlet ederken, HAMAS adına da perde önünde Katar Hükümeti yetkilileri vekâlet etmektedir.

Masada görüşülen en kritik ve en çok tartışılan madde, ateşkesin geçici veya temelli olmasıdır. ABD ve israil'in amacı, geçici bir ateşkes ile insani yardımların içeri alınması ve esirlerin serbest bırakılmasıdır. HAMAS ise, ilk günden beri ileri sürdüğü en temel şartı, ateşkesin temelli olması ve israil askerlerinin tamamen Gazze'den çekilmesidir. 

Peki, israil neden buna yanaşmıyor? Çünkü israil'in amacı, bir şekilde HAMAS’ın elinde olan esirlerini serbest bıraktıktan sonra savaşa devam etmektir. Esir takasında istendiği kadar Filistinli esirleri serbest bırakabilir. Çünkü bir daha tutuklamak ona zor değildir. Hatta -insan düşünmek bile istemiyor- o zaman Gazze'ye ve özellikle tünellere kimyasal gaz atabilir.

İşte HAMAS, Siyonistlerin bu hain emellerini bildiği için, masada elini güçlü tutuyor. "Mümin iki defa aynı delikten sokulmaz." (müttefekun aleyh) hadisi şerifin uyarısıyla Yahudi'nin sözüne güvenilmez. Bunlar peygamberlerine bile defalarca söz verdiler ve tekrar tekrar caydılar. İşin ilginç tarafı, ABD'nin kukla yönetimleri devreye koyarak bunu kabul ettirmeye çalışıyor olmasıdır.

Aslında HAMAS'ın sahada kazandığı bu asil ve kesin zaferi, gözden kaçırmaya, çalmaya çalışıyorlar. ABD'nin dışişleri bakanı Blinken'in ikide bir körfez ülkelerini dolaşması ve Avrupa ülkelerini turlaması, bu yönde HAMAS'a baskı kurma ve ikna etme turlarıdır. Hatta ABD, israil'den daha çok kendi haysiyetini kurtarmaya çalışıyor. Çünkü herkes bu savaşın asıl patronunun ABD’nin kendisi olduğunu biliyor.

Emperyalistlerin her zamanki taktiği, sahada alamadıklarını masada almaya çalışmalarıdır. Kimi zaman bu tarz hile ve oyunlarla istediklerini alabilmişlerdir de. Nitekim Türkiye kurtuluş savaşında sahada kazandığı kesin zaferi, bu tür oyunlar neticesinde masada kaybetmiştir; Lozan'da savaş öncesi istenen batılı emperyalistlerin tüm taleplerini masada kabul ederek kazanılan o şanlı zaferi çaldırmışlardı.

İşte HAMAS'ın başındaki ferasetli kadro, tarihten aldığı bu dersle hareket ederek ilkelerinden asla taviz vermiyor. Şu an HAMAS'tan daha çok ateşkese onların ihtiyacı var. Çünkü onların ayak bağı olan esirler, tünellerde bir bir ölüyorlar. Bugüne kadar kendi halkını, ha bugün, ha yarın kurtaracağız diye umutlandırdılar. Ama elhamdülillah bir tanesini bile kurtaramadılar.

Şimdi Netanyahu kara kara düşünüyor. Bir taraftan esir aileleri halkı kışkırtarak bastırıyor. Öbür yandan Joe Biden ikide bir elini çabuk tut deyip fırça üstüne fırça atıyor. Ama heyhat... "Geçti Bor’un pazarı…” , “atı alan Üsküdar'ı geçti". Artık İsrail, Gazze batağından öyle kolay kolay çıkamaz. Ve istese de istemese de HAMAS'ın şartlarını kabul etmekten başka hiçbir çaresi yoktur. Hayatında ilk defa böyle bir tuzağa yakalanmış, sert kayaya toslamıştır.

Sonuç olarak israil savaşı kaybetmiş, manevi bir hezimete uğramıştır. Bir tek esirini dahi kurtaramayıp meyus kalmıştır. Hava gücü ile Gazze'yi yakıp yıkmış olsa da karada kaybetmiştir. Her zaman savaş karada kazanılır. Hava gücü sadece rakibini zayıf düşürmek, yıldırmak içindir. Sivil insanları öldürmek erkeklik değil, korkaklıktır, kahpeliktir, aşağılık olmaktır.

Buna karşı HAMAS ise, destansı bir zafer kazanmıştır. Batı Yaka dâhil, bütün Filistinlileri birleştirdiği gibi, bütün Müslüman halkların gönlünü de fethetmiştir. Hatta gayri Müslim olan birçok mazlum halkın umudu ve ilham kaynağı olmuştur. Artık Filistin davasının savunucuları devletler değil, halklardır. Halk kimin arkasındaysa er ya da geç o kazanacaktır.