• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Son günlerde anket sonuçlarını birbiri ardına patlatmak moda oldu. Bir bu taraftan bir o taraftan. İki taraf arasındaki makas inanılır değil. Her anket sahibine göre kişniyor. Anket şirketlerinde de suyun başını tutanlar istemediklerini susuz bırakıyorlar.

Anket sonuçları en tepeden başlanarak %0,1 alanlara kadar sıralanıyor. Sonunda da “diğerleri” deyip o diğerleri her kimler ise onlar için de  % 3-4 oy gösterilir. Bakıyorum da diğerlerinden önce HÜDA PAR hariç saymadıkları parti yok. Ve “diğerlerinden” önceki 3-4 partinin oyunun toplamı % 4 etmiyor. Yani ana gövdeden koparılarak sabah akşam parlatılan ve büyük paralar harcanarak her kılıfa girecek kasabanın çıkarcı tipleriyle ancak teşkilatlanabilen partileri bile bu anketlerde cebren de olsa % 0,5 ile % 1,5 bandına oturttular. Başta yuvarlak olmak üzere tüm geometrik masalara oturtulup büyük aktör muamelesine tabi tutuldular.

İlginç olan şu ki bu anketörlerin hem iktidara hem de muhalefete çalışanlarının tamamı HÜDA PAR’a anketlerde ambargo uyguluyor. Oysa ahlaklı anketlerin tamamında oyu % 1’in üstünde çıkıyor. İki cümleyi bir araya getirmekten aciz iktidar savunucusu Hilmi Daşdemir’in son anketinde de HÜDA PAR’ın ismi anılmazken % 0,1 alan Vatan partisi iktidarın marifetiyle tüm anketlerde ismen yer alıyor. Hâlbuki bu kızışmışlıkta denge 0,1 ile de bozulabilecek hassasiyettedir.

İlginçtir hem iktidar hem de muhalefetin tekelindeki medya, şirketler ve diğer “kol faaliyetleri” HÜDA PAR’ın ismini anmamakta yeminliler. Türkiye’de tabanı en sağlam ve en örgütlü partisidir HÜDA PAR. Aldığı %1 civarındaki oy da teşkilat ve gönüllülerinden aldığı oydur. Uygulanan dezenformasyon ve ambargo bariyerini aşabilse halk ile ilk buluşmasında % 3-4 civarında oy alması kaçınılmaz olur.

Bu mobbing ve ambargo gösteriyor ki sadece terör saikiyle değil Kürdlerin içinden çıkan ve omurgasını Kürdlerin oluşturduğu her parti ve harekete karşı iktidar ve muhalefetin tutumu aynıdır. Belki Kürdler nöbete gönderileceği zaman sırtı biraz sıvazlanır o kadar. CHP ve İYİ Parti’nin HDP’ye şimdilerde yaptığı gibi. İşi bitince yiyeceği şamarları az tecrübe etmedi mi HDP? 

Hele HÜDA PAR hem İslami referansı ile hem Kürd meselesindeki duyarlılığıyla hem de ipi dışarıda olanlardan farklı olarak çözümü Ankara’da arıyor olmasıyla ne oraya ne buraya ne şuraya yaranıyor. İyi de ediyor aslında. Ne her doğruyu kötüleyen bir muhalefet anlayışına ne de her yanlışı onaylayan bir iktidar anlayışına sahip değildir. Siyaset yalakalık ve yaranma sanatı olmasa gerek.

Bu kimliğiyle ne Kürtçülerin, ne Türkçülerin, ne solcuların, ne sağcıların, ne Ulusalcı Kemalistlerin, ne de bir yere angaje olmuş dindarların yönetici kadrolarının haz etmediği bir partidir. Aslında çoğunun tabanlarının belki de aradığı bir siyasi duruştur HÜDA PAR ama... Belki de taşıdığı büyük siyasi potansiyeli korkutuyordur çıkar eksenli siyasileri.

HÜDA PAR tabanı bu tutumuyla özellikle iktidara çok kızgın ve orayı iyi gözlemleyen biri olarak görüyorum ki kendi yönetimini önemli kararlar almaya zorluyor gibi. Altıncı yedinci kol dâhil olmak üzere “tüm kollar” pazılarını şişirmiş 2023 seçimini almaya ayarlanmışlar. Belgesellerde izlemişsinizdir. Aslan kendine güvenip ailesini ve kabilesini terk eder. Bir başına avlanamaz. Sırtlan ve çakallar orasından burasından ısıra ısıra halden düşürürler. Aç, perişan halde ailesine döner ama nafile; kabul edilmez. Ve hüzünlü müzik eşliğinde çölde sendeleye sendeleye serabın ışıltısı içinde gözden kaybolur. Nihayetinde akbabaların leş için sırtlanları taciz etmesi sahnesi akıbetini anlatan son sahne olur…

Allah bir daha af diletmesin.