• DOLAR 32.275
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2404.734
  • ...

Ukrayna-Rusya savaşı şu ana kadar gerçekleşen savaşlardan çok farklı bir şekilde cereyan etmektedir. Ne ‘nizami’ ne de ‘gayri nizami’ bir harp olarak tanımlanmaktadır. Belki ikisini de içerisinde barındırmaktadır.

Tabi ki bu savaşın salt Rusya-Ukrayna arasında olmadığını Ukrayna adı altında ABD ve Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında cereyan ettiğini tekrar belirtmekte fayda var.

Putin, topraklarını korumak için gerekirse nükleer silaha başvurabileceklerini açıklamasıyla birlikte bir anda nükleer savaş senaryoları konuşulmaya başlandı.

3 gün önce ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in Ukrayna'daki savaşı kazanmak için nükleer silaha başvurması halinde dünyanın "Armageddon" ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Biden, "…Kennedy ve Küba krizinden bu yana Armageddon ihtimaliyle karşı karşıya kalmamıştık. Putin’in tehdidi gerçek, çünkü ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Taktik bir nükleer silahın kolayca kullanılması ve sonunda Armageddon ile sonuçlanmaması mümkün değil…”

‘Armageddon, İbranice ’de ‘Megiddo Dağı’ anlamına gelen ‘Har-Magedone’ kelimesinden gelmektedir. Megiddo dağının Filistin’deki bir tepe olduğu sanılmakladır. Burada en az 30 tane büyük savaş gerçekleşmiştir.

Armageddon, Dünya'nın sonu geldiğinde yani ömrünü tamamladığında ya da dünyanın ölümünü getireceği söylenen büyük kıyamet savaşı olarak adlandırılmaktadır.  

İslam dini, dâhil tahrif edilmiş Hristiyanlık ve Yahudilikte dünyanın sonunu getirecek kıyametten, bu kıyametin alametleri ve içeriğinden bahsedilmektedir. 

Hristiyanlık inancına göre bu savaş gerçekleşecek ve bundan sonra yeryüzünde başka bir savaş olmayacaktır. Bu savaş, Mezopotamya topraklarında gerçekleşecek.

Hz. İsa’nın bizzat yer alacağı bu savaşta, iyiler ve kötüler karşı karşıya gelecek ve iyilerin ebedi zaferiyle sonuçlanacaktır. Hz. İsa’nın bizzat yer aldığı bir savaş olduğu için Hristiyanlar, bu savaşı ‘tanrının savaşı’ olarak ifade ederler.

Bu savaşın sonucunda ulus devletler yok olacak. Kudüs merkezli yeni bir dünya kurulacak ve dünyaya adalet ve iyilik hakim olacak.

Evanjelistler de hayal ettikleri bu düzenin kurulması için kötülüğü yaymak, savaşları çıkartmakla tanrıya yardımcı olacaklarına inanırlar. Bunu da ‘tanrıyı kıyamete zorlama’ tabiriyle açıklarlar.  Savaşın Müslümanlar ile Yahudiler arasında olduğuna inanırlar ve Yahudilere yardımcı olurlar.

Armageddon, kelimesini ilk kullanan ABD Başkanı elbet Biden değil. ABD eski başkanı Ronald Reagan,  1981 yılında şu ifadeleri kullanmıştı.

"Dünya tarihinde ilk kez Armageddon Savaşı'nın başlaması ve Mesih'in ikinci gelişi için her şey yerinde. "Eski Ahit'teki antik peygamberlere ve Armageddon işaretlerine dönüp baktığımda, savaşın gerçekleşeceğini görecek kuşağın biz olup olmadığımızı merak etmekten kendimi alamıyorum."

Yahudilikte de Armageddon’dan bahsedilir. Bu savaşın vaat edilmiş topraklar olan Nil ve Fırat arasında gerçekleşeceğine inanırlar.

Siyonistlerin başı David Ben-Gurion, Megido Tepesi'nde inceleme ve kazılar yapmış. İşi daha ileri götürerek bu tepe altında büyük bir sığınak inşa etme kararı almıştır.

İslam’da Kıyamet savaşı olan ‘Armageddon’ yoktur.

Kur’an-ı Kerim’de kıyamet sahnelerini anlatan onlarca ayet vardır. Kıyamet, adındaki sürede kıyamet günü, insanın tekrar dirilişi ve hesaptan bahseder.

Hadislerde, rivayet ve âlimlerin anlatımlarında ahir zamanda Müslümanlar ve düşmanları arasında olacak büyük bir savaştan bahsedilir. Çok farklı rivayetler olmakla birlikte büyük bir fitneye sebep olacak olan Deccal’den, Hz. İsa’nın tekrar yeryüzüne ineceği, Mehdi’nin zuhur edeceği ve gerçekleşecek büyük savaştan Müslümanların galip çıkacağı, bütün yeryüzünde adaletin hâkim olacağı belirtilir…

Sahih İslam anlayışında ‘Tanrıyı Kıyamete zorlamak’ ve ‘Mehdicilik’ anlayışı yoktur. Bu tür hurafelere inanan bazı marjinal gruplar olsa da…

Kimse –haşa- Allah’ı bir şeye zorlayamaz… Allah ne zaman dilemişse o zaman Kıyamet kopacaktır.

Müslümanlara düşen, nerede ve hangi zamanda olursa; üzerlerine düşen İslami görev ve sorumlulukları yerine getirmeleridir. Bir ev, bir köy de olsa orada adaleti ve hakkı hâkim kılmak için çaba içerisinde olmalarıdır. Bu çalışma ve ortam gelecek olan ‘Mehdi’ye yardım ve işini kolaylaştırmak olacaktır.

Sonuçta herkesin ölümü, onun kıyametidir, ille de büyük kıyametin olmasına gerek yoktur.

Nihayetinde peygamber aleyhisselam kıyametin ne zaman kopacağını soran şahsa, ayaklarını yere bastıracak ve hepimiz için düstur olacak şu cevabı vermiştir: ‘Kıyamet için ne hazırladın?’