• DOLAR 34.432
  • EURO 36.281
  • ALTIN 2835.164
  • ...

Suriye`de alan sıkıntısı yaşayan ABD kimyasal saldırıyı bahane ederek, Esad tarafından boşaltılan alanlara İngiltere ve Fransa ile birlikte füze denemesi yapmış ve buna karşılık Rusya da hava savunma sisteminin hatalarını açıklarını bulmak için değerlendirmiştir.

İngiltere`de Rus ajanları zehirleyenler ile Duma`da kimyasal saldırıyı yapanlar aynı merkezden hareket etmektedirler. Bu durum elbette ki Esad`ın zalimliğine gölge düşürmez. İngiltere, ABD ile küresel çekişmesini bir kenara bırakarak Doğu Akdeniz- Kızıl Deniz hattının Doğu Akdeniz kısmında Rus gücünü bertaraf etmek, olmazsa kısıtlamak için ABD ile işbirliğini tekrar canlandırmıştır.

ABD-İngiltere işbirliğinin önceliği Astana ittifakı olduğu aşikâr, tercih edilen taktik; İngiliz oyunu…

Doğu Akdeniz uzun bir süredir enerji havzalarıyla gündem olmuş Kıbrıs Rum kesimi, İsrail ve Mısır ortak çalışmaları söz konusu olmuş ve en son EASTMED projesiyle Avrupa`ya taşıma gündeme gelmiştir. Bölgenin kontrolü İsrail ve Batının elinde olmayışı hem uzun vadeli projeleri sekteye uğratmakta hem de yüzyılın en önemli güzergâhlarından biri olan Doğu Akdeniz- Kızıl Deniz hattında güç kaybı söz konusu olmaktadır. Hat aynı zamanda Yeni İpek Yolunun deniz güzergâhını oluşturmaktadır.

Kızıl Denizden açacak olursak; Süveyş kanalının açılması Avrupa ile Doğunun yolunu oldukça kısaltmış ve Kızıl Denizi jeostratejik konum kazandırmıştır. Son zamanlarda Doğu Akdeniz enerji yataklarının gündem olmasıyla küresel güçlerin üs kapma alanı haline gelmiştir. Bölgede küçük(!) fakat önemli bir ayrıntı gözden kaçmaktadır. Kızıl deniz sahili boyunca her boşluğu İsrail ve BAE askeri üs olarak ele geçirmiştir. Ayrıca ABD, Çin, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Japonya ve Türkiye`nin de üsleri mevcuttur. Kızıl Denizde Süveyş kanalına ihtiyaç duymayacak tek ülke İsrail; Tiran ve Sanafir adaların Suudi`nin eline geçmesiyle Akabe körfezi uluslararası suya kavuşmuş İsrail buna stratejik boyut kazandırarak Süveyş Kanalını bertaraf edecek Akabe(eilat)-Tel Aviv arasında karayolu ve demiryolu ağı kurulacak, Doğu Akdeniz doğalgazı bu yolla Çin ve Hindistan`a taşınacak, projeyi Çin`in yapması sürpriz olmayacaktır.

Kızıl Denizde kısmen kontrol sağlanmış görünüyor fakat Doğu Akdeniz tehlikeli bölge durumunda, enerjide söz sahibi olan Batının ezeli muhalifi Rusya Lazkiye gibi stratejik bölgeyi kendi kontrolünde bulunduruyor ayrıca Doğu Akdeniz savaş gemileri alanı tıkamakta buna birde İran katılınca çetrefil bir hal almakta, Türkiye`nin aksi hareketleriyle tedirginliği arttıran durumlardır. Batı için Türkiye kazanılabilir, Nükleer güç Rusya ile savaşılmaz bu durumda İran üsleri saldırıya hedef olabilir.

Astana üçlüsünün her üçünde de döviz hareketliliği ve en çok etkilenenin İran olması, ekonomik krize doğru gitmesi, ortamı ekonomik yönden hazır hale getirmek olarak değerlendirilebilir.