• DOLAR 32.264
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2406.065
  • ...

Büyük felaketin üzerinden 13 gün geçti. Şimdi enkaz kaldırma çalışmalarına yoğunlaşıldı. Günler sonra o devasa demir-beton yığınları altından hamdolsun sağ çıkarılan insanlar oldu. Dün de bir iki yerde bu umutla çalışmalar devam ediyordu. Ama bundan sonra maalesef umutlar tükeniyor gibi.

Tükeniyor gibi diyorum, çünkü biz zahiri sebeplere bakarak konuyu değerlendiriyoruz. Olur ki enkaz altından Rabbimizin ecelini getirmediği ve hayata tutunma imkanlarını sağladığı birileri daha çıkarılabilir. O zaman da seviniriz ve o sevinçle de ALLAH’U EKBER deriz inşaAllah.

Arama kurtarma çalışmalarından söz etmişken günlerce can kurtarmak için uğraş veren bütün ekiplere teşekkürü bir borç bilmek lazım. Gerçekten üstün bir gayretle çalıştılar ve ellerinden gelen çabayı ortaya koydular. Çalışmanın verdiği stresle kimi sıkıntılar da yaşanmış olabilir, ama bu, kesinlikle o büyük özverili çalışmayı gölgelememeli!

Dün itibariyle depremde vefat edenlerin sayısı 38 binin üzerindeydi; yaralı sayısı 108 bini geçmişti. Deprem bütün bir ülkeyi hüzne boğdu. İnsanlığını ve vicdanını kaybetmişler hariç, herkes bu acıyı derinden yaşadı.

Yaşananların telafisi mümkün değil, ancak bir nebze de olsa yaraları sarmak için seferber olmak lazım. Bugüne kadar seferber olan herkese teşekkürler.

Bununla birlikte depremzedelerin ihtiyaçlarını fırsat addederek şartları zorlaştırmak için pusuda bekleyenlerin iki dünyada da rezil olmaları büyük temennimizdir.

Bütün ailesini kaybetmiş bir depremzedeye, kâr elde etmek gözüyle bakarak yüksek fiyatlardan ürün satanlar, ev verenler insan olamazlar.

Depremden sonra özellikle ev kiralarına gelen astronomik zamlar, insanlık sınavını geçemeyişimizin bariz göstergesi olsa gerek.

Ortada büyük bir felaket varken ve insanlar bir şefkat ve merhamet eli beklerken, bugünlerde kiraların cumhuriyet tarihinin rekor fiyatlarını görüyor olması dikkat çekicidir.

Depremde bütün bir varını yoğunu kaybedenlerin imtihanı, aynı zamanda bizim de imtihanımızdır; iş daha bitmedi. İlk günkü heyecan ve yardımseverliği devam ettirmek lazım. Allah katında amellerin en faziletlisi az da olsa devamlı olanıdır. Başladık, önemli olan devam ettirmektir.

Bundan sonraki süreçte, deprem bölgelerindeki enkazların kaldırılması ve bu enkazlar altındaki cenazelerle ilgili çalışmalarla birlikte bir de enkaz altında kalan değerli eşyaların muhafazası meselesi de önemlidir.

Cenazelerin varsa yakınları onlara teslim edilmesi, defin işlemlerinin akrabaların gözetiminde ve refakatinde yapılması yanında, oralarda kalan para ve altın gibi değerlerin de muhafazası ve asıl sahiplerine veya varislere teslim edilmesi sürecinin de sağlıklı yürütülmesi çok önemlidir.

On ilimizde yıkılan binlerce apartmanın altında halkın ziynet eşyaları, paraları, altınları vardır ve bir şekilde hangisinin kime ait olduğu da titizlikle takip edilmelidir.

Demem o ki bundan sonra yapılacak daha çok iş var ve bu işlerin de pür titizlikle yapılması büyük önem taşıyor, aksi halde -hak hukuk konusunda yaptığımız yanlışlar yüzünden- asıl kıyametimiz -Allah muhafaza- o zaman kopacaktır.

Onun için bundan sonraki süreç de çok önemlidir, diyorum.