M. Ziya Gümüş

4. Madde: Cızzz

22.09.2024 01:00:00 / M. Ziya Gümüş

Yıllardır konuşulan sivil bir anayasa için HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da konuştu: “4. madde 1980 darbesinden sonra Anayasa'ya girmiştir. Kenan Evren’in ilave ettiği bir maddeyi ‘kurucu irade’ diye savunuyorlar. CHP, Kemalizm maskesiyle ‘Kenanizm’ yapıyor. Biz, 4. Madde olmasın diyoruz. Gelecek nesillerin iradesi ipotek altına alınmamalı. Ahmağa anlatır gibi anlatalım, biz 4. Madde olmasın diyoruz” dedi.

Dedi demesine de tekerlekleri dönmeyen siyasetin tekerine çomak soktu. Herkesi bir hareket aldı, hararet bastı gitti. Siyasetin atıllarını zıplattı. Farklı uçları bir araya getirdi. Tanımlanması zor bir ittifak karşısına dikildi. Kem gözler HÜDA PAR’ı linç girişimini zevkle sadece izledi.

Ördek hüsnü meselesini bilirsiniz. Hüsnü ile arkadaşı yolda yürüyormuş. Arkadaşı: “Bugün hava bulutlu” demiş. Hüsnü “Şak” diye yapıştırmış yüzüne arkadaşının. Arkadaşı neye uğradığını şaşırmış. Kendini savunmak zorunda kalmış. O da ona bir tane sallamış. Derken mahkemelik olmuşlar. Arkadaşı, Hüsnü’nün durup dururken kendisine bir tokat attığını söylemiş. Hüsnü aksine durup dururken değil, kendisine ördek dediği için vurduğunu söylemiş.

Arkadaş “Allah’tan kork! Sana ne zaman ördek demişim?” diye sorunca, arkadaşı: “Bugün hava bulutlu, demedin mi? Hava bulutlu ne demek? Yağmur yağacak demek. Yağmur yağarsa ne olur? Göller, göletler suyla dolar. Göllere göletlere ne girer? Ördekler. Sen bana böylece ördek dedin.

Büyük bir kesim vaveylayı kopardı: “Vay efendim bize ahmak dedi”

Aslında Zekeriya Yapıcıoğlu onlara ahmak dememiş aksine “Akıllı olun, kimse düşüncenizi ipotek altına almasın” demiştir.

Yapıcıoğlu bu madde milletin iradesini zincirlemektir, gelecek nesle aklınız ermiyor demektir, diyor

Bugün bir anket yapılsa ülkenin büyük bir kesiminin darbe anayasasına karşı olduğu, yeni sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu görülecektir. İşin aslı şudur ki; darbe anayasasına karşı olan herkes dolaylı olarak, cuntanın anayasaya sonradan monte ettiği ve gelecek neslin iradesine ipotek koyduğu şu 4. Maddeden rahatsızdır. 4. Madde cızzz ise, bu madde darbecilerin ürünü ise, biz bu maddeyi konuşmayacak isek, bu maddenin varlığı gelecek neslin pak dimağlarına zincir vurmaktır dediğimizde linçe tabi tutulacaksak sivil anayasa masallarını birbirimize anlatmayalım.

Netice itibarıyla darbeciler 4. maddeyi sağlam yere monte etmişler.

Geçen hafta boyu Zekeriya Yapıcıoğlu’nun bu sol kroşesini konuştuk. Yapıcıoğlu’nun şu sağ kroşe karşısında sanırım nutukları tutuldu:

“Bu devletin kurucu unsurları Kürtler ve Türklerdir. Türkler hangi haklara sahip iseler Kürtler de aynı haklara sahip olmalı. Anayasa’da sadece ‘Türk’ kavminden bahsedilmesine karşıyız. İllaki kavimlerden söz edilecekse ‘Kürt ve Türk’ kavimlerinin ismi geçsin. Bu devlet İslam düşmanlığı ve Türkçülük esasları üzerinde kurulmuştur.”

Sol kroşenin etkisindeki CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’a: “HÜDA PAR ilk üç maddeye karşı değil sadece 4. Maddeyi sorunlu buluyor. Ama DEM Parti’nin ilk dört maddeye karşı olduğu hatırlatılınca, görevinin bu kısmını bilmemiş olacak ki “Herkesin önerisi kendisini bağlar" cevabını vererek çamura yattığını da burada not etmek gerekir.

En azından “Eğer böyle bir şey söylemişlerse bu bir dost kazığıdır” diyebilirdi.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar