Bir önceki yazımızda Kemalizm’in bu memlekete zararlarının hakkıyla tartışılmadığını ve onu sopa olarak kullananların ifşa edilmesi gerektiğini yazmıştık. Kemalizm’le birlikte Kenanizm cümlesi de Türkiye’de türemiştir.
Peki, Kenanizm veya Kenanistler nasıl tarif edilebilir?
Genel anlamda 12 Eylül darbesinin baş mimarı olan Kenan Evren’in uygulamalarıyla emperyalistlerle ittifak halinde olan ve Türkiye’yi bugünkü bunalımlara taşıyanlar olarak tarif edebiliriz. Her ne kadar Kenan Evren’in ölümünde “Onu nasıl bilirdiniz? Sorusuna, hep bir ağızdan “Kötü bilirdik” sesleri yükselmişse de işin özünde onun uygulamalarını sürdürmeye çalışanlar aynı noktadadırlar. Yani “Bir sağdan, bir soldan” diyen despotizm düşüncesinden zerre taviz vermemişler. Bunlar kendilerine alan açmak için her türlü şarlatanlığı yapmaktalar.
Fakat Kemalizm’de olduğu gibi Kenanizm de halk tarafından hiç sevilmedi. Bu halkı hiçbir şekilde temsil etmediler. Çünkü Kemalizm’de olduğu gibi Kenanizm de bu halkın genleriyle hiç uyuşmadı. Bunun içindir ki Türkiye’deki Kürt’ünden Türk’üne, sağcısından solcusuna, Alevi’sinden Ülkücüsüne, dindarından sekülerine her grubu mağdur eden Kenanizm hiçbir zaman bu halkın temsilcisi olamamıştır. O dönem için örgütlenme aşamasında olan sadece rahmetli Erbakan’ın Milli Selamet Partisi değil, tüm İslami camialarla birlikte farklı farklı oluşumlar da baskı gördü. Bunun içindir ki Kenanizm’i sembolize eden Kenan Evren’in arkasında kimse gözyaşı dökmemiştir. Oysa bir avuç Kenanist, devletin erklerini elinde tutarak ona Kemalist gömleğini de giydirerek hem darbelere kalkıştılar hem de bu halkın tüm değerlerini yok saydılar. 12 Eylül rejiminin her açıdan korkunç karnesinde görünen devlet zulmünün Kenan Evren şahsında sembolize olması bu meseleye daha da netlik kazandırıyor.
Aslında 1980 darbesi bir şahsın ürünü değil bir devlet geleneğinin askeri vesayet üzerine inşasıdır. Yani bu askeri vesayet bir sistemdi ve Kemalizm gömleğinin Kenanizm’e giydirilmesinin ürünüydü. Bunun içindir ki yıllar içerisindeki Kemalizm ve Kenanizm zulmünün tüm yaptıklarını, itibarsızlaştırılmış bir şahsa atılarak yapılan devlet zulmünü temize çıkarma hamlesidir.
Evet, bunlar yıllar içerisinde medeniyet köklerimizi emperyalistlere pazarladılar. Bunun farkında olan emperyalist devletler bu fikriyatı hep alkışladı. Bu fikriyatı Kenan Evren’in şahsında hep övdüler. Örneğin New York Times gazetesi 12 Eylül darbesini “Batının dostu başardı” başlığıyla veriyordu. Hatta onu överken o dönmedeki Brezilya ve Arjantin darbecilerinden farklı olduğunu, halkın dostu olarak gösteriyordu…
Sonuç olarak; Kenanizm, Kemalizm’in devamıdır. Her ne kadar Kenanizm, Kenan Evren şahsında zedelenmişse de onun uygulamalarını ayakta tutmaya çalışanlar aynı noktadalar. Bu kişilerin yaptıklarıyla yüzleşmek zorundayız. Bu topluma kaybettirdiklerini iyi okumalıyız. Halkımızı bu konuda uyarmak zorundayız. Mimsiz medeniyete hayran olan Kemalizm ve Kenanizm despotlarının bu ülkeye zararlarını ve tahribatlarını ifşa etmeliyiz.