"ABD'den bağımsız Avrupa" vizyonu!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, ABD'ye olan bağımlılığın azaltılması ve Tayvan konusunda ABD'nin peşinden gitmek zorunda olmadığı yönündeki sözleri gerilime yol açtı.

Ekleme: 12.04.2023 18:07:04 / Güncelleme: 12.04.2023 18:08:32 / Dünya
Destek için 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Çin seyahatinin ardından ortaya koyduğu; Avrupa'nın ABD'ye bağımlılığını azaltması ve Tayvan gibi konularda ABD'nin politikalarını izleyerek kendisine ait olmayan krizlerin içine çekilmemesi gerektiğini vurgulayan "bağımsız Avrupa" vizyonu, ABD-Avrupa hattında bekle-gör sürecine ve gerilime yol açtı.

 Macron'un 5 Nisan'da Çin'e yaptığı 3 günlük ziyaretin dönüşünde uçakta, medya kuruluşu Politico ve Les Echos gazetesine ABD ile ilişkiler ve Tayvan konusunda yaptığı açıklamalara yönelik basına yansıyan tepkileri derlendi.

Macron, röportajda Avrupa'nın stratejik özerkliğini sağlaması için ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve Çin ile Tayvan hakkında olası bir çatışmaya dahil olmaktan kaçınması gerektiğini belirtmiş; Avrupa'nın "üçüncü bir süper güç" haline gelmesi için bunların gerekli olduğunu savunmuştu.

Avrupa'nın silahlanma ve enerji konusunda ABD'ye bağımlılığını artırdığını, kıtanın bunun yerine kendi savunma endüstrisinin yükseltmeye odaklanması gerektiğini vurgulayan Macron, Avrupa için en büyük riski, kendisine ait olmayan, Avrupa'nın stratejik özerkliğini inşa etmeyi engelleyecek krizlere bulaşmak olarak tanımlamıştı.

Cumhurbaşkanı Macron'un "Amerikan politikasını, bir tür panik refleksiyle takip etmeye başlamamız paradoks olur. Biz Avrupalılara sorulan soru şudur; 'Tayvan konusunu hızlıca gündeme getirmenin bize bir faydası olacak mı?' Hayır. Biz Avrupalılar için bu konuda birilerinin takipçisi olmak, Amerika'nın ritmine veya Çin'in aşırı tepkisine göre hareket etmek gerektiğini düşünmek en kötüsü olacaktır." açıklaması hem ABD'de hem de Avrupa'da yankı buldu.