İran Genelkurmay Başkanlığı: Reisi'yi Türkiye İHA'sı bulmadı!

İran Genelkurmay Başkanlığı, kazada hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin içinde olduğu helikopter enkazını AKINCI İHA'nın değil, Hint Okyanusu'ndaki görevinden geri çağrılan İran İHA'sının bulduğunu açıkladı.

Ekleme: 22.05.2024 14:07:39 / Güncelleme: 22.05.2024 15:56:35 / Dünya
Destek için 

Hüseyin Aydemir

İran Genelkurmay Başkanlığı; Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim dahil 9 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına dair bir açıklama yayımladı.

"BİZİM İHA'MIZ HİNT OKYANUSU'NDA GÖREVDEYDİ"
Açıklamada, kazanın yaşandığı anda "SAR" radarıyla donatılmış İHA'larının Hint Okyanusu'nda bir görevde olduğu o sebepten ötürü bölgeye hızlıca intikal etmesinin mümkün olmadığı ifade edildi:

"Cumhurbaşkanı'nın (Reisi) ve beraberindeki heyetin helikopter kazası sonrasında, çok elverişsiz hava koşullarının varlığı, bölgenin coğrafi karmaşıklığı ve dağlık yapısının yanı sıra, 'SAR' radarıyla donatılmış, gelişmiş İran insansız hava araçlarının Hint Okyanusu'nun kuzeyinde görevde ve uzak mesafede olması, helikopter kaza yerinin tespiti için kurtarma güçlerinin kara yoluyla bir arama operasyonu başlatmasını mecbur kıldı..."

"ENKAZI TÜRKİYE İHA'SI DEĞİL, GÖREVDEN DÖNEN İHA'MIZ BULDU"
Bu sebepten ötürü komşu ülkelerden yardım talep edildiğini ve Türkiye'nin çağrıya olumlu cevap verdiğinin belirtildiği açıklamada, "...Bu durumda Genelkurmay Başkanlığı, dost ülkelerin işbirliğini duyurdu ve Türkiye'nin teklifini kabul etti. Türkiye bölgeye gece görüşlü ve termal kameralı İHA göndermesine rağmen, bulutların altındaki noktaları tespit ve kontrol etme ekipmanının bulunmaması nedeniyle, helikopterin düştüğü yeri doğru bir şekilde bildiremedi ve nihayetinde Türkiye'ye döndü. Pazartesi sabahı (20 Mayıs) erken saatlerde helikopter kazasının tam yeri, Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki görevinden çağrılan İran insansız hava araçları tarafından tespit edildi." ifadelerine yer verildi.

IRNA: TÜRKİYE İHA'SI ENKAZIN TESPİTİNDE 7 KİLOMETRE YANILDI
İran resmi haber ajansı IRNA ise, AKINCI İHA'nın helikopter enkazı olarak verdiği koordinatlarla (38.7677778, 46.6925000) Tevil köyü yakınlarını işaret ettiğini ancak burada yapılan incelemelerde helikopter izine rastlamadığını aktardı.

Helikopter enkazının kesin yerini, pazartesi sabahı (20 Mayıs) bölgeye ulaşan ve tarama yapan İran İHA'sının, Uzi köyünün batısı olarak tespit ettiğini belirtti.

IRNA, Türkiye İHA'sının keşfettiği nokta ile İran İHA'sının bulduğu kazanın ana noktası arasında 7 kilometrelik mesafe olduğunu kaydetti.

Etiketler: