Hangi kanunda çocuklar canlı kalkan olarak kullanılır?

İşgal güçleri, dün Akabet-ü Cebr Mülteci Kampına düzenlediği baskında bir genç ile kucağındaki çocuğu canlı kalkan olarak kullanmıştı.

Ekleme: 02.03.2023 19:31:01 / Güncelleme: 02.03.2023 19:39:16 / Dünya
Destek için 

İsviçre merkezli Dünya Çocukları Koruma Hareketi’nin Filistin Şubesi Soruşturma Programı Müdürü Ayid Ebu Kıtayş, işgal rejimin 2000 yılından bu yana Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 26 çocuğu canlı kalkan olarak kullandığını belirtti.

İşgal güçlerinin, dün işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Eriha kentine bağlı Akabet-ü Cebr Mülteci Kampına düzenlediği baskın sırasında Said Muhammed Husni Şılon (18) ile kucağındaki Ahmed Nasır Şılon'u (2) canlı kalkan olarak kullanması tepkilere neden oldu.

Filistin haber ajansı WAFA'ya konuşan Ebu Kıtayş,  işgal rejimin Filistin halkına karşı işlediği bu suçları tüm dünyanın görmesi için bu olayın küresel ölçekte gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası hukukun bunu (canlı kalkan) savaş suçu saydığını ve sözde işgal Yüksek Mahkemesinin bile 2004'te bunu yasakladığını hatırlatan Ebu Kıtayş, 2000'den bu yana 26 çocuğun canlı kalkan olarak kullandığını dile getirdi.

Ebu Kıtayş, işgal rejimin canlı kalkan kullanımını yasaklamasına rağmen bu ihlalin devam ettiğini, bunun da alınan kararın şekilde kaldığını gösterdiğini aktardı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistin topraklarındaki insan hakları konusunda özel raportörü Francesca Albanese, Katar merkezli Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, canlı kalkan kullanımının, işgal güçleri arasında yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

Albanese, işgal güçlerinin Akabet-ü Cebr baskınında canlı kalkan kullanmasını soruşturacağını sözlerine ekledi.

işgal ordu güçleri ile sözde işgal İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), 1 Mart'ta Akabet-ü Cebr Mülteci Kampında bir eve baskın düzenlemişti. Baskında gerçek mermiyle ciddi şekilde yaralanan 22 yaşındaki Mahmud Cemal Hasan Hamedan hayatını kaybetmişti.

İşgal güçlerinin, baskın sırasında Husni Şılon'u kucağındaki Nasır Şılon ile birlikte yaklaşık 1 saat boyunca canlı kalkan olarak kullanması kameralara yansımıştı.