Siirt halkı, başıboş köpekler için çözüm bekliyor

Siirt halkı, başıboş köpekler konusunda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması için adımların atılmasını bekliyor. Yeni çıkacak yasayla birlikte, sokak köpekleri için alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler merakla bekleniyor.

Ekleme: 23.05.2024 16:20:05 / Güncelleme: 23.05.2024 16:20:59 / Röportaj / Siirt Haberleri
Destek için 

Özellikle çocuklara yönelik saldırılar ve şehir merkezindeki tehlikeli durumlar, halk için endişe kaynağı. Siirt halkı, başıboş köpeklerin insanlara zarar verme potansiyelini azaltacak, onları barındıracak güvenli alanların oluşturulmasını talep ediyor.

Siirtliler, köpeklerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde barınabilecekleri rehabilitasyon merkezlerinin kurulmasını talep ederken bu merkezlerin, sokak köpeklerinin hem insanlara zarar vermesini engelleyeceğini hem de onların güvenliğini sağlayacağını düşünüyorlar.

"İnsan en değerli varlıktır ve doğadaki her şey insan içindir. Önceliğimiz insan olmalıdır"

Soner Yılmaz

Yeni çıkacak yasada köpeklerin uyutulmayacağına ve böyle bir şeyin sadece söylenti olduğuna inandığını belirten Soner Yılmaz şunları söyledi:

"İnsan, en değerli varlıktır ve her şey insan için yaratılmıştır. Ancak sokak köpekleriyle ilgili bazı sıkıntılar var. Özellikle sabah namazına giden kişiler, köpeklerin saldırısına uğruyor. Benim ağabeyim de sabah namazına gittiğinde elinde bastonla gidiyor çünkü köpeklerin toplu halde saldırmasından korkuyor. Bizler de köpeklerden kurtulmaya çalışıyoruz, fakat hayvanları doğal ortamlarından alıp evcilleştirdik ve bu süreçte avlanma yeteneklerini kaybettiler. Şimdi onları tekrar doğaya bırakmak istiyoruz ama bu durumda yaşamlarını sürdüremezler çünkü onlara su ve yiyecek sağlamazsak hayatta kalamazlar. Devletimizin sokak hayvanları için en iyi çözümleri araştıracağını ve rehabilitasyon merkezleri kuracağını umuyorum. Ben de bu yaklaşımdan yanayım; hem insanlar zarar görmesin hem de hayvanlar. Sosyal medyada bazı insanların hayvanları insanlardan üstün tutmaya çalıştığını görüyoruz. Ancak insan en değerli varlıktır ve doğadaki her şey insan içindir. Önceliğimiz insan olmalıdır."

"Sokak köpeklerinin şehir merkezinde bulunmalarına karşıyım"

Mehmet Ali Uçaklı

Sosyal medyada yeni çıkacak yasada sokak köpeklerinin uyutulacağına yönelik söylentilerin dolaştığını ifade eden Mehmet Ali Uçaklı, "Sokak köpeklerinin uyutulacak olması bana yanlış geliyor. Onlar da bir canlı. Allah'ın sessiz kullarıdır sonuçta. Onları uyutmak yerine kısırlaştırıp barınaklarda güvenli bir şekilde muhafaza altına almak daha iyi olacaktır. Bu şekilde çoğalmaları da engellenmiş olur ve can güvenlikleri sağlanmış olur. Sokak köpeklerinin şehir merkezinde bulunmalarına karşıyım. Ben yetişkin olduğum için bana bir şey yapamazlar ama çocuklara zarar verebilirler. Geçenlerde üç köpeğin küçük bir çocuğa saldırısında ciğerim yandı. Yardım etmeye çalışanlara da saldırıyorlar. Sokak köpekleri için barınaklar yapılsın, uyutulmasın, kısırlaştırılsınlar," önerisinde bulundu.

"Sokak köpekleri hem çok çoğaldı hem de insanlara zarar verecek seviyeye ulaştılar"

Abdülaziz Şendur

Yeni çıkacak yasa tasarısı için geç kalındığını ifade eden Abdülaziz Şendur, "Sokak köpekleri hem çok çoğaldı hem de insanlara zarar verecek seviyeye ulaştılar. Bence belediye tarafından toplatılıp barınma merkezlerine götürülmelidirler. Sokak köpeklerinin insanların bulunduğu çarşı merkezinde olmaması gerektiğine inanıyorum. Köpeklerin çarşıda ne işi var? Çocuklara saldırıyorlar, hem de çok hunharca saldırıyorlar. Ben sosyal medyada takip ediyorum, sokak köpekleri epey zararlı olmaya başladılar. Bütün ülkede mutlaka toplanmalıdırlar," dedi.

"Sokak köpekleri uyutulmamalı, canlı bir varlık nasıl uyutulur?"

Serdar Evrensel

Devlet, belediye veya iş insanları tarafından kurulacak barınaklarla sokak köpeklerinin barınma sorununun çözülebileceğine inandığını dile getiren Serdar Evrensel, "Sokağın ortasında köpek olmaz. Bunu devlet yetkililerinin düşünmesi gerekiyor. Vali, Belediye Başkanı düşünmeli, halk değil. Sokak köpekleri uyutulmamalı, canlı bir varlık nasıl uyutulur? Onu da Allah yarattı. Ben buna karşıyım," diye belirttii.

"Sokak köpeklerinin uygun barınaklarda barındırılıp yaşatılması gerekiyor"

Salih Kılıçaslan

Sokak köpeklerinin de canlı birer varlık olduğunu ve haklarının bulunduğunu ifade eden Salih Kılıçaslan, "Bu doğa herkesindir, sadece insanların değildir. Sokak köpeklerinin uygun barınaklarda barındırılıp yaşatılması gerekiyor. Köpeklerin tek tek veya toplu olarak katledilmeleri doğru değildir. Bunu bütün canlılar için söylüyorum. Yasa hakkında da detaylı bir bilgiye sahip değilim," ifadelerini kullandı.

"Sokak köpekleri şehir hayatına uyum sağlayamadı"

Murat Ayakatik

Yeni çıkacak yasayla sokak köpeklerinin barınma alanlarında toplatılmasının gayet mantıklı olduğunu ifade eden Murat Ayakatik, "Sokak köpeklerinin yapılacak barınaklarda rehabilitasyondan geçmeleri ve orada kalmaları oldukça mantıklıdır. Çünkü şehir hayatına uyum sağlayamıyorlar. Başı boş oldukları için saldırganlaşabiliyorlar. Birçok ilde çocuklara saldırdıklarını da işittik. Ben köpeklerin kısırlaştırılma taraftarı değilim ama onların barınaklarda veya çevre köylerde çobanlara verilmeleri, köy ortamında olmaları daha iyi olacaktır. Köpeklerin tek veya toplu öldürülmeleri de insancıl değil," şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler