Önce Donbass'a gitti şimdi Türkiye'ye geliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelinsky, geçtiğimiz günlerde zaman zaman çatışmaların da yaşandığı Donbass'a giderek denetimlerde bulundu. Zelinsky, ayağının tozuyla beraberindeki heyetle birlikte bugün Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Ekleme: 10.04.2021 11:14:13 / Güncelleme: 10.04.2021 11:14:13 / Dünya
Destek için 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelinsky, Rusya ile yaşanan gerginlikte Türkiye'yi yanına çekmek istiyor. Sıcak bölgede temaslarda bulunan Zelinsky, ayağının tozuyla Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Ukrayna Devlet Başkanı, elini güçlendirmenin arayışı içinde olacak.

SİHA AYRINTISI

Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 14 Aralık 2020'de korvet ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) için üretim ve teknoloji paylaşımı alanında bir dizi anlaşma imzalanmıştı. Ukrayna, Türkiye'den 2019'da 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı. Ukrayna devlet silah ticaret şirketi Ukrspetseskport Genel Müdürü Vadim Nozdriya, 6 Ekim 2020'de Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, Bayraktar TB2 SİHA'larının Ukrayna'da ortak üretimiyle ilgilendiklerini, Ukrayna ordusunun 48 ortak üretim SİHA satın almayı planladığını bildirmişti.

BAYAKTAR'A DEVLET NİŞANI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'a Kiev'deki Devlet Başkanlığı sarayında devlet nişanı vermişti. İki ülke arasındaki iş birliğinin son dönemde savunma, teknoloji ve turizm başta olmak üzere çok yönlü olarak geliştiğini aktaran Bayraktar, Ukrayna ve Türkiye'nin birlikte geleceğe daha güçlü adımlarla yürüyeceğine inandığını ifade etmişti.

KIRIM TATARLARI DA MASADA

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin (YDSK) 9. toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin riyasetlerinde, bugünİstanbul’da gerçekleştirilecek. İlgili Bakanların katılımıyla düzenlenecek Konsey Toplantısı’nda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Görüşmelerde ayrıca, Kırım Tatarı hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.