Dünyadaki ABD Özel Kuvvetleri sayısı 2001 yılından bu yana en düşük sayıya ulaştı

ABD Özel Kuvvetleri Komutanı General Richard Clark, dün yaptığı açıklamada, dünya çapında konuşlandırılan ABD askeri sayısının 2001 yılından bu yana en düşük seviyede olduğunu açıkladı.

Ekleme: 26.03.2021 10:55:05 / Güncelleme: 26.03.2021 10:55:05 / Dünya
Destek için 

AFP’nin haberine göre, General Clark, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde gerçekleşen bir oturum sırasında, “Bugün, 62 ülkede yaklaşık 5 bin özel görevli askerimiz var” ifadelerini kullandı. Komiteye bir belge sunan Clark, bu sayının geçen yıla göre şuan yüzde 15 azaldığını, 2001 yılından beri ise en düşük seviyeye ulaştığını ifade etti.

General Clark, ABD Green Berets (Yeşil Bereliler) ve ABD Donanması Deniz, Hava ve Kara Takımları (MÜHÜR) ile Deniz Piyadeleri ve Hava Kuvvetleri birimlerini içeren ABD Özel Kuvvetlerinin, Çin ve Rusya’ya odaklanan ABD askeri stratejisine göre bölgede gerçekleşen terör eylemleri ile 20 yıllık mücadelenin ardından Asya’da konuşlanacağını bildirdi.

General, 2021 yılında çeşitli ülkelerde konuşlandırılmış ABD kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 40’ının büyük güçlerle rekabet etmeye odaklanacağını ifade etti.

ABD, hiçbir zaman ülkelere çok sayıda özel kuvvet yerleştirmiyor. Özel kuvvetler genellikle Libya ve Somali gibi istikrarsız ülkeler arasında konuşlandırılmış durumda.

Bitmeyen savaşlara son vermek için kolları sıvayan eski ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Aralık ayında başkanlık görevinin son zamanlarında, ABD Özel Kuvvetleri askerinin çoğunu Somali’den geri çağırdı ve askerlerin Afganistan’dan çekilmesi için bir tarih belirlemeyi kararlaştırdı.

ABD Başkanı Joe Biden göreve başladıktan sonra Suriye ve Irak dışındaki aşırılık yanlısı gruplara yönelik insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırılara sınırlama getirirken, Trump, Somali ve Libya gibi ülkelerde orduya geniş bir yetki vermişti.

kaynak; şarkul avsat