• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
Mustazaf Der`in Ramazan Ayı Tavsiye ve Önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İslam âleminin büyük bir heyecanla beklediği onbir ayın sultanı, rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan`a sayılı günler kaldı. Genel Merkezi Diyarbakır`da bulunan Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf Der), tüm üye ve gönüllerine ve şubelerine yönelik üç ana başlıktan oluşan tavsiye ve önerilerini açıkladı.

Derneğin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Tüm üye ve gönüllülerimize Ramazan ayını en bereketli ve en hayırlı şekilde ihya etmelerini temenni ediyoruz." denildi. Açıklamada, Ramazan ayı ile ilgili tüm üye ve gönüllerine ve şubelerine yönelik tavsiye ve önerilere de sıralandı.

Genel Merkez açıklamasında öneri ve tavsiyeler, "Bireysel olarak yerine getirilebilecek tavsiyeler", "Ailevi olarak yerine getirilebilecek tavsiyeler" "Toplu olarak yerine getirilebilecek tavsiyeler" ve "Şubelerimizde uygulanabilecek tavsiyeler" şeklinde dört ana başlıktan oluşuyor. İşte Mustazaf Der Genel

Merkezinden yapılan açıklamanın tamamı

Bireysel Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler Her üye ve gönüllümüz;

Günlük olarak en az bir cüz Kuran (mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün olmuyorsa ailede mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak) okumaya çalışmalı.

-Ramazan ayı boyunca ilmihal-fıkıh ve siyer kitaplarını okumalı.

-Namazlarını mümkün mertebe camide cemaatle, mümkün olmuyorsa ailede cemaatle kılmalı.

-Teravih namazlarını, kendilerine en yakın camide cemaatle kılmalı.

-Gece namazlarını alışkanlık haline getirilmeli, Ramazan sonrasında da buna devam edilmesi için gayret gösterilmeli.

-Bu ay içinde zekat farizası üzerine vacib olan herkes mutlaka bu görevi yerine getirmeli.

-Tüm üye ve gönüllülerimiz yakınlarına, dostlarına, ilgilendiklerine, yakınlarındaki ve tanıdıkları ihtiyar, hasta ve salih insanları ziyaret etmeli. Ziyaret edilen bu şahıslardan

-Camiamızın icra edeceği etkinlik ve programlara mümkün mertebe iştirak etmeleri için davette bulunulmalı.

-Maddi güç ve imkânları çerçevesinde iftar yemekleri verebilir.

-Herkes kendi evinde iftar verebileceği gibi birbirlerine yakın olan üye ve gönüllülerimiz masrafları ve uğraşları beraber olacak şekilde daha müsait başka bir yerde de iftar yemeği verebilirler.

-İftar sonrası düzenli bir program dahilinde (mümkünse) kısa bir sohbet yapılabilir ve sohbet sonrası Yatsı ezanının okunması ile beraber camiye gidilebilir.

-Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazan-ın son on gününde itikâfa girmeyi tüm üye ve gönüllülerimize tavsiye ediyoruz.

-Her kardeşimiz Rabbimizin "emri bil ma-ruf nehy-i anil münker" emri mucibince ve hayırların da Ramazan ayında kat be kat arttığı bilinciyle en yakınlarından başlayarak davet görevini ifa etmeye çalışmalıdır.

Ailevi Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler

Ramazan ayı boyunca özellikle çocuklara ilmihal dersi verilmesi tavsiyemizdir. Daha önce verilmiş olsa bile hayırlı bir tekrar olacaktır.

-Mümkünse küçük ebatlı bir siyer kitabı ders şeklinde okunmalı.

-Namazlar cemaatle kılınmaya çalışılmalı.

-Aile fertleri, yaşları da göz önünde bulundurularak gece namazlarına teşvik edilmeli.

-Camide mukabele şeklinde okunmuyorsa- Evde günlük en az bir cüz olmak üzere mukabele şeklinde Kuran okunmalı.

-Çocuk ve gençler de Kuran okumaya teşvik edilmeli, tecvit kurallarını bilmeyenler Ramazan`da bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalı.

-Camiamızın icra edeceği etkinlik ve programlara mümkün mertebe ailece iştirak etmeli.

-Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde Kadir Gecesine rastlama ümidiyle, bu günler ibadet ve zikirle ihya edilmeli.

-Ramazan boyunca -özellikle- vakit namazlarından sonra, seher vaktinde, Cuma günü, Kadir Gecesi ve Kadir Gecesinin arandığı tekli gecelerde Camiamıza, İslam uğrunda can veren ve tutuklananların ailelerine, zindandaki Müslümanlara ve dünya Müslümanlarına dua edilmeli.

Toplu Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler

-Gerek şehir ve gerekse ilçelerde, bütün üye ve gönüllülerimiz, teravih namazlarını kendilerine en yakın olan camide cemaatle kılmalı.

-Teravih namazlarını kılındığı yerlerde teravih namazından sonra özellikle ilmihal-fıkıh ve siyer sohbetleri olursa bunlara katılmalı ve katkı sunulmalı.

-Ramazan ayı boyunca üye ve gönüllülerimiz dargınlıkları gidermeli, yeni dostluklar kurmalı, zayıflamış akraba bağlarını güçlendirmeli Ramazan Ayı sonunda nefsini hesaba çekip, bu konudaki amellerini değerlendirmelidir.

-Ramazan ayı münasebetiyle her Müslüman mutlaka ailesini, akrabalarını, komşularını, aşiretinden, mahallesinden, iş arkadaşlarından vs. gidebildiği herkese gitmeli, halini sormalı, dertleri ile dertlenmeli, sorunlarını çözmeye çalışmalıdır. Tüm üye ve gönüllülerimiz bunu kendisine bir hizmet borcu bilmeli bu konuda gevşeklik göstermeden şevkle çaba göstermelidir.

-Her Müslüman kardeşimiz (imkânı varsa) bu ayda kendini dünyevi işlerden azade kılarak vaktinin tümünü bu hedefi gerçekleştirmeye adamalıdır. Eğer imkânı yoksa tümü olmasa da en azından gününün belli bir kısmını bu hizmete adamalıdır. Her Müslüman aile, kadın-erkek, yaşlı-çocuk Ramazan ayı başında bu hususta bilgilendirilmeli ve böyle bir hedefi gerçekleştirmek için hep beraber seferber olunması yönünde bir hazırlık yapılmalıdır.

-Ramazan ayının son on gününün tekli geceleri mümkün mertebe camilerde ihya edilmeye çalışılmalıdır. Toplu halde cevşen ve benzeri dualar okunabilir ve her gecede gerek risalet ve gerekse Kuran-ın nüzulü ile ilgili bir sohbet yapılabilir.

-İtikâf sünnetini ihya için hazırlık yapılmalı müslüman halkımız bu konuda bilinçlendirilmeli; afiş, ilan ve duyurularla bu ibadetin önemi vurgulanmaya çalışılmalıdır. Bu sünnetin ihya edildiği yerlere müslüman halkımız açıkça davet edilebilir.

-Müekked sünnet olan itikaf sünnetini tekrar ihya etmek için mevlitten bir kısım okunabilir. Kıraati güzel olan şahısların Kuran tilaveti yapabilir, tefsirden ve siyerden bir bölüm okunabilir. İtikafta bulunan şahısların boş durmamaları ve genel sohbetin olmadığı zamanlarda da vakitlerini Kuran-ı Kerim ezberi, namaz ve ibadet ile geçirmeleri telkin edilebilir. Yapılabilecek ilgi çekici programlar ile özel günlerde halkımız itikâf kültürüne alıştırıp buna yönelmeleri sağlanabilir.

-Kadir gecesinde mümkün olan her camide gecenin tamamını ihya edecek şekilde programlar düzenlenebilir.

-Bayram namazı için her kardeşimiz kendisine en yakın olan camiye gidip bayram namazı kılmalı, namazdan sonra camidekilerle tebrikleşmeli, ardından ev halkıyla, komşu, akraba dost ve tanıdıklaryla bayramlaşmalı, uzak olanlara telefon ve mesajlaşma şeklinde ulaşıp bayramlaşarak Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı ihya edilmeli.

-Akraba, komşu, mezar ziyareti göz önünde bulundurularak bayramlaşma topluca uygun yerlerde yapılabilir.

Şubelerimizde Uygulanabilecek Tavsiyeler

-Şartların ve imkânların el verdiği ölçüde, hayırseverlere köprü olarak her akşam iftar yemekleri verilebilir. Bu iftarlar, bulunulan yerin şart ve imkânlarına göre açık havada da olabilir, kapalı mekânlarda da olabilir.

-Derneklerde Ramazan ayına özgü sohbet ve iftar programları düzenlenebilir.

-Derneklerimiz üye ve gönüllülerine yönelik iftar davetleri düzenleyebileceği gibi diğer İslami Cemaat, grup, derneklere yönelik iftar davetleri de verebilir.

-Ramazan ayının önemine ve hürmetine atfen; Ramazan ayını en iyi şekilde ihya etmek için neler yapılabileceği, haremlik-selamlık ruhi temizlik, fert, aile ve toplum açısından bizden istenen ve beklenen ilahi sorumluluklar gibi konular işlenebilir. Düzenlenecek sohbetlerde insanlığa önderlik vazifesinin peygamberler tarafından icra edildiği, kıyamete kadar da ancak bunların yol ve metodları üzerinde insanlığın doğru bir istikamete kavuşabileceği hususu irdelenebilir. Kuran-ı Kerim-in de bunların pratize ettiği yol ve metodlarının bir kanun ve anayasası hükmünde olduğu, dolayısıyla başka kanun, anayasa, yol ve metodun insanlığı doğru ve adaletli bir istikamete kavuşturamayacağı konuları işlenmelidir. Müslüman halkımızın da ancak bunlar sayesinde temel insani ve İslami haklarına kavuşabileceği vurgulanmalıdır.

-Bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran Rabbimizin yüce kelâmı olan Kuran-ı Kerim-in mübarek Ramazan ayında nazil olduğu göz önüne alınarak, buna hürmeten Kuran-ı okumayı bilmeyen ve tecvid konularında eksiği olan üye ve gönüllerimize Kuran-ı en iyi şekilde okumaları hususunda (mümkün mertebe camilerde) yardımcı olunabilir.

-Koynunda Mescid-i Aksa-yı barındıran; Zekeriyya (a.s), Yahya (a.s) ve Meryem oğlu İsa (a.s)-yı bağrından çıkaran; Hz. Muhammed (a.s.m) -in İsra mucizesine tanık olan kutlu belde Kudüs-ü ve Kudüs için verilen şanlı mücadeleyi anma amacıyla şubelerimiz tarafından basın açıklamaları tertiplenebilir, günün anlam ve önemine atfen etkinlikler düzenlenebilir.

-Rahmet esintilerini iliklerinde hisseden, on bir ayın sultanı olan kutlu misafiri en güzel şekilde karşılayan, gündüzünü oruç gecesini ibadetle geçiren bahtiyar müslümanlara Rableri tarafından bir esenlik günü olarak hediye edilen mübarek Ramazan bayramında, bir araya gelerek salavatlar eşliğinde topluca bayramlaşma ve musafahalaşma yapılabilir.

-"Bir farzın ifası için lazım olan şey de farzdır" düsturuyla toplumda veren el ile alan el arasında hayır köprüsü kurarak toplumumuzun fakirlerine yardım edilebilir.

-Bu vesile ile Ramazan ayının, başta şube yönetiminde görev alan kardeşlerimiz ve onların şahsında üye ve gönüllülerimiz olmak üzere bütün halkımıza hayırlar getirmesini temenni eder; ümmetin bilinçlenmesi, şuurlanması adına bedel ödeyen ve bu uğurda zindanlara düşen, muhaceratı yaşayan bütün kardeşlerimize de azadelik getirmesini yüce Mevlamızdan dileriz...

M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir