• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Cizre'de inşaat işçileri dernekleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre'de bir araya gelen inşaat işçileri, haklarını savunmak için KDS adıyla dernekleşti. 53 üyeden oluşan derneğin başkanlığına Musa Direkçi seçildi.

Dernekleriyle ilgili bilgi veren Musa Direkçi, amaçlarını şu sözlerle açıkladı: "Bu güne kadar işçi kardeşlerimiz bilinçsizce çalışıyor, sosyal güvenceleri olmadan kaçak ve düşük fiyatlarla çalıştırılıyordu. Bizler de bunu düşünerek işçi kardeşlerimizin hakkını hukukunu savunabilmek adına derneğimizi kurduk."

Sayılarının hızla arttığını belirten Direkçi, Cizre'de inşaat sektörünün her geçen gün yükseldiğini ifade ederek, "Bir meslektaşının sıkıntısı olduğunda, hakları gasp edildiğinde sen onun yanında olmazsan, yarın da senin yanında kimse olmaz. Gelin, gasp edilen haklarımız, hiçe sayılan hayatlarımız için birlikte mücadele edelim" dedi

Kendisi de inşaat ustası olan Direkçi, inşaat işçilerini sürekli bilgilendireceklerini, seminerler düzenleyip kurslar açacaklarını ve daha güvenli ortamlar oluşturacaklarını söyledi.

 

Temel amacımız güvence
İnşaat işçilerinin sıkıntılarını dile getiren Direkçi, "İşçi kardeşlerimiz bilinçsizce çalışıyor, sosyal güvenceleri olmadan kaçak ve düşük fiyatlarla çalıştırılıyor. İnşaat, Türkiye'de en çok işçinin çalıştığı işkollarından biri ve en fazla sorunun yaşandığı işkolu. Biz inşaat işçileri, sorunlarımızın örgütsüz olmaktan kaynaklı olduğunu gördük. Bu yüzden örgütlenerek kendi sorunlarımıza kendimiz çözüm bulmak için bu derneği kurmaya karar verdik. İnşaat işçilerine söyleyeceğim şey şu: Bir meslektaşının sıkıntısı olduğunda, hakları gasp edildiğinde sen yanında olmuyorsan, yarın da senin yanında kimse olmaz. Gelin birlikte haklarımız için mücadele edelim" şeklinde konuştu.

Cizre'de artık sigortasız işçi çalıştırılmayacak
En büyük sıkıntılarının sigorta olduğunu belirten Direkçi, "Bundan sonra Cizre'de bina yapan müteahhitlerin karşısına dikileceğiz. İşçi kardeşlerimizin hakkını hukukunu sonuna kadar takip edeceğiz. Cizre'de müteahhittim diyerek bina dikenlerin karşısında olacağız. KDS İşçi-Der olarak kayıtlı olan işçi kardeşlerimizi ezdirmeyeceğiz. Bina ruhsatını çıkartan müteahhitler eğitimlerini alan işçilerle berber çalışacaklar. Sosyal güveliklerini sağlamadan çalıştırılmayacak, SGK primlerinin düzenli bir şekilde ödenmesi konusunda anlaşarak işe başlayacaklar" dedi.

İnşaat işçileri birlik olmak zorunda
İnşaat işçilerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Direkçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşaat işçilerinin başta yaşadığı yerler, insanın yaşayacağı yerler değil. Yemek yeme yerimiz bile yok kaldığımız yerlerde. Çöp kutusunu ters çevirip, yemek masası olarak kullanıyoruz. Üstte yatıyor, altta yemek yiyoruz. Şahsi kaldığımız yerlerde tenekede su ısıtıp banyo yapıyoruz. Elektrik de sorun oluyor. Ya hiç elektrik yok kaldığımız yerlerde ya da kablolar açıkta. İnşaat işçisinin emeğine kimsenin saygısı yok. Ücret konusunda da çok sıkıntı yaşıyoruz. Bazen ücretlerimiz verilmiyor. Verilen senetler ödenmiyor.

Öte yandan sağlığımız hiçe sayılıyor. Tüm bu sorunlarımızı çözmek için önce hepimiz birlik olalım, haklarımızı savunalım. Sigorta yarım yamalak yapılıyor ya da hiç yapılmıyor. Bu sağlık harcamaları konusunda büyük sıkıntı yaratıyor. Yatırılmayan ya da eksik yatırılan sigorta primleri yüzünden emekli de olamıyoruz. Ücret zaten başlıca sorunumuz. Çoğu firma işçilerin hakkını, ücretlerini gasp ediyor. Bunlara karşı bir vücut olmak geriyor. Eğer hepimiz birleşirsek haklarımızı savunabiliriz.

İnşaat işçileri haklarını bazen ya tartışarak, ya kavga ederek alıyor, bazen de hakkını hiç alamıyor. 20 senedir çalışıyorum, toplansa 2 bin günlük sigortam yok. Zaten iş bulduğunda çoğu zaman sigortayı sorgulamıyorsun, sonuç böyle oluyor."

 

Direkçi son olarak, inşaat dalı farkı gözetmeksizin tüm branşlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat listesine göre ücretleri belirleyip, bu listeye göre işçi ve usta fiyatlarını açıklayacaklarını söyledi. (Abit Dündar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir