• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, nisan ayında Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ara buluculuk kanunundaki değişiklik bugün yürürlüğe girecek.

Buna göre kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak önce arabuluculuğa götürülecek.

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde karar verecek. Anlaşma sağlanamaması halinde taraflar mahkemeye başvurabilecek.

Kanun'la ayrıca ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamında düzenlendi.

Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edildi.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir