• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Meteoroloji'nin tahmin ve uyarıları halka ne kadar ulaşıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan sıcak ve soğuk hava dalgaları, artan seller ve taşkınlar nedeniyle yağış uyarıları, diğer meteorolojik parametrelerin artışı olduğu dönemlerdeki uyarıları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü basın ve internet yoluyla halka duyuruyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkici, son zamanlarda sosyal medyalarda meteoroloji eğitimi almamış fakat meteorolojiye ilgi duyup alaylı denilen şekilde hava tahminlerinin yapıldığını belirterek uyarılarda bulundu.

"Meteorolojiden haberdar olmamak mümkün değildir"

Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkici

Olağan dışı olaylarda, sıcaklık artışı, şiddetli yağış ve rüzgar olduğu zamanlarda bütün kamu kurumlarına bilgi geçildiğini belirten Biçkici, "Basına bilgi geçiyor. Basının haricinde AFAD kısa mesajlarla halkı uyarıyor. Dünya ve Türkiye'nin her tarafına bu tür haberde web sayfalarında yayınlanan uygulamalarda verilen haberlerden haberdar olmamak mümkün değildir. Yeter ki ilgilenelim." dedi.

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerini halka ulaştırıyor"

Meteorolojinin uyarılarının halka ulaştığını belirten Biçkiçi, "Gereken her şey yapılıyor. Meteoroloji web sitesi sürekli anlık 7/4 veri yayınlanıyor. Telefonlarda meteoroloji uygulaması var. Halkımız uygulamayı indirip hava durumunu çok yakından takip edebilir. Olağandışı olaylarda mutlaka valilikler aracılığıyla bütün kurumlardan ve basından her yerden her şekilde takip etme şansı var.  Bunların haricinden yapılacak bir şey yoktur. Yetkili olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerini bu şekilde halka ulaştırıyor. Meteorolojinin yaptığı kısa vadeli tahminlerinde yüzde yüz veya yüzde doksan dokuz tahminler yerine oturuyor. Çünkü halka o tipi yapıya sahiptir ve sürekli değişen bir şeydir. Anlık olaraktan çeşitli modeller ve çalışmalarla anlık olarak halka duyuruyor." diye belirtti.

"Meteoroloji tahmini yapabilmek için çok ciddi eğitimlerin alınması gerekiyor"

Biçkici, "Özellikle son zamanlarda sosyal medyalarda meteoroloji eğitimi almamış fakat meteorolojiye ilgi duyup alaylı dediğimiz şekilde hava tahminleri yapıyorlar. Kendi çaplarında analizler yapmaya çalışıyorlar. Bazı ulusal ve yerel televizyonlar bu kişileri kanalara çıkarıyorlar. Bu tamamen yanlış bir iştir. Hiçbir gelişmiş ülkede bunlar söz konusu olamaz. Meteoroloji tahmini yapabilmek için çok ciddi eğitimlerin alınması gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir