• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Türkiye, işgalciyle ticareti sonlandırdı NİHAYET! Tepkiler sonuç verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ticaret Bakanlığı, terör örgütü israil ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, israil’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

“TÜRKİYE DİPLOMASİNİN TÜM ARAÇLARINI KULLANMIŞTIR”

Ticaret Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Bilindiği gibi, israil’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, israil Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun israil’e ihracatını kısıtlamıştır.” denildi.

“TÜRKİYE FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN HAKLI DAVASINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEKTİR”

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi; “Alınan bu kararda, israil Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, israil Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, israil’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.”

TİCARETİN KESİLMESİ İLE İLGİLİ ÇAĞRI VE PROTESTOLAR ETKİLİ OLDU

Uzun süredir Gazze’de devam eden Siyonist soykırıma karşı meydanları dolduran vatandaşlar, Siyonist işgalci ile ticaretin sonlandırılması çağrısında bulunuyordu. Ticaret Bakanlığı’na yapılan çağrılar, protestolar yerini buldu ve işgalci ile olan ticaret sonlandırıldı. HÜDA PAR başta olmak üzere siyasi partilerin de sık sık ticaretin bitirilmesi yönünde mecliste ve meclis dışında çağrıları oluyordu.

İşgalci terörist, Erdoğan’a öfkeli

TİCARETİ KESMEK ANLAŞMANIN İHLALİYMİŞ

Türkiye'nin terör örgütü israil'le tüm ticareti durdurmasına tepki gösteren işgal rejimi Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan'ın Türkiye limanlarını israil'le ihracat ve ithalata kapatarak anlaşmaları çiğnediğini iddia etti.

ERDOĞAN'A 'DİKTATÖR' DEDİ

Türkiye, Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamasına rağmen terör örgütü israil ile ticareti kesmediğinin ortaya çıkması üzerine 9 Nisan'da bu ülke ile dış ticarete kısıtlama kararı almıştı. X'teki paylaşımında Erdoğan için "diktatör" ifadesini kullanan Katz, "israil'in ithalat ve ihracatına yönelik limanları bloke ederek anlaşmaları çiğniyor. Ancak Türk halkının ve iş adamlarının çıkarlarını hiçe sayan, uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayan bir diktatör böyle davranır" dedi. "Biz kazanırız, onlar kaybeder" diyen Katz, "Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürüne, Türkiye ile ticarette yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanan alternatifler yaratılması için hükümetin ilgili tüm taraflarıyla derhal temasa geçmesi talimatını verdim. İsrail güçlü ve cesur bir ekonomi ile ortaya çıkacaktır." şeklinde yazdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir