• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'sokak köpeği sorununa çözüm' çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

'Başıboş sokak köpeği sorunu" için acil çözüm istediklerini ifade eden Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sokak köpeklerinin toplatılması çağrısında bulundu.

Başıboş köpek sorununa kalıcı bir çözüm için köklü bir yasa değişikliğinin şart olduğuna dikkat çeken Emrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek yasal düzenleme talep etti.

Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak

"Köpekler birçok hastalığın kaynağı"

Köpeklerin hem insana hem de çevreye ciddi zararlarının olduğunu belirten Emrak, "Köpekler aynı zamanda kuduz olmak üzere birçok parazit hastalığın kaynağıdır. Ülkemizde özellikle son zamanlarda uyuz ve kuduz tekrar hortladı. Köpekler artık parklara, camilere kadar girdiler. En son ise geçen gün İstanbul'da sabah namazı esnasında bir caminin içerisine bir köpek girdi ve namaz kılan cemaatin arasında dolaştı." dedi.

"Çocuklarımızı üniversitelere köpek saldırılarına maruz kalmaları için göndermiyoruz"

Köpeklerin necis bir hayvan olduklarını ifade eden Emrak, şöyle devam etti:

"Şafii Mezhebine göre köpeğin necaset açısında domuzdan bir farkı yoktur. Bir köpeğin caminin içerisine kadar girebiliyor olması Müslümanlık açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Hatta geçen günlerde 100'üncü Yıl Üniversitesinde bir köpek bir öğrenciye saldırdı ve o öğrenci ağır yaralandı. Biz çocuklarımızı üniversitelerde köpek saldırılarına maruz kalmaları için göndermiyoruz."

"İhmali olanlar sorumlu tutulmalı"

Belediyelerin alması gereken tedbirlerin olduğunu ancak bu tedbirlerin ihmal edildiğini vurgulayan Emrak, "İslam hukuku açısından baktığımızda bir görevli, görevini yerine getirmediğinde ve ağır bir kusuru, ihmali varsa bundan o sorumlu tutulur ve kısas uygulanır. Bu açıdan baktığımızda oluşan zararların tamamı sorumlulara yüklenmelidir. Eğer zarar sorumlulara yüklenecek olursa, gerekli tedbirleri almak zorunda kalacaklardır. Güya sahipli köpekler de var ama onlarda tasmasız ve ağızsız biz şekilde sokaklarda, caddelerde dolaştırılıyorlar. Onlarda insanlara saldırıyor. Bunun cezası da sahiplerine verilmeli ki kontrol edilemeyen hayvanı hiç kimse sahiplenmesin." diye konuştu.

"Bu sorun kökünden çözülmelidir"

Başıboş köpek tehlikesinin devam ettiğine dikkat çeken Emrak, "Bu köpekler çocuklarımıza saldırıyorlar. Hatta evcil hayvanlara saldırıyorlar. Sokaklardaki kedilere saldırıyorlar. Başıboş köpeklerin toplatılması yönünde Cumhurbaşkanımızın talimatı da var. Fakat 5199 sayılı Yasanın getirdiği bazı kısıtlamalar var. Bu yasanın mutlaka değiştirilmesi lazım. Yasa değişmediği sürece belediyelerin eli kolu bağlı kalmaktadır. Bu durumun yasa ile çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Cumhurbaşkanımızdan yasayı değiştirerek bu sorunu kökünden çözmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir