• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Şeyh Meydanı'ndan İhvana bin selam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Mısır cuntasının darbe karşıtlarına Rabiatül Adeviyye Meydanı'na yaptığı müdahalede 200'e yakın darbe karşıtı ve Mursi yanlısının katledilmesinden dolayı 'Mısırla Dayanışma İnisiyatifi''nin düzenleyeceği oturma eylemlerinin birinci günü gerçekleşti. Şeyh Sait Meydanı'nda kılınan Teravih Namazı'ndan sonra cuntacıların darbe karşıtı protestoların yapıldığı Adeviyye Meydanı'ndakilere açılan ateş sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

 

Şeyh Sait Meydanı'nda kılınan gıyabi cenaze namazının ardından kadın ve çocukların da katıldığı binlerce kişi oturma eylemi başlattı.

 

57 sivil toplum kuruluşunun öncülük ettiği 'Mursi ve İhvan'a destek' oturma eyleminde hayatını kaybeden İhvan ve Mursi yanlıları için Kur'an-ı Kerim okundu, yapılan dualara binlerce kişi bir ağızdan 'amin' dedi. Meydanda bulunanlar sık sık darbecileri, Amerika ve İsrail'i lanetleyen sloganlar attı.

 

Sloganlar eşliğinde bir konuşma yapan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Fikret Özçelik yaptığı konuşmada, Mısır'ın 5 bin yıllık tarihinde 2012'de ilk kez bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiğine dikkat çekerek, halkı tarafından seçilmiş cumhurbaşkanının küresel güçlerin desteğiyle Muhammed Mursi'nin görevinde uzaklaştırıldığına vurgu yapıldı.

 

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Özçelik, Mısır'da darbecilerin halkın özgür iradesine ipotek koyduğunu belirterek, İhvan tarihinin zaferle dolu olduğunu söyledi. "Müslüman Kardeşler'in iktidardan indirilmesinin Müslümanlar için ümitsizlik gibi görünse de İslam tarihine ve Müslüman Kardeşler tarihine bakıldığında bunun böyle olmadığıdır. Bu darbeyi kabul etmeyen başta İhvan olmak üzere, sayıları milyona ulaşan halk, yaklaşık bir aydır barışcıl gösterilerine devam etmektedir. Biz Mısır'da ki kardeşlerimize dua edelim. İhvan, Allah'ın izniyle her zaman olduğu gibi yine yoluna devam edecektir. Bizler burada toplanarak Mısır'daki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Özçelik son olarak, İhvan'ı ortadan kaldırmaya çalışan Abdül Nasır'ların, Enver Sedat'ların, Mübarek'lerin tarihin kara sayfalarına karıştığını ancak İhvan'ın yok olma bir yana daha da büyüdüğünü; Mısır'daki direnişin, Şeyh Sait Meydanı'ndaki bu coşkunun bunun kanıtı olduğunun altını çizdi.

 

Yapılan açıklamanın ardından Diyarbakır'dan Mısır'a Canlı telefonla bağlantı gerçekleşti. Diyarbakırlılar, Mısır'daki son durumu canlı telefon bağlantısıyla Hürriyet ve Adalet Partisi yetkilisi Muhammed Hubeyşi'den öğrendi. Hubeyşi Şeyh Sait Meydanı'nda toplanan binlerce kişiye ve Diyarbakır' halkına teşekkür ederek," Bizler her gün görüyoruz ki Mısır meydanlarını milyonlarca kişi dolduruyor. Meydanlarda bizimle beraber sırt sırta zulme karşı ayaklandınız, bizleri desteklediniz. Allah razı olsun dualarınızı eksik etmeyin" dedi.

 

Muhammed Hubeyşi sık sık Müslümanların birlik beraberliğine vurgu yaparak, Mursi görevine dönünceye kadar direnişin aynı kararlılıkla süreceğini sözlerine ekledi.

 

Binlerce kişinin katıldığı eylem gece 24.00'a kadar sürdü.

 

Oturma eylemi iki gün daha sürecek. (Osman İçli / Hüseyin Yalçın / Sedat Aslan-İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir