• DOLAR 32.216
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2453.427
  • ...
Satılamayan hayvanlar geri götürülemeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığının 2013 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

 

Tebliğde, kurban hizmetleri komisyonlarının çalışmaları, salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar, kurbanlık hayvan işletmeleri ve hayvan sevkleriyle ilgili alınacak önlemler ve kontroller ile kurbanlık hayvan satış ve toplu kurban kesimi yapılacak yerlerde uyulması gereken kurallar ve tedbirler yer aldı.

 

Tebliğde, Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul hem Avrupa hem de Anadolu yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Trakya'ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgeleri kapsamında uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 1 Ekim'den itibaren başlanacağı bildirildi.

 

Satılamayan havanlar geri götürülemeyecek

 

Trakya bölgesindeki illerden İstanbul'un Anadolu yakasına getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanlar geri götürülmeyecek, en yakın mezbahada kesilecek.

 

Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılamayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporlarının düzenlenmesinde Kurbanlık satış yerlerine girişlerde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013/4 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi ve koruyucu aşılamalara ilişkin talimat hükümlerine göre denetimler yapılacak, özellikle şap hastalığı yönünden aşı ve bağışıklık sürelerine dikkat edilecek.

 

Kurbanlık hayvanlar, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalarla, komisyonların önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmayacak.

 

Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak.

 

Kurbanlık hayvan satış yerleri, insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan refahı gözetilerek etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı; yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların su, tuvalet, kapalı oturma yeri ve benzeri sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması sağlanacaktır.

 

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar kesim sırasında oluşan atıkla özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacak.

 

Belediye ve köy muhtarlarınca, çevre ve halk sağlığını dikkate alacak şekilde kesim yerlerinde çevre temizliğinin yaptırılması hususunda gerekli tedbirler alınacak. Kurban kesim yerleri, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilecek, ayrıca yetiştirici, satıcı, alıcı, görevli personel, kasap, kasap yardımcısı ve diğer vatandaşların su, tuvalet, kapalı oturma yerleri ve benzeri sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi sağlanacaktır.

 

Her il ve ilçede, bir önceki yıla ait kurbanlık hayvan satış ve kurban kesimlerinde yaşanan sorunlar tespit edilerek 2013 yılı için hazırlanacak Eylem Planı uygulamaya konulacaktır. Ayrıca, 2013 yılı Kurban Bayramında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri de belirlenerek 2014 yılında değerlendirmeye alınmak üzere dosyalanacaktır.

 

Üstü kapalı semt pazarları, araç yıkama yerleri ve kapalı otoparklar, kurbanlık satış yerleri yanına kurulacak kesim yerleriyle, imkânları ve yerleri müsait olan belediyelerce şehirlerin belirli yerlerine yapılacak olan kurbanlık hayvan kesim yerleri alternatif alanlar olarak değerlendirilebilecek.

 

Hayvan pazarı, borsa, geçici hayvan satış merkezi, kesim yerleri ile nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu aksatılmayacak, görevlilerce dezenfeksiyon kayıtlarının tutulması ve kontrollerde gösterilmesi sağlanacaktır.

 

Şehir merkezlerine yakın köy ve kasabalarda bulunan besi çiftlikleri, su, tuvalet, kapalı oturma yerlerini haiz kurban kesim yeri tesis etmeleri teşvik edilecektir.

 

Büyükbaş hayvanların satış yerlerinden kaçırılmaması, yularlarının, iplerinin uzun ve sağlam olması için üreticiler ve satıcılar; kesim esnasında kaçırılmamaları konusunda kasap ve kasap yardımcıları uyarılacak; kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediyeler tarafından gerekli tedbirlerin alınması temin edilecektir.

 

Erzurum, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinde sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı şap aşısı ile aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek, veteriner sağlık raporunun ilgili bölümüne şap aşısının yapıldığı tarih, aşının seri numarası, aşılama-serumlama makbuzunun tarihi ve seri numarası yazılacaktır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir