• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...
İftardan sonra dengeli aralıklarla bol su için!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep Sağlık Müdürü Prof.Dr. Metin Karakök, yaptığı yazılı açıklamada: içersinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde su ihtiyacının arttığını belirterek, uzun yaz günlerine denk gelen ramazan aylarında iftardan sonra dengeli aralıklarla bol su içilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 60'ını, kadında ise yüzde 50' sini su oluşturduğunu belirten Karakök, "Bu oranlar yeni doğan bir bebekte yüzde 70-75 iken yaşla birlikte azalmaktadır. İnsan beyninin yüzde 95'i ve akciğerlerin yüzde 90'ını su oluşturur. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içinde su yeterli ise gerçekleşebilmektedir" İfadelerini kullandı.

 

Peki, su neden bu kadar önemlidir?
Hayatı idame ettirebilmenin en önemli besin kaynağının su olduğuna dikkat çeken, Karakök, "Su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılması gibi mühim bir vazifeyi de yerine getirmektedir. Ayrıca su, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol almakta ve kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine, taşınmasına yardımcı olmaktadır."dedi.

 

Yeterince su tüketilmemesinin birçok hastalığın ortaya çıkmasına kaynaklık etiğini belirten Karakök, "Suyun yaşamımızda vazgeçilmez olduğunu bilmemize karşın aslında temel problem, su içme kültürünü geliştiremeyişimizdir" ifadelerine yer verdi.

 

İftardan sonra dengeli bir şekilde bol su içilmesi gerektiğini belirten Karakök, "Unutulmamalıdır ki, su içmek için susamayı beklememeli, yazın şu sıcak günlerinde 2-2,5 litre suyu, gün içine dağıtarak içmeli, işte ya da evde mutlaka suyu yakınlarımızda tutmalıyız. Günlerin uzun ve sıcak olduğu yaz dönemine rastlayan ramazan süresince de, gündüz kaybedilen sıvının akşam telafi edilmesine dikkat ederek, iftardan sonra dengeli aralıklarla mutlak su içilmeli, günlük içeceklerden su almak yerine, suyu olduğu gibi karışımsız içmenin daha faydalı olduğunu da bilmeliyiz" dedi.

 

Sağlık getiren en ucuz içeceğin su olduğunu belirten Karakök, "Sonuç olarak kimi yerde kutsal sayılan, şiirlere, destanlara konu olan su, her zaman her yerde yaşamın kaynağı olmuştur. Bizler de sağlık getiren en ucuz içeceğin su olduğunu bilerek, gerektiğince tüketmeli bu eşsiz molekülün kıymetini bilmeliyiz."ifadelerini kullandı. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir