• DOLAR 32.284
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2451.46
  • ...
Bursa'daki STK'lardan darbeye sert tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- 30 Haziran'da hükümet karşıtı grupların düzenlediği eylemlerle harekete geçen Mısır askeri cuntası dün akşam saatlerinde yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

 

Mısır ordusu, halkın yüzde 52'sinin oyunu alarak demokratik seçimle iş başına gelen ilk Devlet Başkanı Muhammed Mursi yönetimine son vererek darbe girişiminde bulundu. Haber bütün dünyayı sallarken, Türkiye`de ki birçok kesimden de Mısır`da ordunun yönetime el koyma kararına tepkiler geliyor.

 

Bursa'da bulunan sivil toplum kuruluşları Mısır askeri cuntasının yönetime el koymasının 21. Yüzyılda yapılan en büyük haksızlık olduğunu belirterek olayı esefle kınadıklarını belirttiler.

 

"Darbeyi en iyi Türkiye halkı bilir"

Darbenin Türkiye'ce çok yakından tanındığına dikkat çeken Mustazaflar Cemiyeti Bursa Şube başkanı İsa Güvendik, "Darbenin nasıl bir şey olduğunu Türkiye halkı iyi bilir. Çünkü bunu en fazla yaşayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Halk olarak çok yabancı değiliz darbe zihniyetine. Dolayısıyla darbe olduğunda yaşanan mağduriyetleri ve işlenen zulümleri de iyi bilir bu halk" dedi.

 

Batının dilinden düşürmediği demokrasinin en ileri seviyesiyle başa gelen Muhammed Mursi'nin yine batının işbirlikçileri tarafından darbeyle indirilmesinin batının değişmeyen ikiyüzlülüğünü tekrar sahnelemek şeklinde değerlendirilen Güvendik, "Biz Muhammed Mursi'den yanayız. Mazlum ve mustazaf olan Mısır halkının yanındayız. Bunun içinde elimizden ne geliyorsa yapmaya da hazırız. Orada bulunan Mısır halkının haklı mücadelesini ve onurlu direnişini de destekliyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Ümmet olarak darbeyi esefle kınıyoruz"

İHH Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan ise yapılan darbeyi esefle kınadıklarını belirterek, "Gece gündüz demokrasi diyen Batı'nın halkın yüzde 52'sinin oyunu alarak seçimle iş başına gelen Devlet Başkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle indirenlere selam göndermeleri ve bunu sevinçle karşılamaları gerçekten onların aşikâr olan ikiyüzlülüğünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Bizde ümmet olarak ve Bursa İHH şubesi olarak yapılan darbeyi esefle kınıyor ve bütün ümmeti de darbeyi yapanları ve yaptıranları kınayamaya davet ediyoruz." diye konuştu.
Darbeyi tasvip etmenin mümkün olmadığını söyleyen Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Şube Başkanı Av. Şakir Çalışkan ise yapılan darbenin insan hak ve özgürlüklerine yapıldığını söyledi.

 

"Darbeyi İsrail yaptı"

Çalışkan, "Serbest seçimlerle iş başına gelen bir hükümetin darbeyle indirilmesi uluslararası evrensel hukukla bağdaştırılacak bir şey değil. Genel merkezimizin de açıkladığı gibi, öncelikle Mısır'da gerçekleşen darbenin en önemli tarafı işgalci İsrail'dir. Darbe konuşulurken bu darbenin arkasında İsrail ve İsrail'in uluslararası işbirlikçilerinin olmadığını düşünmek eğer cehalet söz konusu değilse, kötü niyettir. Bu darbe İsrail'in zindancısı sıfatıyla Refah Sınır Kapısı'nı Filistin direnişinin yüzüne kapatan Hüsnü Mübarek'e karşı, kapıyı Filistin direnişinin kullanımına açan Mursi'ye karşı gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla SİSİ Askeri Darbesi Mısır üzerinden İsrail'in güvenliğini ve yıllardır Filistin halkına karşı sürdürdüğü savaş politikalarını tahkim etmek amacıyla yapılmıştır."şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir