• DOLAR 32.218
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2454.006
  • ...
İran: Yaptırımların kaldırılması için alınan önlemler doğru yolda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdullahiyan, yaptırımların kaldırılması amacıyla yapılan Viyana görüşmelerini değerlendirdi.

New York'ta tüm tarafların Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'na katılım fırsatından yararlandıklarını söyleyen Abdullahiyan,  Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri Keni'nin de bu ziyaret sırasında AB Nükleer Anlaşma Koordinatörü Enrique Mora ile bir araya geldiğini, ayrıca bu konuyla ilgili bazı dışişleri bakanları ve yetkililerle görüşerek iyi sonuçlara vardıklarını söyledi.

Artık çeşitli konularda ortak bir anlayışın olduğu bir noktaya geldiklerini söyleyen Abdullahiyan, "Bu, anlaşmanın son adımlarında daha iyi ve daha hızlı hareket etmemize yardımcı olabilir. Yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerde aldığımız önlemlerin doğru yolda olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

İran ile UAEA arasındaki iş birliğine değinen Emir Abdullahiyan, ajansla işbirliklerinin yeni aşamaya girdiğini belirterek, "Bunca zaman nükleer koruma önlemleri çerçevesinde ajansla işbirliğimiz sürdürdük. Ancak karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmediği için barışçıl nükleer alanında İslami Şura Meclisi'nin onayladığı stratejik eylem yasasına uygun adımlar attık." diye konuştu.

Abdullahiyan, ABD tarafının, geçtiğimiz günlerde görüştükleri konuyu gerçekçi bir şekilde takip etmesi halinde İran ile diğer taraflar arasında anlaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

İran, resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen nükleer anlaşmayı, beş büyük ülke ile Temmuz 2015'te imzalamış ve ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını durdurmayı kabul etmişti. Bununla birlikte, eski ABD Başkanı Donald Trump, Washington'u anlaşmadan çekti ve Tahran'a tek taraflı yaptırımları yeniden uygulayarak, Tahran'ın anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerinden vazgeçmesine neden oldu.

JCPOA'nın yeniden canlandırılmasıyla ilgili müzakereler Nisan 2021'de Viyana'da başladı, ancak Tahran ve Washington arasındaki siyasi farklılıklar nedeniyle bu yıl Mart ayında askıya alındı. Nükleer müzakerelerin son turu, beş aylık bir aradan sonra Ağustos ayı başlarında Avusturya'nın başkentinde yapıldı.

8 Ağustos'ta AB, JCPOA'nın yeniden canlandırılmasına ilişkin karar taslağının nihai metnini sundu. İran ve ABD daha sonra, şimdiye kadar herhangi bir olumlu sonuç vermeyen bir süreçte teklif hakkında dolaylı olarak görüş alışverişinde bulundular.

 

 (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir