• DOLAR 32.788
  • EURO 35.16
  • ALTIN 2457.99
  • ...
Bakan Şimşek'ten Enflasyon açıklaması!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Arap Bankalar Birliği tarafından İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'ne katıldı.

Türkiye'deki yatırım fırsatlarına değinen Şimşek, Arap dünyası ekonomisiyle Türk ekonomisi arasında işbirliği kurulabilecek alanlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İki bölge arasındaki fırsatlara işaret eden, aradaki siyasi ilişkilerin de çok iyi seviyede olduğunu belirten Şimşek, Arap dünyası ve Türkiye'nin birbirini tamamladığı çok sayıda alan bulunduğunu dile getirdi.

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü.

"İki bölge arasındaki tamamlayıcılığı kullanarak yatırım ve ticaret açısından fayda sağlayacak projelere odaklanabiliriz. Türkiye ile Arap dünyası arasında serbest ticaret anlaşmaları imzalayarak mevcut potansiyeli çok daha ileri seviyeye taşıyabiliriz. Turizm, inşaat ve savunma sanayisi alanında ortaklıklar geliştirebiliriz. Türkiye ve Arap dünyasının turizm sezonu tam örtüşmüyor, burada iki tarafın birbirini tamamladığını görüyoruz. Aynı zamanda üçüncü ülkelerde yapacağımız ortak projeler ya da işbirliği çalışmaları da büyük bir potansiyeline sahip. Afrika, Orta Asya ya da ve dünyanın herhangi bir yerinde iki bölgenin şirketleri ortak projelere girişebilir ve ortak değerler yaratabilir."

"2024'te ana ticaret ortaklarımızda bir iyileşme bekliyoruz"

Küresel ekonomi görünümde istikrarlı ama yavaş bir büyüme olduğunu, bu yıl Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında bir iyileşme beklediklerini bildiren Şimşek, "Küresel dezenflasyon başladı. Önümüzdeki dönemde küresel finansal koşullar biraz daha esnek olacak. Emtia fiyatları istikrarlı şekilde devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki rekabet, ticarette bölünmelere neden oluyor. Piyasalar jeopolitik gerilimlere bir şekilde kulaklarını kapatmış durumda." diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki önceliklerin ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye'nin politika önceliklerine bakacak olursak; fiyat istikrarını devam ettirmek, kamu maliyesi pozisyonumuzu güçlendirmek, cari açığı daraltmak ve yapısal dönüşümü hızlandırmak. Bunun için bazı politikalarımız var. Enflasyon yüksek ama düşecek, bunun için bir dezenflasyon programı geliştirdik. Şimdi bir yıllık geçiş dönemindeyiz ve dezenflasyon süreci başlamış durumda. Tabii ki uzun bir süreç. Önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir