• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
"Okulların bütçe ve öğretmen sorunu çözülmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.


2012-2013 eğitim-öğretim yılının, eğitim sisteminde yapısal değişikliklerin yaşandığı, yapılan değişikliklere paralel atılması gereken adımların tamamının atılamadığı bir yıl olarak geride kaldığını belirten Özperk, "28 Şubat bakiyesi 8 yıllık kesintisiz eğitim dayatmasının sona erdiği, 4+4+4 yeni eğitim sistemine geçildiği 2012-2013 eğitim-öğretim yılı sona ermiştir. Okula başlama yaşının aşağıya çekildiği, lisenin zorunlu eğitim kapsamına alındığı, din eğitimini de içerecek şekilde seçmeli dersler havuzunun genişletildiği, haftalık ders saatlerinde artış yapıldığı, yüksek öğretimin yeniden yapılandırılmasının ve YÖK Kanunu'nun tartışmaya açıldığı, üniversitelerde öğrencilere uygulanan zorunlu katkı payı ve harçların kaldırıldığı, yetersiz olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardaki öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinde önemli değişikliklere imza atıldığı eğitim-öğretim yılı, bunca olumlu değişikliğe rağmen eğitim çalışanları açısından mağduriyetlerin telafi edilemediği yıl olmuştur" dedi.


Özperk, açıklamasının devamında, "Eğitim sisteminin tek tipçilikten arındırılması adına önemli adımların atıldığı eğitim-öğretim yılı, eğitim çalışanlarına ilişkin personel politikalarında isabet kaydedilemeyen, çalışanların sorunlarına köklü çözüm geliştirilemeyen bir yıl olarak anılacaktır" ifadelerini kullandı.


"KHK mağduru eğitimcilerin sorunları çözülemedi"
Özperk, 666 sayılı KHK ile gerçekleştirilen ek ödeme oranlarındaki artıştan öğretmen ve öğretim elemanlarının mahrum bırakılmasının, kurum içi ücret dengesizliklerine sebebiyet verdiği gibi, öğretmenleri de KHK mağduru haline getirdiğini kaydetti.


"Öncelenmesi gereken mevzuat düzenlemeleri askıda kaldı"
Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, Norm Kadro Yönetmeliğinin, öğretmen dışı personelin görev tanımlarını da içermesi beklenen atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yönetmelik gibi, ivedilikle hazırlanması gereken yönetmeliklerin ötelenmiş, uygulamada oluşan çelişkiler nedeniyle yaşanan sorunlarda da artış olduğuna dikkat çeken Özperk, "Kurumların normu güncellenmeden norm fazlası öğretmenlerle ilgili yapılan re'sen atamalar ise yeni sorunlara kapı aralamıştır. Çktığı gün kadük olan yönetici atama yönetmenliği değiştirilmeyi bekliyor" dedi.


"Yeni eğitim öğretim yılı öncesi 100 bin yeni öğretmen alınmalıdır"
Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen adayı olduğu halde, eğitim kurumlarımızda 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile birlikte öğretmen ihtiyacının resmi verilere göre 128 bin olduğuna işaret eden Özperk, "Nitelikli eğitimin, öğretmenden tasarruf yapılarak sağlanamayacağı gerçeğinden hareketle yaz aylarında 100 bin yeni öğretmen ataması yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.


"Okulların bütçe ve personel ihtiyaçlarına köklü çözümler getirilmelidir"
Kamu kurum ve kuruluşlarında giderler için tahsis edilen yıllık bütçe gibi, okullara da bütçe verilmesi gerektiğine değinen Özperk, "Okul Aile Birlikleri marifetiyle toplanan zorunlu bağışlarla okullarda ihtiyaç duyulan personelin temininde ciddi sorunlar yaşanmıştır. 2012-2013 yılı içerisinde bağışlarla ilgili Bakanlık merkezli yaklaşımlar nedeniyle daralma olmuş, okul idareleri zor günler geçirmiştir" dedi.


Öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri ve alan değişikliği talepleri bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini belirten Özperk, "Okul dönüşümlerinin gecikmesi, ders programının sürelerinde yapılan değişiklikler, norm güncellemeleri gibi işlemlerin gecikmesi dolayısıyla öğretmenlerin il içi, il dışı, özür grubu tayin takviminde ise sarkmalar meydana gelmiştir. Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri önümüzdeki yıllarda yeni mağdur gruplar oluşturmayacak şekilde yapılmalıdır" şeklinde çağrıda bulundu.


"Kamu çalışanlarına kılık-kıyafet dayatan ucube yönetmelik değiştirilmelidir"
Öğrencilere tek tip kıyafet dayatmasından vazgeçilmesine rağmen kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet dayatmasının devam ettiğine dikkat çeken Özperk, "Çalışanların saçı, bıyığı, ayakkabı topuk boyu, giyilen pantolonun kumaşı, kazağın yakası ve başın açık olup olmaması gibi birçok gereksiz ve gülünç dayatma içeren yönetmelik, milletin talepleri doğrultusunda değiştirilmelidir" dedi.


"4+4+4 yeni eğitim sistemi güçlendirilmeyi beklemektedir"
Özperk, açıklamasının devamında, 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile eğitimde köklü değişiklikler yapıldığını, fakat 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan ve 1. yılını dolduran yeni eğitim sistemi ile ilgili Eğitim-Bir-Senin uygulama sonuçlarını ve iyileştirmeye açık alanları tespit etmek üzere izleme ve değerlendirmeye yönelik en kapsamlı nitel araştırmayı yaptığını belirtti.


Özperk, araştırmanın sonuçlarının, 17 Haziran 2013 Pazartesi günü yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirerek, "Batman Milli Eğitim Müdürlüğünün öğrenci azlığından dolayı kapatılacak bir ortaokuldaki görevli öğretmenleri il içi tayinlerin beklendiği bir dönemde alelacele merkezi bir okulumuza ataması tartışmalı ve adilane olmayan bir karardır" şeklinde konuştu.


"Öğrencilere karne sendromu yaşatılmamalıdır"
14 Haziran 2013 tarihinde yaklaşık 16 milyon öğrencinin karnesini alacağını söyleyen Özperk, "Gayret gösterip başarılı olan öğrencileri tebrik ediyoruz. Karnelerin aynı zamanda veliye verildiği unutulmamalı, öğrencilere hiçbir şekilde karne sendromu yaşatılmamalıdır. Başta öğretmenler olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarını emeklerinden dolayı tebrik ediyor, 2013-2014 eğitim öğretim yılına, mevcut sorunların çözüldüğü bir yıl olarak başlamayı umut ediyoruz" dedi. (Halid Coşkun-İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir