• DOLAR 32.339
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2234.871
  • ...
Ev hanımları bu haber sizin için! Ev işleri sağılığı koruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere’de yapılan araştırmada bulaşık yıkamak ve ev süpürmek gibi ev işlerini sıklıkla yapan kişilerin demans olma ihtimallerinin yüzde 21 daha az olduğu açıklandı. 500 binin üzerinde kişi ile yapılan çalışmada, ev işlerinin beynin fonksiyonlarını aktif hale getirebildiği ve bu nedenle demans ile mücadelede önemli rol oynadığı aktarıldı.

500 binden fazla İngiliz üzerinde yapılan çalışmada, temel ev işlerini sıklıkla yapan yaşlıların, yapmayanlara kıyasla demans olma olasılığının beste bir daha az olduğu belirtildi.

Bunama riskini azaltıyor

Çinli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada, ev işlerinin beynin fonksiyonlarını aktif hale getirebildiği ve bu nedenle demans ile mücadelede önemli rol oynadığı aktarıldı. Neurology dergisinde yayımlanan araştırmanın başındaki Profesör Huan Song, “Çalışmamız, sağlıklı fiziksel ve zihinsel aktivitelere daha sık katılarak insanların bunama riskini azaltabileceğini buldu. Bulgularımızı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak, sonuçlarımız basit yaşam tarzı değişikliklerinin faydalı olabileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Beyin hücrelerinin büyümesini teşvik ediyor

Ev işleri, beyne giden kan akışını koruyarak hücrelerin büyümesini sağlıyor. Ev işleri, beyne giden kan akışını koruyarak hücrelerin büyümesini sağlıyor.  Bilim insanları, aktif kalmanın demans geliştirme riskini azalttığının altını çizerken bunun beyne giden kan akışını koruduğu, beyin hücrelerinin büyümesini ve hayatta kalmasını teşvik edebildiğini aktardı. Çalışmada, tıbbi ve genetik bilgi merkezi olan UK Biobank'tan gelen verileri kullanarak 501 bin 376 İngiliz incelenirken, kişilerin 5 bin 185’inin demans geçirdiği bildirildi.

Egzersiz yapmak da önemli

Demans geçiren kişiler arasında ev işlerini 'sıklıkla' yapanların, en az yapanlara kıyasla bunama geliştirme olasılığının yüzde 21 daha az olduğu vurgulanırken, düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin, yapmayanlara kıyasla demans teşhisi konma riskinin yüzde 35 daha düşük olduğunun altı çizildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir