• DOLAR 32.591
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2418.276
  • ...
Sıcak havalarda vücudu serin tutmanın 3 yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Business Insider’ın haberine göre Ligos, “Bol su içmenin yanı sıra, elektrolitler açısından zengin meyve ve sebzeler yemek, vücudun serinlemesine ve sıcakta size enerji vermesine yardımcı olabilir. Su açısından zengin besinler, susuz kalmanıza yardımcı olabilir” dedi.

Hava sıcakken serin kalmanın en önemli yolunun hidrasyon (vücudun su ve elektrolit düzeyinin belirli bir ölçüde tutulması) olduğuna vurgu yapan diyetisyen, “Karpuz ve salatalık gibi doğal olarak bol miktarda su içeren yiyecekleri yemek vücudu canlandırabilir” diye konuştu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sıcak bir günde fiziksel aktivite yaparken her 15-20 dakikada bir 8 bardak su içilmesini öneriyor. Bu da her saat yaklaşık 1 litreye eşittir.

Elektrolitler vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlar

Ligos, elektrolitlerin sıcak bir günde tüketilmesinin önemli olduğunu çünkü nefes alma, kas hareketi ve sindirim gibi temel vücut işlevlerinin korunmasına yardımcı olduklarını dile getirerek, şu ifadelerle devam etti;

“Sodyum, potasyum ve magnezyum, günlük olarak yemeniz gereken en önemli elektrolitlerden üçüdür. Deniz tuzu ile hafifçe baharatlanan yiyecekler, günlük diyetinizde yeterli miktarda sodyum almanıza yardımcı olabilir. Deniz tuzu, sofra tuzundan daha az işlenir ve insanların günde 2.300 mg (veya yaklaşık 1 çay kaşığı) tuzu aşmamasını öneren Amerikan Kalp Derneği’ne göre eser mineraller içerir. Günlük sodyum alımı için yaklaşık 1/3 çay kaşığı (1.500 mg) önerilir.”

Ligos, muzların harika bir potasyum kaynağı olduğunu ve koyu yapraklı sebzelerin magnezyum açısından zengin olduğunu söyleyerek, “Çoğu meyve ve sebze, günlük ihtiyaçlarınız için yeterli elektrolit içerir. Ne kadar taze olursa, o kadar fazla besin içerir” diye ekledi.

Önerilen günlük elektrolit alımı 4.700 mg (1 çay kaşığından biraz daha az) potasyum, erkekler için 420 mg magnezyum ve kadınlar için 320 mg magnezyum içerir.


Salatalar ve Smoothie’ler

Salatalar ve Smoothie’lerin, mutfağınızı ısıtabilecek pişirme veya kızartmaya alternatif olarak hizmet ettiğini açıklayan diyetisyen, salatanıza daha fazla protein katmak istiyorsanız, bir fritöz kullanmanızı veya ısının dağılabilmesi için dışarıda ızgara yapmanızı önerdi.

Ligos, “Smoothies, gün boyunca yemek pişirmek zorunda kalmadan suyunuzu ve elektrolitlerinizi almanın harika bir yolu” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir