• DOLAR 32.553
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2444.305
  • ...
Beğendi Köyü keşfedilmeyi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin’in Dargeçit ilçesinde binlerce yıllık tarihi yerlere sahip olan Beğendi (Gızre) Köyü keşfedilmeyi bekliyor.

 

Cehennem Deresi’nde bulunan Beğendi Köyü sakinleri, 1987 yıllarında bölgede yaşanan olaylardan sora köylerini terk etmek zorunda kaldı. Köy halkı farklı şehirlere dağıldılar. 25 yıl aradan sonra köylerine döndüler.

 

Binlerce yıllık tarihe, iki katlı ve Hasankeyf’tekilerini aratmayan mağaralara sahip olan Beğendi Köyü, yabancı veya yerli arkeologların gelip, kendisini keşfetmesini bekliyor.

 

 

Köyün tarihiyle ilgili açıklamalarda bulunan köyün kanaat önderlerinden Molla Zeki Bulut (51), “Bu köy eski mağaralardan ibarettir. Köyümüzde bulunan 2 ile 3 katlı mağaralar, karşı karşıya 2 mahalleden oluşmaktaydı. 1987 yılında bölgede yaşanan olay ve çatışmalardan dolayı köyü terk etmek zorunda kaldık. Köy halkı korkudan farklı şehirlere göç etti. Çatışmalardan dolayı 15 yıl boyunca bu köye hiç kimse gelmedi. Zaten bizim bu bölge ‘Yasak Bölge’ diye adlandırılmıştı. Onun için hiç kimse korkudan gelemiyordu” dedi.

 

2002’de çıkan Köye Dönüş Yasası’ndan sonra kaymakamlığa başvurduklarını belirten Bulut, “Başvurumuzdan sonra köyümüze dönmemiz için izin verildi. Birkaç aile eski köyde bulunan mağaralara döndüler.  Geçimsizlikten dolayı mağaralara döndüler, yoksa kimse mağaralara dönmek istemez. Köyümüze döndükten sonra resmi kurumlara dilekçe verdik. O zaman eski milletvekili Nihat Erin ile diyaloga girdik. Sonra bir heyet gelerek, köyde incelemelerde bulundu.  Daha sonra bize devlet tarafından konut yapma izni çıktı. Her aileye 20 bin TL para verildi. Bunun üzerine köyden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki ‘Leçe’ denilen yere yeni köy kuruldu. Yurt dışından da olmak üzere 27 aile köye döndü. Eskiden buranın verimi çok iyiydi, ama şimdi sadece hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Onun için devletten hayvancılıkla ilgili destek istiyoruz” şeklinde konuştu.(M. Sait Başaran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir