• DOLAR 32.251
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2418.465
  • ...
​Bayramı vefat eden yakınlarından ayrı geçirenler mezarlıkların yolunu tuttu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstanbul'da halk, kılınan Bayram namazının ardından mezarlılara akın eti. Kartal ilçesinde bulunan Soğanlık Mezarlığı ve kentte bulunan diğer mezarlıklar vefat eden yakınlarına ziyarete gelenlerle doldu taştı.

Bayram sabahı mezarlık ziyareti yapan vatandaşlar, yakınlarının mezarlarının başında Kur'an-ı Kerim okuyarak dua etti.

Duygu dolu anların yaşandığı kabir ziyaretleri sırasında İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, kabirlerin ziyaret edilmesini belirtirken ölümün de sürekli hatırlanması gerektiğini dile getirdi.

Nenesinin ve dedesinin kabrini ziyaret etmek için kabristana geldiğini belirten Hasan Batmaz, "Bayram namazımızı eda ettikten sonra bizden önce yaşayanların ve bizim geleceğimiz tek yerin burası olduğunu bilerek çocuklarımızla beraber burayı ziyarete geldik. Allah'u Teala ziyaretimizi kabul etsin." dedi.

"Yaşayanlar, bir gün buraya geleceklerini bilmelilerdir"

Bayramın herkesin bayramı olduğunu dile getiren Hüseyin Güztepe, bayramın insanlığa hayırlı olmasını dileyerek, "Mezarlıklar, az da olsa bayramdan bayrama ziyaret ettiğimiz bir yerdir. Hiç olmazsa senede birkaç sefer gelerek dua okumak, mezarları ziyaret etmek insanların görevidir. Bu geleneğimizdir. Yaşayanlar, bir gün buraya geleceklerini bilmelilerdir. Aşık Veysel'in sözü vardır; 'Dünyaya geldiğim anda yürüdüm aynı zamanda, iki kapılı bir handa gidiyorum gündüz gece…' İşte iki kapılı bir han; bir yerden geldik bir yerden gideceğiz. Başka alternatif yok. Allah her şeyin hayırlısını versin, ölüm bile hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. 

"Mezarlık ziyaretlerine geldiğimiz zaman, ölümün bize de gelebileceğini hiç değilse bir nebze aklımıza geliyor"

Bayramlarda aile efradıyla güzel bir gün geçirildiği, sevinç yaşandığı gibi ahirete irtihal eden büyüklerin de bayram sevincine ortak edilmesi gerektiğini söyleyen Rıdvan Çavdar, "Bu sevince ortak edilmesinin yanında bir de mezarlık ziyaretlerinin ayrıca bir önemi vardır. İnsanoğlu hiçbir zaman ölümü kendisine yakıştıramıyor. Ölmeyecekmiş gibi davranıyor, hareket ediyoruz. Mezarlık ziyaretlerine geldiğimiz zaman; bizden öncekilerin kabirlerinin başına geldiğimiz zaman ölümün bize de gelebileceğini hiç değilse bir nebze aklımıza geliyor. Şunu da bilmek gerekir ki; ölüm bir başkasına şans eseri gelmiş bir gerçek değildir, hepimize gelecek ve kaçınılmaz bir gerçektir, haktır. Bizde mezarlık ziyaretlerinde bir kere daha nefsimize telkin etmiş oluyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir