• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Yaz nezlesine dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Baharın gelmesiyle alerjik rahatsızlıklar da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Göğüs Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Baykal Ertürk saman nezlesi, bahar alerjisi ve yaz gribi olarak isimlendirilen alerjilerin baharla birlikte kendisini göstermeye başladığını söyledi.
 
Yaz (saman) nezlesi, astım hastalığına dönüşebilir
Sıklıkla görülen alerjik hastalıkların, solunum yoluyla olduğunu belirten Dr. Ertürk, “Saman nezlesi ve astım birlikte görülebileceği gibi ayrı ayrı birer hastalık olarak da karşımıza çıkabilir. Saman nezlesi olan hastaların büyük bir çoğunluğunda astım gelişebileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Yaz nezlesinin belirtileri
Yaz nezlesinin bazı belirtileri olduğunu dile getiren Dr. Ertürk, “Başta bahar alerjisi olmak üzere tüm alerjilerin bazı belirtileri vardır. Eğer art arda hapşırma, sürekli nezle hali, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde yanma ve sulanma oluyorsa en kısa zamanda doktora gidilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.
 
Alerjenler bahar ayında artıyor
Alerjenlerin yüklerinin bahar aylarında arttığının altını çizen Ertürk, “Bu mevsimlerde etkilenen, alerjik hastalık tanısı olan, kısaca risk grubundaki kişilerin bahar alerjilerinden etkilenmemesinin en önemli yolu polenlerden mümkün olduğunca korunmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı.
 
Polenlerden etkilenmemek için öneriler
Sabahın ilk saatleri ve akşama doğru polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerdir. Bu yüzden polenlere duyarlı kişilerin ellerinden geldiğince açık havaya çıkmamasını öneren Dr. Ertürk, “Eğer belirtilen zamanlarda dışarı çıkmanız gerekiyorsa ağız ve burnunuzu maske ile örtünüz. Çocuklar sokaktan geldiklerinde giysilerini değiştiriniz. Her akşam saçınızı yıkayıp duş alınız. Araba kullanırken camlarınızı kapalı tutmaya özen gösteriniz. Polen zamanı açık havada egzersiz ve spordan kaçınınız. Evinizde ve ofisinizde klima varsa filtresini sık sık değiştiriniz. Bir doktora danışarak, polen mevsimi saman nezlesi, astım ve oluşabilecek diğer hastalıklar hakkında bilgi alınız” dedi. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir