• DOLAR 32.297
  • EURO 35.185
  • ALTIN 2523.685
  • ...
Park Sensörüne Dair Bilinmesi Gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araç park etmek çoğu kişi için bir sorun olabiliyor. Sorun olmasa bile bazı durumlarda küçük yardımlar almak hayatı kolaylaştırabiliyor. Bu gibi durumlarda imdada park sensörü yetişiyor. Günümüzde üretilen araçların artık hemen hemen hepsinin en düşük paketlerinde bile park sensörü yer alıyor. Bu sayede park sırasında yapılan kazaların önüne geçilmesi ve sürücüye park rahatlığı sağlanıyor.

Park Sensörü Nedir?

Park senasörü, aracın ön ve arka tamponunda bulunan, çevresinde bulunan cisimlerin araca yakınlığını saptayan ve cisme yaklaştıkça uyarı veren bir sistemdir. Araç modeline göre veya seçilen park sensörü çeşidine göre sadece sesle çalışan veya kameralı sistem ile park yerinden görüntü sağlayan bir ekran olabilir. Son dönemlerde kameralı park sensörleri daha çok tercih edilmektedirler. Bu sayede sesli sensörlerde yine çizilme durumları oluşabilirken, kameralı sensörlerde bu sorunun da önüne geçilebilir.

Ön ve arka tampona yerleştirilen sensörler çevredeki nesnelerin uzaklık mesafesini saptarlar. Gönderdikleri ses dalgalarının geri dönüşünü hesaplayarak uzaklığı ölçerler. Araç nesnelere yaklaştıkça da sensör uyarı sesi artar. Bu sayede sürücü sadece sesleri dinleyerek hareketine ne kadar daha devam edebileceğini tespit eder.

Park Sensörü Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Park sensörleri ince yapılı üretilen sensörlerdir. İnce yapılı sensörler olmaları algılama alanlarını düşürebilir. Bu durum sensörlerin hayvan, insan veya tabelaları algılamasında sıkıntı yaratabilir.

Bu durum göz önünde bulundurulmalı ve ihmal edilmemelidir. Aracınızda park sensörü olsa bile dikiz aynalarından aracın çevresinin kontrolü yapılmalıdır. Kameralı sensörlerde ise görüntü takibine veya şerit uyarılarına özen gösterilmelidir.

Aracınızı dar yerlere park etmeden kaçınmanız doğru bir önlem olacaktır. Dar alanlarda park sensörleri yüksek sesli uyarı verse de doğru yönlendirmeler yapmayabilir.

Park sensörleri bakımına özen gösterilmelidir. Özellikle mevsim geçişlerinde park sensörlerinin ayarında bozulmalar olabilir. Aynı zamanda sensörler etrafında biriken kirler sensörlerin algılama ayarında sıkıntılar yaratabilir. Her iki durumunda önlenmesi adına park sensörleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Park Sensörü Arızasının Belirtileri

Park sensörü arızaları rahatlıkla tespit edilebilen arızalardır. Aracın çevresinde nesne bulunmasına rağmen park sensörünün uyarı vermemesi bir arıza olduğunu göstermektedir. Tam tersi olarak da aracınızın uzağında bir nesne varken sensörün büyük bir uyarı veriyor olması da sensörün bozulduğunu göstermektedir. Böyle bir durumda güvenilir bir oto serviste sensör bakımı yaptırılmalıdır. Bazen sadece sensör temizliği ile sorun giderilirken gerekli durumlarda sensör değişikliği yapılabilmektedir. Bunun için aracınızın markasına göre park sensörü aramalısınız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir