• DOLAR 32.995
  • EURO 35.801
  • ALTIN 2528.57
  • ...
Halid Meşal'den  ‘KİTLESEL ÖFKEYE DEVAM’ ÇAĞRISI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul'da düzenlenen Özgürlük Tufanı Kongresi'nde konuşma yapan HAMAS'ın Yurt Dışı Sorumlusu Halid Meşal, Müslümanların Gazze'deki savaşı durdurmak için işgal rejimine karşı "direnişi" doğrudan desteklemesi talebinde bulunarak, "Gazze halkı, işgalci siyonistlere ve onlara destek çıkan ABD'ye karşı dik durmaya devam ediyor." dedi. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Özgürlük Tufanı Kongresi, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Uluslararası Kudüs ve Filistin Koalisyonu (GCQP) ve Al Baraka Uluslararası Yardım Derneği iş birliğiyle düzenlendi. Filistin meselesinin farklı yönleri ve geleceğinin tartışıldığı ve 18-19 Mayıs arasında düzenlenen kongreye HAMAS yetkililerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından lider, kanaat önderleri ve akademisyenler katıldı.

Program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış oturumuna video konferansla katılan Meşal, Filistin'e destek için toplanan farklı milletlerden herkese teşekkür etti. İşgal ordusunun aylardır bombaladığı Gazze'de hala kayıplar vermeye devam ettiğini belirten Meşal, Müslüman halkların işgalcilerin Gazze'ye saldırılarını sürdüğü bu dönemde Filistin halkına desteklerini esirgemediğini vurgulayarak, ABD'nin yanı sıra Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki üniversitelerde Filistin ve Gazze'yle dayanışma için gösteriler düzenleyen öğrencilere teşekkür etti.

"GAZZE HALKI DİK DURMAYA DEVAM EDİYOR"

İşgal rejiminin 7 Ekim'den bu yana Gazze'de Filistin halkını açlık kriziyle katletmeye devam ettiğini söyleyen Meşal, işgalcilerin aynı zamanda Batı Şeria ve Kudüs'te de Filistin halkına karşı saldırganlığını sürdürdüğünü kaydetti. İşgal rejiminin Filistin topraklarının ötesinde Lübnan'a da saldırılarını sürdürdüğüne işaret eden Meşal, "Gazze halkı, işgalci siyonistlere ve onlara destek çıkan ABD'ye karşı dik durmaya devam ediyor." dedi. Meşal, Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım suçlarının dünyadaki insanların kalitesini ortaya koyduğunu vurgulayarak, Gazze'deki gelişmelerin aynı zamanda Müslümanlara bilinç aşıladığını da kaydetti.

FİLİSTİN'E DESTEK İÇİN BÜYÜK GÖSTERİLER DÜZENLEME ÇAĞRISI

İşgal rejiminin Gazze'de sonuç elde edemediği için "gerçek anlamda yenildiğini" belirten Meşal, "Bugün işgalciye gerçek bir yenilgi yaşatma fırsatı yakaladık." diye konuştu. Dünyada bir değişimin eşiğinde olma fırsatı yakaladıklarını belirten Meşal, Gazze'deki direniş gruplarının işgalcilere karşı mücadelelerini sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti. Müslümanların da 7 Ekim'den beri devam eden Aksa Tufanı'nda Gazze'ye odaklandıklarını ve bu şekilde devam etmeleri gerektiğini aktaran Meşal, Arap ve İslam ülkelerindeki Müslümanlara meydanlarda Filistin'e destek için büyük gösteriler düzenleme çağrısında bulundu.

"MÜSLÜMAN HALKLAR CİHAT SORUMLULUĞU ALMALI"

Meşal, özgür basın organlarının da işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan gelişmeleri olduğu gibi aktarması gerektiğini dile getirerek, tüm ülkelere işgal rejimi aleyhinde dava açan Güney Afrika'ya katılmaları çağrısı yaptı. Müslümanların Gazze'deki savaşı durdurması için işgal rejimine karşı direnişi doğrudan desteklemesi talebinde bulunan Meşal, Selahaddin Eyyubi döneminde olduğu gibi bugün de Mescid-i Aksa'nın özgürlüğü için tüm Müslüman halkların "cihat sorumluluğu alması" gerektiğini ifade etti.

İşgal rejimi ve ABD gibi destekçilerine karşı siyasi bir cephe açılması gerektiğini savunan Meşal, "8 aydır devam eden katliam suçlarının durdurulmaması insanlık için utanç kaynağıdır." ifadesini kullandı. Meşal, Arap ve Müslüman ülkelerin işgalcilere karşı birlik içinde tutum sergilemesi gerektiğini ifade ederek, Gazze'deki zulmün son bulmasının hem Arap hem de Müslüman ülkelerin çıkarına olduğunu kaydetti.

"SİZLERE SÖZ VERİYORUZ TESLİM OLMAYACAĞIZ"

HAMAS yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri de Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın HAMAS ve Gazze'yi yok edeceğini söylemesine karşı bugün dünyanın her yerinden Gazze'ye destekler geldiğini söyledi. HAMAS'ın tüm unsurlarıyla mücadelesine devam ettiğini dile getiren Ebu Zuhri, Filistin halkının acılarının son bulması için ateşkes müzakerelerine katılmak istediklerine işaret etti. Ebu Zuhri, Biden'in, ABD'de yaklaşan seçimler için Netanyahu'ya desteklerini sürdürdüğünü ancak hem kendisinin hem de Netanyahu'nun yenilmeye mahkum olacaklarını ifade ederek, "Sizlere söz veriyoruz teslim olmayacağız." diye konuştu.  AA

Soykırıma karşı küresel intifada

DÜNYA GAZZE İÇİN AYAKTA

Dünyanın dört bir tarafında Filistin'e destek gösterileri sürüyor. İngiltere, Avusturya ve İrlanda'da göstericiler Filistin'e destek için yürüyüş düzenlerken, çok sayıda kentte işgal rejimi protesto edildi.

LONDRA

Londra’da kentin merkezindeki Regent Caddesi'nde Filistin'le dayanışma göstermek ve Gazze'de ateşkes çağrısıyla başlayan yürüyüş Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Sokağı girişinde sona erdi. Yaklaşık 250 binden fazla insanın katıldığı yürüyüşte protestocular "Özgür Filistin", "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "Rishi Sunak saklanamazsın, seni soykırımla yargılayacağız" sloganları attı. Yürüyüş güzergahında, yolun daraldığı bir noktada Filistin destekçileri ile işgal rejimi destekçileri karşı karşıya geldi. Polisin ve yürüyüş organize edenlerin aldığı önlem sayesinde büyük bir olay yaşanmadı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Kreuzberg ilçesindeki Oranien Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, daha sonra Mitte ilçesinde bulunan Neptunbrunnen Meydanı'na kadar yürüdü. İşgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, Filistin bayrakları ile üzerinde "Gazze'deki soykırım hepimizi etkiliyor", "Soykırımı durdurun, Filistin özgür kalacak", "Gazze'de soykırımı durdurun", "Siyonizm suçtur, ellerinizi Filistin'den çekin" ve "İşgal terörünü bitirin" yazan döviz ve pankartlar taşıdı.

Alman hükümetinin işgalcilere verdiği desteği eleştiren göstericiler, "Almanya finanse ediyor, israil bombalıyor", "Alman silahı, Alma parası, dünyanın her yerinde cinayet", "israil terör devletidir", "Ateşkes şimdi" ve "İşgali durdurun" şeklinde sloganlar attı.

Breite ile Fischerinsel caddelerinin kesiştiği bölgede yürüyüşü durduran polis, gösteriye müdahale etti. Çıkan arbedede polis göstericilere yönelik biber gazı kullandı ve çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı. Biber gazından etkilenen birçok gösterici olay yerine gelen ambulansta ayakta tedavi edildi. Arbedenin ardından polisin devam etmesine izin verdiği yürüyüş, Neptunbrunnen Meydanı'nda son buldu.​​​​​​​ Gösteriyi düzenleyenler 10 binden fazla kişinin gösteriye katıldığını duyurdu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da "Büyük Felaket-Nekbe’nin" yıl dönümünde binlerce kişi işgalcilerin Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için bir araya geldi. Başkentin 10’uncu bölgesindeki Kültürler Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Terörist israil", "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı. Nekbe-Büyük Felaketin 76’ncı yıl dönümü nedeniyle ülkenin birçok yerinden başkente gelen Filistin destekçileri, konuşmaların ardından Favoritenstrasse üzerinden Antonplatz’a kadar yürüdü. Gösteride, "İntifada ve Nehirden denize Özgür Filistin" sloganları atılmaması, aksi takdirde protestoya izin verilmeyeceği uyarısında bulunuldu.

İTALYA

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Torino kentinde, "Gazze için Torino" adıyla Filistin destekçileri tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte bazı göstericiler, Avrupa Birliği (AB) ve NATO bayraklarını da ateşe verdi. Yürüyüş sırasında bazı zincir fast-food restoranları "israil'in suç ortağı olmakla" suçlanarak, camlarına boyalar döküldü. Torino'daki etkinlikte Gazze'de hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda da bulunuldu. Milano, Lecco ve Roma gibi diğer kentlerde de "Filistin halkına yönelik soykırım durdurulsun" çağrısıyla yürüyüşler düzenlendi. Etkinliklerde işgal rejiminin Gazze'ye saldırıları protesto edildi. Söz konusu yürüyüşlere katılan öğrenciler de İtalyan üniversitelerinin, işgal rejimiyle bilimsel işbirliği anlaşmalarının sonlandırılması taleplerini dile getirdi.

İRLANDA

İrlanda Filistin Dayanışma Derneğince, Dublin'deki "Garden of Remembrance" parkında düzenlenen gösteriye birçok dernek, siyasi parti yetkilileri ve yüzlerce insan katıldı. Filistin ve İrlanda bayrakları taşıyan göstericiler daha sonra Kildare Caddesi'ne yürüdü. Göstericiler, "Gazze'deki soykırımı bitirin", "Şimdi ateşkes" ve "Özgür Filistin" yazılı dövizler taşıdı.

CENEVRE

İsviçre'nin Cenevre kentinde binlerce kişi bir kez daha 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal rejiminin yoğun saldırıları altındaki Gazze'de "soykırım durdurulsun" çağrısıyla yürüyüş düzenledi. Şehir merkezindeki Lise Girardin Meydanı'nda bir araya gelen on bini aşkın kişi, şehir merkezinde saatlerce yürüdü. İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren göstericiler, "Gazze'de soykırım durdurulsun" ve "Filistin'e özgürlük" sloganları attı. Eylemciler, işgal rejimine ekonomik ve askeri malzeme satışında boykot çağrısında bulunurken, üniversitelerin işgal rejimi kurumlarıyla ilişkilerini kesmesi gerektiğini savundu. Ellerinde Filistin bayrakları ve pankartları taşıyan eylemcilere çevredeki bazı bina, mekan ve araçlardan da destek geldi. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş Plainpalais Meydanı'nda son buldu.  AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir