• DOLAR 32.343
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2372.278
  • ...
Tarihte Bugün: 9 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

9 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1918: Almanya’da ‘Kasım İhtilâli’ yaşandı ve cumhuriyet ilan edildi. (Almanya’da cumhuriyet ilan edildi)

1936: Türkiye’de yer alan Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan geçiş rejimine ve Boğazlar Bölgesi’nin güvenliğine dair işleri düzenleyen Montrö Boğazlar Sözleşmesi resmen yürürlüğe girdi. (Montrö Boğazlar Sözleşmesi resmen yürürlüğe girdi)

1937: İkinci Çin-Japon Savaşı’nda Japonya, Şanghay’a girdi. Büyük Doğu Asya Savaşı olarak da adlandırılan savaş, ilk başta Japonya’nın üstünlüğü ile sürmüş olsa da daha sonra ABD savaşa dâhil olmuş ve 1946’da Japonya büyük bir hezimetle mağlup olmuştu. (Japonya, Şanghay’a girdi)

1989: Kenan Evren’in 12 Eylül Darbesi marifetiyle eline geçirdiği cumhurbaşkanlığı sona erdi; görevi, cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal devraldı. (Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığı sona erdi)

1989: Batı dünyasında “utanç duvarı” olarak adlandırılan Berlin Duvarı yıkıldı. 13 Ağustos 1961’de inşa edilen Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla, Soğuk Savaş Dönemi de sona erdi. (Berlin Duvarı yıkıldı)

1991: Türkiye, Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, Sovyetler’i oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. (Türkiye, Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu)

1993: Hırvat topçu bataryaları Bosna’nın Mostar kentindeki Osmanlı Mostar Köprüsü’nü tahrip etti. 16’ıncı yüzyılda yapılmış olan köprü, daha sonra Türkiye tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. (Mostar Köprüsü tahrip edildi)

2014: İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanlar, sembolik bir bağımsızlık referandumu gerçekleştirdi. Oy verenlerin yüzde 80’i İspanya’dan bağımsız bir devlet kurulmasına “evet” dedi. Daha sonra 1 Ekim 2017’de referanduma giden Katalonya’da halk, yüzde 90’ı aşan bir oyla bağımsızlığa “evet” dedi. Ancak İspanya Merkez Hükümeti, referanduma baskın düzenledi. Baskılar nedeniyle kısa bir süre bağımsızlık ilanını erteleyen Katalonya, daha sonra 27 Ekim Cuma günü bağımsızlığını ilan etti. İspanya Merkez Hükümeti de Katalonya Özerk Yönetimi’ni feshederek, Katalonya’yı doğrudan yönetme kararı aldı. (Katalanlar, sembolik bir bağımsızlık referandumu gerçekleştirdi)

2016: İslami kimliğinden dolayı 24 yıldır cezaevinde tutulan ve geçirdiği beyin tümörü ameliyatının ardından, tahliye edilerek tedavisine evinde devam edilen Hüseyin Akbalık, Mardin’in Nusaybin ilçesi, Duruca Köyü’ndeki evinde vefat etti. (Hüseyin Akbalık vefat etti)

Bu haberler de ilginizi çekebilir