• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Tarihte Bugün: 25 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

25 Ağustos’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1481: Taht kavgasına girip Ağabeyi 2. Beyazıt'a yenilen Fatih Sultan Mehmet’in küçük oğlu Cem Sultan, sığınmak üzere gittiği Kahire'de törenle karşılandı. Ömrü boyunca taht mücadelesinden vazgeçmeyen Cem Sultan, sırasıyla Rodos şövalyelerinin, Fransa Kralı’nın ve Papa’nın eline düşmüş ve Osmanlı ile mücadelede kullanılmak istenmiştir. (Cem Sultan, sığınmak üzere gittiği Kahire'de törenle karşılandı)

1758: Avrupa Devletleri’nin çoğunun kadıldığı ve kendi aralarında yaptıkları Yedi Yıl Savaşları’nda Prusya Kralı II. Frederick, Rus ordusunu yendi. (Yedi Yıl Savaşları)

1825: Uruguay, Brezilya'dan bağımsızlığını ilan etti. (Uruguay, bağımsızlığını ilan etti)

1933: Çin’in Sichuan (Si-Çuan) bölgesinde meydana gelen deprem, 9 bin kişinin ölümüne neden oldu. (Çin Sichuan’da deprem; 9 bin ölü) 

1928: 4. Muallimler Birliği Kongresi'nde Ankara öğretmenleri, Arap alfabesinin yerine benimsenen yeni latin harflerini öğreteceklerine dair and içtiler. Oysa 1927'de yüzde 11 olan okur yazarlık oranı 1935'de yüzde 20,4'e, 1950'de yüzde 33,6'ya, 1960'ta ise yüzde ancak 39.5'e ulaştırılabilmişti. 2008 yılında ise okur yazarlık oranı yüzde 85,71'dir. Bu oran gelişmiş ülkelerin hepsinde yüzde yüze çok yakın veya yüzde yüzdür. (Yeni Latin harfleri ve okuryazarlık) 

1928: Arnavutluk'ta Başkan Ahmet Zogo kendini kral ilan etti. (Ahmet Zogo kendini kral ilan etti)

1940: Alman savaş uçakları Londra'yı bombalamaya başladı. (2. Dünya Savaşı) 

1944: Fransız II. Zırhlı Tümeni Paris'e girdi. Bir süredir kenti işgal altında tutan Alman askerleri Müttefiklere teslim oldu. İkinci Dünya savaşında Almanya için yolun sonu görünmeye başladı. Almanya bu savaşta tarihin en büyük mağlubiyetlerinden birini alacak ve faşist Nazi rejimine son verilecekti. (2. Dünya Savaşı)

1963: Dönemin Milli Eğitim Bakanı İbrahim Öktem: “Bugünkü din eğitimi Türkiye’nin geleceği için büyük tehlikedir” dedi. Türkiye’de darbelerden sonra yönetime gelen cuntaların hedefinde ağırlıklı olarak din konusu yer almaktaydı. (“Bugünkü din eğitimi Türkiye’nin geleceği için büyük tehlikedir”)

2003: Orgeneral Tuncer Kılınç, MGK'daki devir-teslim töreninde, ''80 yıllık laik Türkiye Cumhuriyeti Atatürk milliyetçiliği anlayışında tek devlet, tek ulus, tek dil, tek bayrak ülküsünü daha da güçlendirerek devam ettirmesi gerekirken, halen hilafet ve şeriat arayışında olanlarımız var'' dedi. 28 Şubat darbesinin kilit isimlerinden biri olan Kılınç, 1999'da orgeneralliğe terfi ettikten sonra 3. Ordu Komutanlığı 2001 yılında da Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Kılınç, laiklik konusunda, İslami yaşantıya ve başörtüsüne karşı açıklamalarıyla da dikkat çekti. 7 Ocak 2009'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. (Orgeneral Tuncer Kılınç’tan tepki çeken açıklama)

Bu haberler de ilginizi çekebilir