• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Artık her sektörde uzaktan iş bitirme imkanları var. El becerisi gereken ustalık işlerinde bile. 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Evet, başlığı yanlış okumadınız. Bugün pek çok farklı iş alanı, internet teknolojilerinin gelişmesi ve özellikle küresel pandemi nedeniyle iş anlayışlarını değiştirmek zorunda kaldılar. Bu değişime bugüne kadar işin doğası nedeniyle kolay adapte olamayan pek çok sektör de yavaş yavaş ellerindeki imkanlar ölçüsünde bunu bir şekilde yapmaya çalışıyorlar.

Uzaktan ve internetin imkanlarını kullanarak bir şekilde müşterilerine internet üzerinden erişebilen sektörler arasına el becerisini kullanarak evlerde veya işyerlerinde tadilat yapan ustalar da Wilio ile dahil oldu.

Daha önce yurtdışında Avrupa’nın pek çok ülkesinde başarılı bir şekilde ustaları müşterileri ile buluşturan Wilio’nun en başarılı olduğu ülke, Slovakya. Slovakya’nın ardından dünyanın farklı ülkelerinde de ustaları müşterileri ile buluşturmayı kendine amaç edinmiş olan Wilio’nun en son durağı ise Türkiye oldu. Türkiye’de kısa bir süre önce wilio.com.tr adresi üzerinden yayın yapmaya başlamış olan Wilio’yu birinci elden doğrudan biz denedik ve sitenin başarı seviyesini birinci elden ölçmeyi başardık.

Wilio’yu denedik ve oldukça başarılı sonuçlar aldık.

Wilio’nun yukarıda belirttiğimiz adresi üzerinden sitesine girerek ya da hem Android hem de iOS işletim sisteminde yer alan uygulamaları üzerinden hangi işletim sistemine sahip telefonunuz varsa o telefonlara yükleyerek uygulamayı kullanabilir ve dakikalar içerisinde aradığınız alanla ilgili usta bulabilirsiniz.

Biz de arkadaşımız Yusuf’un evinde akıtan musluğu için Wilio’yu kullanmaya karar verdik. İlk başta henüz oldukça yeni bir sistem olmasına rağmen tereddütlerimiz vardı. Ancak uygulamayı kullanarak Kamil Usta ile tanıştıktan sonra gerçekten ne kadar faydalı bir uygulama olduğuna biz de kanaat getirdik.

Öncelikle uygulamayı indirmek için bizim telefonumuz Android olduğu için Google Play Store’a girdik ve arama kısmına Wilio’yu yazarak uygulamayı Play Store’da bulduk. Ardından uygulamayı indirerek kendi hesabımızı oluşturduk.

Uygulamayı kullanan herkesin ya müşteri ya da hizmet sağlayıcı olarak birer profili olmak zorunda. Bu profillerde yaptığınız işlere dair çalıştığınız kişi sizin rolünüze göre puanlar veriyor. Bu noktada hem müşteriler için ustaların kalitesine dair önceden bir fikir edinmek mümkün oluyor hem de ustalar için müşteri kalitesi hakkında bir fikir edinmek mümkün oluyor. Tabii ki bu noktada müşterinin site üzerinden kiralayacağı ustaya dair daha önce verilmiş puanlar karşılığında bir fikir edinmesi daha evla bir durum olarak düşünülebilir.

Biz de profilimizi oluşturduktan sonra aradığımız ustaya kategorisi üzerinden bakmaya karar verdik. Bu noktada iki farklı seçenek vardı ve biz bunu seçtik. Diğer seçenek ise doğrudan ana sayfada yer alan arama kısmına ihtiyaç duyduğumuz hizmeti yazarak çıkan sonuçlar arasından uygun bulduğumuzu seçmek.

Ardından hangi usta ile çalışacağınıza dair vereceğiniz kararı almak için de farklı yöntemler var. Bunlardan biri uygulamaya kayıtlı olan ustaların kendilerinin müsait oldukları zamanlarda verdikleri hizmetlere dair oluşturmuş oldukları ilanlara bakarak ustayı seçmek. Bu elbette müşteri anlamında 5 dakikada usta bulma taahhüdü içerisinde yer alan bir uygulama değil. Nitekim biz de Kamil ustayı bu şekilde bulmadık.

Bir diğer yöntem ise müşteri olarak sizin ihtiyacınıza yönelik doğrudan bir iş ilanı açmanız ve ustaların başvurmalarını beklemeniz. Biz de arkadaşımız Yusuf’un Fatih’teki evindeki tesisat problemini bu şekilde çözdük. İlanımızı verdik ve bu ilanın akabinde çevremizdeki ustalar bizimle doğrudan irtibata geçtiler. Buradaki güzellik ilanı verirken size sadece yakın çevrenizdeki ustaların ulaşmasına imkan tanıyor olması. Zira biz de öyle yaptık ve ilanı verdikten sadece 4 dakika sonra bir usta bize ilanımız üzerinden ulaştı.

Burada ustaya verdiğiniz ilanda ne kadar çok detay sunarsanız o kadar sağlıklı bir sonuç alabiliyorsunuz. Nitekim ilana koyduğunuz fotoğraflar ve ilanın teknik detaylarına yönelik eklediğiniz her bir bilgi ustanın yapacağı işi daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Bu da elbette işinizin daha kolay halledilmesi sonucunu doğurur.

Kamil ustaya benzer bir yöntemle işi yapmasını belirttikten sonra bizi bir defa da videolu olarak arayıp ilanda anlayamadığı birkaç hususu uygulama üzerinden sordu ve biz de gerekli bilgileri verdik.

Usta sadece iş için geldi.

Hal böyle olunca usta ile iş öncesi işin tüm detaylarına dair görüşmeler yaptıktan sonra ustanın işe hazırlıklı gelmesi gerçekten çok kısa sürede işi tamamlamasını sağlıyor. Ona göre malzeme getiriyor ve sadece tek bir seferde gelerek işi tamamlayıp gidiyor.

Nitekim bizim işimizde de böyle oldu ve Kamil usta arkadaşımız Yusuf’un evine geldikten sonra yaklaşık 45 dakika içerisinde su kaçağına sebep olan mutfak lavabosunun altındaki gider borusunu yenisi ile değiştirmişti.

Wilio’nun internet üzerinden bu kadar kolay ulaşılarak sorunları çözen yaklaşımı gerçekten bir işi halledebilmek için çok ciddi pratiklik sunmaktadır.

Wilio avantajları

Wilio’dan hizmet alarak bir sorununu gideren kişiler olarak Wilio’nun avantajlarını programı kullanmak isteyen kişilerin daha kolay anlaması için bir liste halinde belirtelim:

  • Ustalara yorum yapılabiliyor olması. Bu sayede ustanın performansına dair bir sonuç ortaya çıkıyor ve işinde iyi olmayan ustaların sistemde bir şekilde barınması engellenmiş oluyor. Tabi ki işini iyi yapan ve sizi gerçekten wilio.com.tr üzerinden hizmet aldığınıza şükrettiren ustalara da iyi bir geri dönüş ve yorum yapmayı unutmayın.
  • Kolay kullanılabilen bir arayüzü kullanıcılarına sunması.
  • Hayatınızda hiç görmediğiniz birine internet üzerinden iş hallettirebiliyor olmanızı kolay bir şekilde yapmanızı sağlaması.

Dezavantajlar

Wilio’nun avantajlı yanları çok olsa da dezavantajlı yanları olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bizim için ilk Wilio deneyimimizde yaşadığımız temel sıkıntıları şu şekilde belirtebiliriz:

  • Siteden yapılan işlemlerde biraz karmaşıklık mevcut. Benzer durum, uygulama üzerinde yaşanmıyor ancak sitede böyle bir durum söz konusu.
  • Ustalar ve müşteriler olarak iki ayrı mesaj kutusu hazırlanarak ustalarla olan diyaloglar daha derli toplu bir hale getirilebilir.

Elbette bu tip uygulamaların daha önünde uzun yıllar ve uzun yollar var. Henüz kariyerinin çok başında genç bir start-up olan Wilio’nun kurulmasının üstünden bu kadar kısa bir süre geçmesine rağmen bugün Türkiye’ye bu kadar büyük yatırım yapmasının altında yatan da bir sebep var elbette.

Wilio, ülkemizin pazarının gerçekten büyük ve tecrübeli bir pazar olduğunun bilincinde olarak Türkiye’ye merhaba dedi. Biz de Wilio’yu doğrudan Fatih’te kullanarak bu merhabaya olumlu bir yanıt verdik.

Bizim için tüm Wilio süreci bu şekilde geçti ve genel olarak bir olumsuzluk yaşanmadı. Wilio üzerinden kolayca bir el becerisi gerektiren bir işi güvenle yaptırabilirsiniz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir